Άρθρο 21 Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ. (εδάφιο πρώτο παρ. 1 και παρ. 2 του άρθρου 16 της Οδηγίας 2017/1132/ΕΕ)

1. Τα δεδομένα του Γ.Ε.ΜΗ. τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί και αποθηκεύεται σε πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και το οποίο διανέμεται μέσω δικτυακού ιστότοπου ή ψηφιακής πλατφόρμας. Το λογισμικό, το υλικό, τα δεδομένα και οι βάσεις δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Γ.Ε.ΜΗ., ανήκουν κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο διαθέτει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων επί αυτών.
2. Το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. απαρτίζεται από: α) το Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων, β) τη μερίδα και γ) τον φάκελο, τα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά ως μία ή περισσότερες βάσεις δεδομένων και σε υποδομές τεχνολογίας και επικοινωνίας. Ειδικότερα:
α) Στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων καταχωρίζονται οι εμπορικές ή οι εταιρικές επωνυμίες των υπόχρεων, καθώς και οι διακριτικοί τίτλοι αυτών.
β) Στη μερίδα κάθε υπόχρεου καταχωρίζονται, κατά χρονική ακολουθία, πράξεις, στοιχεία ή δηλώσεις για τα οποία υπάρχει υποχρέωση εμπορικής δημοσιότητας από τον νόμο.
γ) Στον φάκελο, ο οποίος τηρείται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, καταχωρίζονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμοποίηση του αιτούντος και του διαβιβάζοντος την αίτηση, καθώς και τα δικαιολογητικά έγγραφα κάθε καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων και στη μερίδα. Η πρόσβαση στα έγγραφα του φακέλου γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω της μερίδας.
3. Για την πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα, οι πιστοποιημένοι χρήστες των Υ.Γ.Ε.ΜΗ., οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι Γ.Ε.ΜΗ. και οι εξωτερικοί χρήστες του Γ.Ε.ΜΗ., οι υπόχρεοι εγγραφής ή οποιοσδήποτε τρίτος, προκειμένου να λαμβάνουν πιστοποιητικά, αποσπάσματα ή αντίγραφα εγγραφών που έχουν καταχωριστεί στο Γ.Ε.ΜΗ., υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης που λαμβάνουν κατά τη διαδικασία εγγραφής. Η χορήγησή τους γίνεται από τη Διεύθυνση Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. της ΚΕΕΕ, κατόπιν ταυτοποίησης των χρηστών μέσω του Ο.Π.Σ.Φ. ΤΑΧΙS ή οποιασδήποτε άλλης διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου ή των προβλεπόμενων στον Κανονισμό 910/2014 (e-iDAS).

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:45 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Να προστεθεί στην παρ 2β «Στη μερίδα κάθε υπόχρεου καταχωρίζονται αποκλειστικά και μόνο, κατά χρονική ακολουθία, πράξεις, στοιχεία ή δηλώσεις για τα οποία υπάρχει υποχρέωση εμπορικής δημοσιότητας από το νόμο.», δεδομένου ότι μας ζητάνε να καταχωρίσουμε διάφορα πράγματα που δεν χρήζουν δημοσιότητα σε διάφορες νομικές μορφές.