- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 9-Χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου

1. Τα Ε.Π. χωροθετούνται σε εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως έκταση ή περιοχή που προορίζεται για την υποδοχή των δραστηριοτήτων του άρθρου 5, σύμφωνα με:
α) είτε τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών, Γενικών ή Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων ή Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων του ν. 4447/2016 (Α΄ 241),
β) είτε τις, κατά περίπτωση, ρυθμίσεις των ρυθμιστικών σχεδίων, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης ή ρυθμίσεων χρήσεων γης.
Όπου στις εν λόγω εκτάσεις ή περιοχές επιτρέπονται οι δραστηριότητες των άρθρων 5, 6 και 7 του από 23.2/6.3.1987 π.δ. (Δ΄166), καθώς και των άρθρων 8, 9, 10, 11, 12 και 13 του π.δ. 59/2018 (Α΄114), με την έκδοση της απόφασης έγκρισης του άρθρου 10, μπορούν να αναπτύσσονται, ανάλογα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, και οι δραστηριότητες του άρθρου 5.
2. Τα Ε.Π. αποτελούν Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 8 του ν. 4447/2016, τα οποία εγκρίνονται με την απόφαση του άρθρου 10 του παρόντος.
3. Αν, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Ε.Α.Δ.Ε.Π. για την εγκατάσταση του Πάρκου, δεν υπάρχει ειδική χωρικά καθορισμένη υπόδειξη βάσει των ρυθμίσεων της περ. (α) της παρ. 1 ή πρόβλεψη σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 1, απαιτείται προέγκριση με τη διαδικασία της περ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4447/2016. Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7 για την υποβολή αίτησης ίδρυσης Ε.Π..
4. H οργάνωση Ε.Π. σε περιοχές προστασίας και περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς, κατά την έννοια της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4447/2016, ενεργείται μόνον εφόσον επιτρέπεται από τη νομοθεσία που τις διέπει και υπόκειται στους περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις. Ειδικότερα, σε περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ (NATURA) 2000, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, η οργάνωση Ε.Π. ενεργείται σύμφωνα με την παρ. 15 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α΄289).
5. Η έκταση στην οποία δημιουργείται το Ε.Π. μπορεί να τέμνεται ή να διαχωρίζεται από υδατορέματα, κάθε κατηγορίας οδικά δίκτυα, φυσικά εμπόδια, σιδηροδρομικά δίκτυα και τεχνικά έργα, εφόσον εξασφαλίζονται η λειτουργική συνέχεια της έκτασης και η ασφάλεια της κυκλοφορίας. Δημοτικοί, κοινοτικοί και αγροτικοί δρόμοι μπορούν να ενσωματωθούν στην έκταση του υποδοχέα, εφόσον, κατά την διαδικασία έγκρισης του άρθρου 10, διαπιστώνεται ότι δεν προκαλούνται κυκλοφοριακά προβλήματα.
6. Κατά τις διαδικασίες εκπόνησης, τροποποίησης ή αναθεώρησης των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων του ν. 4447/2016, ενσωματώνονται τα όρια, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι λοιπές ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις που διέπουν την οργάνωση και ανάπτυξη των Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.. Τα ανωτέρω όρια, χρήσεις γης, όροι δόμησης και ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις των υποδοχέων, δεν μπορούν να τροποποιηθούν στο πλαίσιο των ως άνω διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα ανάπτυξης ή διαχείρισης του Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και των αρμόδιων υπηρεσιών που ενέκριναν την ανάπτυξή του.
7. Κατά τη θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων του ν. 4447/2016 λαμβάνεται ειδική μέριμνα, προκειμένου, εφόσον υπάρχει η σχετική δυνατότητα και εφόσον απαιτείται, να καθορίζονται ειδικές ζώνες περιμετρικά των Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., στις οποίες μπορεί να καθορίζονται ειδικοί όροι ανάπτυξης και οργάνωσης και εν γένει ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με το πλαίσιο άσκησης δραστηριοτήτων και λειτουργιών και να διασφαλίζονται μελλοντικές αναγκαίες επεκτάσεις του υποδοχέα, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά.