Άρθρο 19 Έννομα αποτελέσματα της εμπορικής δημοσιότητας

1. Τα πρόσωπα και οι ενώσεις προσώπων του άρθρου 16 δεν μπορούν να αντιτάξουν στους τρίτους τις πράξεις και τα στοιχεία για τα οποία δεν τηρήθηκαν οι διατυπώσεις δημοσίευσης του άρθρου 17, εκτός αν αποδείξουν ότι οι τρίτοι τα γνώριζαν.
2. Σε περίπτωση ασυμφωνίας του κειμένου που δημοσιεύτηκε με το περιεχόμενο της πράξης ή του στοιχείου που έχει καταχωρισθεί στο Γ.Ε.ΜΗ., τα πρόσωπα των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 16, δεν μπορούν να αντιτάξουν στους τρίτους το περιεχόμενο του κειμένου που δημοσιεύτηκε. Οι τρίτοι μπορούν να επικαλεστούν το στοιχείο που δημοσιεύτηκε, εκτός αν τα ανωτέρω πρόσωπα αποδείξουν ότι οι τρίτοι γνώριζαν το περιεχόμενο του κειμένου που έχει καταχωρισθεί στο Γ.Ε.ΜΗ.
3. Οι τρίτοι μπορούν να επικαλούνται πράξεις ή στοιχεία για τα οποία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διατυπώσεις δημοσιότητας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκτός εάν η έλλειψη δημοσιότητας καθιστά τις πράξεις ή τα στοιχεία ανίσχυρα.
4. Αν υπάρχει διάσταση μεταξύ της ημέρας καταχώρισης και της ημέρας δημοσίευσης, ως ημέρα καταχώρισης για τις αποσβεστικές προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων λογίζεται η ημέρα δημοσίευσης.
5. Παράλειψη της υποχρέωσης δημοσιότητας, που προβλέπεται στα άρθρα 32 έως και 44 και τις κείμενες διατάξεις περί εταιρικού δικαίου, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή των προσώπων ή των ενώσεων προσώπων του άρθρου 16, σε διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) και τη διεκδίκηση από αυτούς προγραμμάτων χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε).

  • 1 Φεβρουαρίου 2022, 10:01 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Η παρ. 4 αναφέρεται στην διάσταση ημερών, μεταξύ καταχώρισης και δημοσίευσης, εφόσον οι δύο ημερομηνίες ταυτίζονται σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρόβλεψη αυτή?