- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 10-Έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου

1. Η ανάπτυξη του Ε.Π. εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η απόφαση εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση:
α. του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) του άρθρου 24 του ν. 4495/2017 (Α΄167) σύμφωνα με το άρθρο εικοστό του ν. 4787/2021 (Α΄44), περί των αρμοδιοτήτων και της συγκρότησής του για τις περιπτώσεις Ε.Π. που χωροθετούνται εντός Αττικής ή Θεσσαλονίκης.
β. του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου του ο.τ.α. β’ βαθμού. Κατά το στάδιο γνωμοδότησης εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, διεξάγεται η διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα αποτελέσματα της οποίας υποβάλλονται μαζί με τη γνωμοδότηση.
3. Η προθεσμία για τη γνωμοδότηση της παρ. 2 είναι εξήντα (60) ημέρες από τη λήψη επί αποδείξει του σχετικού φακέλου. Η παράλειψη των οργάνων της παρ. 2 να γνωμοδοτήσουν δεν κωλύει την πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας για την έκδοση της απόφασης έγκρισης της παρ. 1.
4. Για την έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις των υπουργείων της παρ. 1:
α) η τήρηση των προϋποθέσεων των άρθρων 6, 7, 8 και 9,
β) η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του έργου, ιδιαίτερα ως προς την τεκμηρίωση των προοπτικών προσέλκυσης επιχειρήσεων και τη συμβολή του στην τοπική και εθνική οικονομία,
γ) το ύψος του κόστους ανάπτυξης, ο βαθμός τεκμηρίωσης αυτού, οι τεχνικές δυσχέρειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων πρόσθετων εξωτερικών υποδομών και η ικανότητα της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και των μετόχων της να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Ε.Π..
5. H απόφαση έγκρισης ανάπτυξης Ε.Π. περιλαμβάνει:
α) το περιεχόμενο και συνοπτική περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου,
β) τον ορισμό της Ε.Α.Δ.Ε.Π.,
γ) τη θέση, την έκταση και τα όρια του Ε.Π. με αναφορά σε τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:5.000 και 1:10.000 με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87,
δ) τον τύπο του Ε.Π. και τις κατηγορίες επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν εντός αυτού,
ε) τα έργα υποδομής για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, τα απαιτούμενα έργα εξωτερικής υποδομής και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό τους,
στ) το χρονοδιάγραμμα οργάνωσης και έναρξης λειτουργίας του Ε.Π.,
ζ) τους όρους και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Ε.Π..
6. Η απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π. συνιστά και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το Ε.Π., κατά τον ν. 4014/2011 (Α’ 209).
7. Είναι δυνατή η τμηματική ολοκλήρωση των έργων υποδομής και η υλοποίηση και λειτουργία του Ε.Π. σε επιμέρους φάσεις, εφόσον αυτό έχει ήδη προβλεφθεί στο εγκριθέν επιχειρηματικό σχέδιο.
8. Σε περίπτωση ύπαρξης ρεμάτων, εντός της έκτασης που προορίζεται για την ανάπτυξη του Ε.Π., δεν εμποδίζεται η έκδοση της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Πάρκου, εφόσον καθοριστούν οι γραμμές πλημμύρας και προταθούν οι οριογραμμές. Η επικύρωση των οριογραμμών των εν λόγω ρεμάτων, εγκρίνεται εκ των υστέρων σύμφωνα με την περ. 5 της παρ. Α του άρθρου 3 του ν. 4258/2014 (Α’ 94) μαζί με την απόφαση έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος ή με ανεξάρτητη πράξη, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4258/2014. Αν από την υδραυλική μελέτη του φακέλου οριοθέτησης προβλέπονται έργα διευθέτησης και αντιπλημμυρικά έργα, εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. Β του άρθρου 3 του ν. 4258/2014. Οι περιβαλλοντικοί όροι ενσωματώνονται στην απόφαση έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής και, εφόσον απαιτείται, τροποποιείται σχετικά και η κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π..