Άρθρο 13 Πρότυπο καταστατικό (άρθρο 13η της Οδηγίας 2017/1132/ΕΕ)

1. Για τη σύσταση των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 7 δύναται να γίνει χρήση πρότυπου καταστατικού, το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικά το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο, όπως ορίζεται στη νομοθεσία που διέπει κάθε εταιρική μορφή και συμπληρώνεται μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες της ίδιας εταιρικής μορφής. Το πρότυπο καταστατικό είτε κατατίθεται συμπληρωμένο από τον ενδιαφερόμενο στις αρμόδιες υπηρεσίες της παρ. 1 του άρθρου 8, είτε συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, ή το νόμιμα εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό πρόσωπο, που επιθυμεί να κάνει σύσταση εταιρείας μέσω της e-Υ.Μ.Σ..
2. Σε περίπτωση κατάρτισης πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο ή συμβολαιογραφικού εγγράφου, περιλαμβάνεται σε αυτό το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο. Οι λοιπές προβλέψεις, πέραν του ελάχιστου περιεχομένου του πρώτου εδαφίου, διαμορφώνονται ελεύθερα και σύμφωνα με τη βούληση των εταίρων, υπό την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενό τους δεν τροποποιεί ή δεν αναιρεί τα στοιχεία του ελάχιστου περιεχομένου και δεν παραβιάζει διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.
3. Το πρότυπο καταστατικό εταιρείας είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. (www.businessportal.gr) και διατίθεται τουλάχιστον στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
4. Καταστατικό με τη μορφή του πρότυπου ή πρότυπου με πρόσθετο περιεχόμενο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όταν από ειδικότερες διατάξεις επιβάλλεται η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 18:13 | Ιωάννα Πουλάκου/ Ζέπος & Γιαννόπουλος

    Αναφορικά με την παράγραφο 2, προτείνεται το πρόσθετο περιεχόμενο να μπορεί να εισαχθεί σε οποιοδήποτε άρθρο του προτύπου καταστατικού για λόγους συνέχεια και ομοιογένειας και όχι στο τέλος των άρθρων υποχρεωτικού περιεχομένου όπως ισχύει τώρα.