ΜΕΡΟΣ Δ’ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. Άρθρο 25 Διαδικασία καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. πράξεων και στοιχείων που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας (άρθρο 13 ι και άρθρο 15 της Οδηγίας 2017/1132)

1. Για τις πράξεις και τα στοιχεία, η δημοσιότητα των οποίων είναι συστατικού χαρακτήρα και προκειμένου να επέλθουν τα έννομα αποτελέσματα της παρ. 1 του άρθρου 18, απαιτείται να προηγηθεί από τις αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ. έλεγxος νομιμότητας και πληρότητας.
2. Οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. αιτούνται προς τις Υ.Γ.Ε.ΜΗ. την καταχώριση και δημοσίευση πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά έγγραφα που κάθε φορά απαιτούνται. Η αίτηση, όπως και κάθε έγγραφο και στοιχείο, υποβάλλεται προς καταχώριση και δημοσίευση σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής, αυτή γίνεται με τη χρήση ζεύγους κωδικών που έχουν ληφθεί, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21. Ειδικώς, τα έγγραφα που αναφέρονται στα άρθρα 34 και 38 υποβάλλονται αποκλειστικά σε ψηφιακή ή ηλεκτρονική μορφή.
3. Η αίτηση καταχώρισης υποβάλλεται από τους υπόχρεους στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. εντός είκοσι (20) ημερών από τη γένεση της υποχρέωσης τήρησης εμπορικής δημοσιότητας, με την επιφύλαξη του άρθρου 40, περί επιγραμμικής υποβολής πράξεων και στοιχείων για τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για τα υποκαταστήματα πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων των άρθρων 43 και 44, η ανωτέρω αίτηση μπορεί να υποβάλλεται από τους υπόχρεους εντός τριών (3) μηνών από την καταχώριση στο εθνικό μητρώο του κράτους μέλους της έδρας τους. Αν οι ως άνω προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, επιβάλλονται στον υπόχρεο οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 51.
4. Η κατά περίπτωση αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. με την παραλαβή της αίτησης, των σχετικών δηλώσεων, πράξεων ή στοιχείων, προβαίνει διαδοχικά και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση:
α) στον έλεγχο καταβολής των τελών του άρθρου 50,
β) στην πρωτοκόλληση της αίτησης, αν η υποβολή της δεν έγινε ηλεκτρονικά,
γ) στον έλεγχο τήρησης της προθεσμίας της παρ. 3,
δ) στον έλεγχο πληρότητας της αίτησης, των σχετικών πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων και
ε) στον έλεγχο νομιμότητας.
5. Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει στους ανωτέρω ελέγχους και στη σχετική καταχώριση και δημοσίευση το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών.
6. Η καταβολή των τελών του άρθρου 50 αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια των ελέγχων των περ. β’, γ’, δ’ και ε’ της παρ. 4. Αν από τη διενέργεια των ως άνω ελέγχων προκύψει πως η αίτηση καταχώρισης, οι σχετικές πράξεις, τα στοιχεία ή οι δηλώσεις δεν είναι ορθά και πλήρη, τότε η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. προσκαλεί τον υπόχρεο, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις της αίτησης και των δικαιολογητικών εγγράφων, εντός επτά (7) ημερών από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλει την προθεσμία της παρ. 5. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή ο υπόχρεος υποβάλλει τα στοιχεία και αυτά κριθούν ότι δεν είναι ορθά και πλήρη, η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα και τα τέλη καταπίπτουν υπέρ της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία καταχώρισης δεν ξεπερνά τις είκοσι μία (21) ημέρες.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:45 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Στην παρ 2 να προστεθεί και το άρθρο 33 στην αποκλειστικά σε ψηφιακή ή ηλεκτρονική μορφή, καθώς αφορά τα στοιχεία προς καταχώριση των προσωπικών εταιρειών.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 18:57 | Ιωάννα Πουλάκου/ Ζέπος & Γιαννόπουλος

    Αναφορικά με την παράγραφο 3, να διευκρινιστεί ποιός είναι ο χρόνος γένεσης της υποχρέωσης τήρησης εμπορικής δημοσιότητας.

  • 1 Φεβρουαρίου 2022, 10:04 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με την παρ. 5 η ημερομηνία καταχώρισης και δημοσίευσης ταυτίζονται, η ΥΓΕΜΗ είναι υποχρεωμένη εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής και προβεί στην καταχώριση-δημοσίευση.