- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 19-Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (Ε.Π.Μ.Μ.Μ.)

1. Για την ίδρυση Ε.Π.Μ.Μ.Μ., η Μ.Μ.Μ. πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) στρέμματα για δραστηριότητες της κατηγορίας Α1 και εκατό (100) στρέμματα για δραστηριότητες της κατηγορίας Α2 περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).
2. Για τη χωροθέτηση του Ε.Π.Μ.Μ.Μ. απαιτείται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η εξάρτηση της Μ.Μ.Μ. από πρώτες ύλες και μεταφορικές υποδομές,
β) η τεκμηριωμένη αδυναμία εγκατάστασης της Μ.Μ.Μ. σε υφιστάμενο Επιχειρηματικό Πάρκο εντός της ίδιας Περιφέρειας και εντός θεσμοθετημένων βιομηχανικών χρήσεων γης, όπως ΒΙ.ΠΑ., ΒΙΟ.ΠΑ., Β.Ε.ΠΕ..
3. Για τη δημιουργία του Ε.Π.Μ.Μ.Μ. προβλέπονται ειδικοί όροι, προσαρμοσμένοι στα χαρακτηριστικά του, οι οποίοι στοχεύουν κυρίως στη βελτιστοποίηση της σχέσης του με τον περιβάλλοντα ευρύτερο χώρο, δηλαδή τη μείωση των επιπτώσεων, περιβαλλοντικού ή άλλου χαρακτήρα όχλησης από τη λειτουργία της μονάδας. Οι όροι δόμησης του Ε.Π.Μ.Μ.Μ. καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της ανάπτυξής του, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του παρόντος. Ειδικά για τις περιπτώσεις που το Ε.Π.Μ.Μ.Μ. δεν πολεοδομείται:
α) ο Συντελεστής Δόμησης μπορεί να ορίζεται μέχρι 0,9 για τις βιοτεχνικές και βιομηχανικές χρήσεις, μέχρι 0,8 για τα επαγγελματικά εργαστήρια και τις χρήσεις εφοδιαστικής και μέχρι 0,6 για τις υπόλοιπες χρήσεις,
β) το ποσοστό κάλυψης μπορεί να ορίζεται μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) και
γ) ο συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης ορίζεται το 4.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 4 του από 24.5.1985 π.δ. (Δ΄270).
4. Ως Ε.Α.Δ.Ε.Π. για την ανάπτυξη και διαχείριση του Ε.Π.Μ.Μ.Μ. νοείται ο φορέας άσκησης της δραστηριότητας της Μ.Μ.Μ. με την προϋπόθεση ότι είναι ανώνυμη εταιρεία.
5. Σε περίπτωση υφιστάμενης Μ.Μ.Μ., η οποία διαθέτει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων σε ισχύ, δεν απαιτείται υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι περιβαλλοντικοί όροι συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση έγκρισης του άρθρου 10.