Άρθρο 18 Συστατική δημοσιότητα

1. Για τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 16, η καταχώριση και η δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. των νομικών γεγονότων, δηλώσεων, εγγράφων και λοιπών στοιχείων, είναι υποχρεωτική προκειμένου:
α) να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα, εφόσον είναι υπό σύσταση,
β) να επέλθουν τα έννομα αποτελέσματα της τροποποίησης του καταστατικού τους,
γ) να επέλθουν τα έννομα αποτελέσματα της συγχώνευσης, της διάσπασης ή της μετατροπής τους,
δ) να είναι έγκυρη η λύση τους, μετά από απόφαση των εταίρων τους ή μετά από έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, η αναβίωση της εκκαθάρισής τους και η αναβίωση της νομικής τους προσωπικότητας,
ε) να επέλθει η απώλεια της νομικής προσωπικότητας με την καταχώριση της διαγραφής του νομικού προσώπου.
2. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, δημιουργείται για τα νομικά πρόσωπα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 16, μαχητό τεκμήριο εμπορικής ιδιότητας.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:25 | Κατερίνα

    Παρότι τα υποκαταστήματα δεν είναι νομικά πρόσωπα, όποτε θα μπορούσε κάποιος να συνάγει ότι η συστατική δημοσιότητα δεν ισχύει για αυτά, θεωρω ότι προς αποφυγή αμφιβολίας και για λόγους σαφήνειας θα πρέπει ρητά να εξαιρεθούν τα υποκαταστήματα (περ ιβ-ίδ) απο τη διάταξη αυτή. Η ισχύς των πράξεων που καταχωρούνται δεν εξαρτάται απο την καταχώριση τους στο ΓΕΜΗ

  • 31 Ιανουαρίου 2022, 19:59 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΥΣΣΕΑ

    Στην παρ. 1, στην 1η γραμμή, θα πρέπει να μπει η φράση: «εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιβ-ιδ»

  • 26 Ιανουαρίου 2022, 19:38 | Θανάσης Κανελλόπουλος

    H αναβίωση της εκκαθάρισής τους συμβαίνει όταν η εταιρεία έχει διαγραφεί. Η αναβίωση της νομικής τους προσωπικότητας αν και δεν συναντάται στην βιβλιογραφία σημαίνει το ίδιο πράγμα δηλαδή αναβιώνει το νομικό πρόσωπο (όχι η προσωπικότητα) γιατί έχει διαγραφεί από το μητρώο εν προκειμένω το ΓΕΜΗ. Χρειάζεται διαγραφή του δεύτερου μισού εδαφίου.