- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 37-Σύσταση δικαιώματος επιφανείας εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.

1. Κατά παρέκκλιση των άρθρων 953 και 954 του Αστικού Κώδικα και κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, επιτρέπεται η σύσταση δικαιώματος επιφανείας επί εδάφους οικοπέδων εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.. Το δικαίωμα επιφανείας περιλαμβάνεται στην ακίνητη περιουσία κατά την έννοια του άρθρου 949 του Αστικού Κώδικα.
2. Η επιφάνεια συνιστάται για ορισμένο χρόνο με έγγραφη σύμβαση που περιβάλλεται τον συμβολαιογραφικό τύπο και μεταγράφεται αρμοδίως. Η σύσταση του δικαιώματος επιφανείας γίνεται με την ίδια συμβολαιογραφική πράξη, με την οποία αυτό μεταβιβάζεται. Οι διατάξεις για τη μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτων με συμφωνία εφαρμόζονται αναλόγως και για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας.
3. Η επιφάνεια δεν μπορεί να συσταθεί για χρόνο μεγαλύτερο των ενενήντα εννέα (99) ετών και μικρότερο των πέντε (5) ετών. Επιφάνεια που συστήθηκε για χρόνο μεγαλύτερο των ενενήντα εννέα (99) ετών ή μικρότερο των πέντε (5) ετών, ισχύει για ενενήντα εννέα (99) ή πέντε (5) έτη, αντιστοίχως. Τα μέρη μπορούν με σύμβαση να παρατείνουν τη διάρκεια, όμως υποχρέωση παράτασης που αναλαμβάνεται εκ των προτέρων δεν δεσμεύει. Η παράταση συμφωνείται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που υποβάλλεται σε μεταγραφή.
4. Σύσταση δικαιώματος επιφανείας με χρησικτησία δεν επιτρέπεται.
5. Κτίσμα ή κτίσματα, που αποτελούν αντικείμενο δικαιώματος επιφανείας, μπορεί να υπαχθούν στο καθεστώς διηρημένης ιδιοκτησίας από τον επιφανειούχο, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα, του ν. 3741/1929 (Α’ 4) και του ν.δ. 1024/1971 (Α’ 232). Η σχετική συμβολαιογραφική πράξη σύστασης ή τροποποίησης διηρημένων ιδιοκτησιών, στην οποία προσαρτάται, επί ποινή ακυρότητας, έγγραφη συναίνεση του κυρίου, μεταγράφεται στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή καταχωρίζεται στο κτηματολογικό βιβλίο εάν το ακίνητο υπάγεται στη χωρική αρμοδιότητα κτηματολογικού γραφείου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί μεταγραφής ή καταχώρισης, αντίστοιχα, της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, οι επιμέρους οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες δεν έχουν ποσοστά συγκυριότητας στο έδαφος, αλλά ποσοστά εξ αδιαιρέτου στο δικαίωμα επιφανείας.
6. Η σύσταση του δικαιώματος επιφανείας γίνεται είτε αντί ορισμένου τμήματος, που καταβάλλεται ολόκληρο κατά τη σύσταση ή πιστώνεται ολικά ή μερικά, είτε αντί καταβολής εδαφονομίου περιοδικώς είτε με συνδυασμό των δύο.
7. Τα σχετικά με το αντάλλαγμα ζητήματα καθορίζονται κατά τη σύσταση της επιφανείας ή με μεταγενέστερη συμφωνία. Τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν ότι το εδαφονόμιο θα προκαταβληθεί για μέρος ή το σύνολο της διάρκειας της επιφανείας με μείωση του ποσού του, που λαμβάνει χώρα με την εφαρμογή συμφωνούμενου συντελεστή προεξόφλησης.