- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 31-Αξιοποίηση έκτασης εντός Επιχειρηματικού Πάρκου

1. Προορισμός των επιχειρηματικών οικοπέδων είναι η εγκατάσταση, μετεγκατάσταση και λειτουργία επ’ αυτών των δραστηριοτήτων που προβλέπονται να ασκούνται εντός του Ε.Π., αναλόγως της κατηγορίας αυτού.
2. Όσοι διαθέτουν ή αποκτούν επιχειρηματικό οικόπεδο εντός του Ε.Π., εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) ετών, είτε από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Π. είτε από την απόκτησή του, αν έπεται αυτής, προβαίνουν σε αποδεδειγμένη έναρξη άσκησης της εγκατεστημένης δραστηριότητας ή διάθεσή του προς αξιοποίηση.
3. Μη αξιοποίηση των επιχειρηματικών οικοπέδων σύμφωνα με τον ως άνω προορισμό τους απαγορεύεται. Ως μη αξιοποίηση νοείται για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου:
α) η μη έγκαιρη ανέγερση των απαιτούμενων κτιριακών ή άλλων εγκαταστάσεων επί των επιχειρηματικών οικοπέδων,
β) η μη έναρξη της νόμιμης λειτουργίας της δραστηριότητας, είτε από τους ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών οικοπέδων, είτε από τρίτους στους οποίους αυτοί έχουν παραχωρήσει δικαίωμα νόμιμης λειτουργίας,
γ) η ουσιαστική αναστολή, τυπική ή άτυπη, ή η διακοπή της λειτουργίας εγκαταστάσεων, τυπική ή άτυπη, που υφίστανται εντός Ε.Π. για χρονικό διάστημα πέραν των τριών (3) συναπτών ετών.
4. Εφόσον δεν έχει αξιοποιηθεί το ακίνητο ή έχει παύσει η λειτουργία της εγκατεστημένης επιχείρησης για διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη εντός των έξι (6) πρώτων ετών από την απόκτησή του, οι ιδιοκτήτες δύναται να το διαθέσουν, χωρίς να καταγράφουν λογιστικές ζημίες που προκύπτουν από την αξιοποίησή του.
5. Με το πέρας της προθεσμίας της παρ. 2, τα μη αξιοποιηθέντα κατά τα ανωτέρω επιχειρηματικά οικόπεδα με τα συστατικά τους, μπορεί να απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ και με δαπάνες της Ε.Α.Δ.Ε.Π., με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από αίτηση της Ε.Α.Δ.Ε.Π., η οποία συνοδεύεται υποχρεωτικά από όλο το απαραίτητο υλικό τεκμηρίωσης. Αν η μη αξιοποίηση γίνεται από μη κύριο, στον οποίο έχει χορηγηθεί τέτοια εξουσία, ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου αποκτά νόμιμο έρεισμα για την άμεση καταγγελία και λύση της σύμβασης με τον μη κύριο. Μετά από τη λύση της σύμβασης εκκινεί ισόχρονη προθεσμία αξιοποίησης για τον κύριο ή επικαρπωτή, μετά από την άπρακτη πάροδο της οποίας δύναται να απαλλοτριωθεί το ακίνητο κατά τα ανωτέρω.
6. Ως προς τη διαδικασία απαλλοτρίωσης που προβλέπεται στην παρ. 5 εφαρμόζεται ο ν. 2882/2001 (Α΄17). Οφειλές του δικαιούχου της αποζημίωσης λόγω απαλλοτρίωσης προς την Ε.Α.Δ.Ε.Π., από οποιαδήποτε αιτία, συμψηφίζονται με την οφειλόμενη αποζημίωση. Με τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης αποσβέννυται κάθε εμπράγματο δικαίωμα τρίτων επί του επιχειρηματικού οικοπέδου και λύεται για την Ε.Α.Δ.Ε.Π. κάθε ενοχική σχέση που συνδέεται με το επιχειρηματικό οικόπεδο που απαλλοτριώνεται.
7. Η υποχρέωση των ιδιοκτητών αδόμητων επιχειρηματικών οικοπέδων για την καταβολή των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης περιορίζεται σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των εξόδων που θα αντιστοιχούσαν σε αυτούς, αν το οικόπεδο είχε δομηθεί, με εξάντληση του συντελεστή δόμησης.