Άρθρο 2 Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια

1. Στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου υπάγονται επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων.

2. Δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου, όσον αφορά τις περιφερειακές ενισχύσεις, οι παρακάτω τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία, ήτοι:

α. Ο τομέας του χάλυβα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ 29 του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία.

β. Ο τομέας των συνθετικών ινών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ 30 του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία.

γ. Ο τομέας του άνθρακα, όπως ο άνθρακας ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1407/2002 της 23 Ιουλίου 2002 σχετικά με κρατικές ενισχύσεις προς την βιομηχανία άνθρακα.

δ. Ο τομέας της ναυπηγίας, όπως ορίζεται στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία (2003/C317/06).

3.  Επίσης, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου :

α. Επενδυτικά σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των θυγατρικών εταιρειών τους, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι δημόσιοι αυτοί φορείς με ποσοστό μεγαλύτερο του 49%. Επίσης, επενδυτικά σχέδια εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α` και β` βαθμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου, ή λαμβάνουν  τακτική ή έκτακτη επιχορήγηση από τους φορείς αυτούς  που υπερβαίνει το 50% των ετήσιων εσόδων τους.

β. Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρίας του αστικού δικαίου ή της κοινοπραξίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 13 παρ. 1 περ. δ του παρόντος νόμου.

γ. Προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις μεγάλες επιχειρήσεις (2004/C 244 της 1ης Οκτωβρίου 2004, σ. 2) και από τον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά κατηγορία (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 , (L 214 της 9.8.2008  σ. 3) για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις.

δ. Επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου από ιδιώτη, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

ε. Επενδυτικά σχέδια φορέων, για τους οποίους εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις κηρύσσονται παράνομες και ασυμβίβαστες με την Κοινή Αγορά.

στ. Επενδυτικά σχέδια δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη συγκρότηση και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.

ζ. Επενδυτικά σχέδια που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων έναντι των εισαγόμενων.

η. Οι ακόλουθοι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της «Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων – Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας 2008» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,  ήτοι:

– 35.11.10.09 – Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

– 41 – Κατασκευές κτηρίων.

– 42 – Έργα πολιτικού μηχανικού, με εξαίρεση την κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων και τις κατασκευαστικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές.

– 43 – Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες.

– 45 – Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

– 46 – Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

– 47 – Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

– 56 – Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

– 60 – Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

– 64 – Δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

– 65 – Ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

– 66 – Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες.

– 68 – Διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

– 69 – Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

– 70 – Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων – δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης.

– 71 – Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών – τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.

– 73 – Διαφήμιση και έρευνα αγοράς.

– 77 – Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης.

– 80 – Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας.

– 84 – Δημόσια διοίκηση κα άμυνα – υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

– 85 – Εκπαίδευση

-86 – Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, εκτός των επενδύσεων τουρισμού υγείας, κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, μονάδων παροχής στέγης αυτόνομης διαβίωσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

– 88 – Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος.

– 90 – Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.

– 92 – Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα.

– 93 – Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

– 94 – Δραστηριότητες οργανώσεων.

– 96- Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών.

– 97- Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών οικιακού προσωπικού.

– 98- Δραστηριότητες ιδιωτικών νοικοκυριών, που αφορούν την παραγωγή μη διακριτών αγαθών -και υπηρεσιών – για ίδια χρήση

-99 – Δραστηριότητες εξωχώριων οργανισμών και φορέων

θ. Οι επενδύσεις που αφορούν :

i. την ίδρυση ή την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων, εφόσον δεν ανήκουν ή δεν αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων.

ii. Τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων πριν παρέλθει οκταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης επένδυσης εκσυγχρονισμού της μονάδας.

Στην οκταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας της παρούσας περίπτωσης περιλαμβάνεται και το διάστημα κατά το οποίο η μονάδα λειτουργούσε ως επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, προκειμένου για ξενοδοχειακές μονάδες που προέκυψαν από υποχρεωτική μετατροπή μονάδας ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων.

iii. Την ανέγερση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από την τάξη.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μπορούν να υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων ή να εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό και άλλοι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, λαμβανομένης υπόψη της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, όπως ορίζεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές για την εξέταση κρατικών ενισχύσεων (2008/C84/06 της 3ης Απριλίου 2008) και στον τομέα της γεωργίας, όπως ορίζεται στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας (2006/C19/01 της 27ης Δεκεμβρίου 2006), μπορούν να υπαχθούν είδη επενδυτικών σχεδίων με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι πρόσθετοι όροι, η νομική μορφή των ενισχυόμενων επιχειρήσεων , οι περιορισμοί και προϋποθέσεις καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια των τομέων αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπορούν να θεσπίζονται ειδικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση  επενδυτικών σχεδίων τομέων ή κλάδων της Οικονομίας, για  τους οποίους έχουν τεθεί ή θα τεθούν με νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ειδικοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές, πρόσθετοι όροι, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια της περίπτωσης αυτής, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς αυτούς.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 17:13 | Anonimos

    Εγώ πάλι θα θεωρούσα απαράδεκτο να συνέχιζε η επιδότηση των φωτοβολταϊκών. Από μόνη της η επένδυση είναι πολύ προσοδοφόρα. Αν θα έπρεπε να αλλάξει κάτι θα ήταν το να κατέβει η τιμή αγοράς ηλεκτρισμού για μεγάλες μονάδες ακόμα πιο γρήγορα από ότι είναι σχεδιασμένο.

    Αν συνεχιζόταν η επιδότηση, αντί τα χρήματα της ενίσχυσης να πανε σε κάποια δραστηριότητα που θα βοηθούσε την οικονομία και θα έδινε και κάποιες θέσεις εργασίας (βλέπε τουρισμό, R&D, κ.α.) θα πήγαιναν στους σε μεσίτες αδειών και σε κατασκευαστές / προμηθευτές που πουλάνε σε τιμές τουλάχιστον 30% πάνω από τους αντιστοίχους κατασκευαστές / προμηθευτές της Ιταλίας /Ισπανίας /Γερμανίας.

    Και μην πείτε ότι οι επενδύσεις σε Φ/Β προσφέρουν θέσεις εργασίας. Είναι αστείο. Απλά σκεφτείτε πόσες θέσεις εργασίας προσφέρουν σε σχέση με το κόστος τους και θα καταλάβετε τι εννοώ. Το ότι οι επενδύσεις σε Φ/Β βοηθούν την οικονομία είναι και αυτό αστείο οπότε το αφήνω ασχολίαστο…

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:07 | ΑΣΒΕΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νομού σας καταθέτω τους παρακάτω προβληματισμούς-επισημάνσεις για τον κλάδο των τουριστικών λιμένων (μαρινών).
    Από τεχνοοικονομικής σκοπιάς, η κατασκευή και λειτουργία ενός τουριστικού λιμένα δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις (εντάσεως κεφαλαίου) και ενέχει δυσκολίες ως προς τη βιωσιμότητα του, λόγω μη εξεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων (ιδίων και ξένων), την μη προβολή και διαφήμιση του κλάδου στο εξωτερικό από κρατικό φορέα και την έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης σε ένα τουριστικό λιμένα αφορά επενδύσεις σε λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην αρχή της εκμετάλλευσης 2 έως 3 έτη, με ωρίμανση και κερδοφορία της επένδυσης μετά από 9-11 έτη, ανάλογα με την τοποθεσία, το ύψος της επένδυσης και το μέγεθος του τουριστικού λιμένα. Η απόδοση για τον επενδυτή τις περισσότερες φορές στο τέλος της παραχώρησης αντιστοιχεί σε μονοψήφιο ποσοστό και αθροίζεται μονό στην επιστροφή του επενδεδυμένου κεφαλαίου.
    Μέχρι σήμερα επενδυτικά σχεδία σε τουριστικούς λιμένες δεν επιχορηγούνται από την πολιτεία διότι εξαιρούνται από τις επενδύσεις με ιδιωτική πρωτοβουλία αφού όλοι οι τουριστικοί λιμένες παραχωρούνται για εκμετάλλευση και διαχείριση από δημόσιους φορείς (ΕΤΑ ΑΕ, Λιμενικά Ταμεία, Δήμοι, Υπουργείο) με το διαγωνιστικό σύστημα της παραχώρησης έναντι ενοικίου, οπού ο πλειοδότης κατασκευάζει τα έργα υποδομής και πληρώνει ενοίκιο στον δημόσιο φορέα που έχει προκηρύξει το διαγωνισμό.

    Σύμφωνα με το προηγούμενο αναπτυξιακό νομό στο άρθρο 3 «Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια», παράγραφος x του 3299/2004,
    όπως ίσχυε με τις αναθεωρήσεις του έως και τον Ιανουάριο του 2010, επιχορηγείται η:
    «’Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) για επενδυτικά σχέδια που γίνονται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου….».
    Επίσης, στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι ένα από τα επιπρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αίτηση υπαγωγής μαρινών στον Αναπτυξιακό Νόμο είναι:
    •Έγκριση χωροθέτησης
    •Σύμβαση παραχώρησης του αιτούμενου προσώπου με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται από τον Ν.2160/1993.
    Βάση του παραπάνω νομού καμιά μαρίνα που έχει παραχωρηθεί με διαγωνισμό από δημόσιο φορέα δεν έχει επιδοτηθεί εκτός και εάν υπήρχε Υπουργική Απόφαση (Μαρίνα Σάμου)

    Αυτό συμβαίνει διότι απαιτούσαν από τον υποψήφιο επενδυτή:
    1. Να είναι ο ίδιος κύριος της παράκτιας γης, καθώς απαιτείται πρωτοβουλία προσώπου ιδιωτικού δικαίου.
    2. Να έχει ο ίδιος τα κεφάλαια για την ανάπτυξη της μαρίνας, καθώς μόνον το πρόσωπο που έχει υπογράψει Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αιτηθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.
    Ο παραπάνω νομός ουσιαστικά εξαιρούσε την υπαγωγή στον αναπτυξιακό κάθε επένδυση σε τουριστικούς λιμένες καθώς:
    1. Είναι ελάχιστα τα παράκτια ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες. Η πλειοψηφία τους ανήκει στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, λιμενικά ταμεία, ΕΤΑ ΑΕ κλπ).
    2. Είναι ακόμη λιγότεροι οι επενδυτές που ταυτοχρόνως διαθέτουν ακίνητο και κεφαλαιακή επάρκεια για την ανάπτυξη μαρίνας. Το σύνηθες είναι η συνεργασία φυσικών και νομικών προσώπων για την ανάπτυξη και λειτουργία των μαρινών.

    Με το νέο αναπτυξιακό νομό που παρουσιάζετε εξαιρείται τελείως η ένταξη στο αναπτυξιακό νόμο επενδυτικών σχεδίων κατασκευής εκμετάλλευσης και λειτουργίας τουριστικών λιμένων .

    Ενδεικτικά σας αναφέρω
    Άρθρο 2

    Παράγραφος 3

    Επίσης δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου:
    Σημείο δ.

    Επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου από ιδιώτη, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

    Όπως ανέφερα και παραπάνω όλες οι μαρίνες παραχωρούνται με πρωτοβουλία δημοσίου φορέα με σύμβαση παραχώρησης.

    Παρακαλώ την τροποποίηση της παραπάνω παραγράφου οπού να αναφέρει ρητώς ότι περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νομό επενδυτικά σχεδία για ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) ώστε να δοθεί νέα πνοή στο Ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, ιδιαιτέρως στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία.

    Συνεπώς και δεδομένου ότι:
    •Οι μαρίνες συμβάλλουν σημαντικά στο Εθνικό Προϊόν, προσελκύοντας τουρισμό υψηλής κοινωνικοοικονομικης στάθμης. Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ της χώρας.
    •Αποτελούν έργα που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, δίνοντας άμεση λύση στην ανεργία από όλες τις εμπλεκομένας οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω τους. (Προμηθευτές υγρών καυσίμων, έμποροι τροφίμων, ποτών, ναυτιλιακών ειδών, ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας – φύλαξης, εταιρείες που προσφέρουν καταδυτικές υπηρεσίες, τουριστικές επιχειρήσεις, συνεργεία παροχής τεχνικών υπηρεσιών προς σκάφη, συνεργεία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων).
    •Κάθε σύμβαση παραχώρησης Τουριστικού Λιμένα με το Ελληνικό Δημόσιο έχει διάρκεια άνω των 30 ετών προσδίδοντας σημαντικά οφέλη στο δημόσιο από μισθώματα και φόρους.
    •Το επιχειρηματικό ρίσκο το αναλαμβάνει πάντα αυτός που εκμεταλλεύεται την μαρίνα, ασχέτως εάν έχει στην κυριότητά του ή όχι την παράκτια γη.
    •Η παρούσα οικονομική συγκυρία απαιτεί συνεργασίες μεταξύ εταιρειών.
    •Δεδομένης της γεωφυσικής ιδιαιτερότητας της χώρας μας, οι Ελληνικοί λιμένες γενικότερα διαδραματίζουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των συνδέσεων και την επίτευξη της συνοχής του εθνικού χώρου. Παράλληλα, συμβάλουν καθοριστικά στην κοινωνική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας

    Εν κατακλείδι προτείνω όπως εντάξετε τις επενδύσεις τουριστικών λιμένων σύμφωνα με τις γενικές επενδύσεις για τον τουρισμό και να αποσυνδεθεί η κυριότητα της παράκτιας γης από τον φορέα εκμετάλλευσης ώστε να απαιτείται μόνο:
    •Έγκριση χωροθέτησης από το αρμόδιο Υπουργείο
    •Σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2160/1993 ή σύμβαση μίσθωσης μαρίνας με φυσικό ή νομικό πρόσωπο διάρκειας άνω των 30 ετών

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 10:47 | γ. πετρόχειλος

    παρατηρήσεις επί του άρθρου 2:

    παράγραφος 2α,β,γ και δ: μη γνωρίζοντας περαιτέρω λεπτομέρειες, υποθέτω ότι οι περιορισμοί της παραγράφου οφείλονται σε κοινοτική νομοθεσία που η αθέτησή της συνεπάγεται πρόστιμα. εντούτοις, θα μπορούσε εύκολα κατά τη γνώμη μου να διερευνηθεί η δυνατότητα παροχής κινήτρων για επενδυτικές δραστηριότητες τέτοιου τύπου σε 2 σημεία:
    α) εφόσον λανσάρουν νεοτερική – καινοτόμο παραγωγική δραστηριότητα πολύ φιλική στο περιβάλλον
    β) μέσω οργανωμένων διευκολύνσεων για σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας σε σχετικές εταιρικές δραστηριότητες έτσι ώστε να υπάρχει ανοιχτό ένα παράθυρο προσέλκυσης ξένων ή εγχώριων επενδυτών, σε συνδυασμό με γενικότερη προσπάθεια έλξης στρατηγικών επενδύσεων μέσω βελτίωσης της απόδοσης του κλάσματος «κόστος/όφελος» μιας επένδυσης (=οργανωμένο σχέδιο δράσης και βελτίωσης του θεσμικού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει πολλά υπουργεία μαζί)

    παράγραφος 3στ:αν καταλαβαίνω καλά δεν εντάσσονται δαπάνες εξαγωγών. γιατί όμως να μην εντάσσεται η έρευνα και ανάπτυξη διαδικασιών ή συστημάτων που ελαττώνουν το κόστος αυτό;

    παράγραφος 3ζ: ευρύς και μάλλον ασαφής και απροσδιόριστος περιορισμός που ίσως να μπορούσε να κωδικοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:
    α) υπονοείται ότι δεν παρέχεται κίνητρο για δραστηριότητες σχετικές με την υποκατάσταση των εισαγωγών; υπάρχει σχετικός κανόνας ή οδηγία σε επίπεδο ΕΕ (μοιάζει μάλλον υπερβολικό); από την στιγμή που δεν υπάρχουν δασμοί στην κοινή αγορά που είναι το πρόβλημα; γιατί να μην επιδοτούνται διαδικασίες δεσμών (linkages)με τοπικούς υπεργολάβους μιας π.χ. βιομηχανικής δραστηριότητας, όταν μπορεί το αποτέλεσμα να είναι φτηνό και ποιοτικό;
    β)η λεγόμενη «κατά προτίμηση χρήση» μπορεί να εκληφθεί ως αλλαγή προτίμησης περί χρήσης ξένων ή εγχώριων προϊόντων που επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του επιχειρηματία; εάν ισχύει η προσέγγιση αυτή, ο όρος 3ζ υποδηλώνει μπόνους υπέρ της χρήσης εισαγόμενων προϊόντων σε επενδυτικά σχέδια;(!)
    η παράγραφος θα πρέπει να απαλειφθεί ή να γίνει περισσότερο σαφής

    παράγραφος 3 σημείο η: σωστά δεν επιδοτούνται μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές δραστηριότητες ή δραστηριότητες που δεν δημιουργούν νέα προστιθέμενη αξία για τη χώρα, ή ευρύ κοινωνικό όφελος, ή δραστηριότητες που εμπίπτουν σε άλλες μορφές επιδοτήσεων. από την άλλη πλευρά, μήπως θα πρέπει να προσεχθεί αφενός η έρευνα και καινοτομία και αφετέρου οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές της χώρας αναφορικά με τους κωδικούς 35111009, 41,42,43,71,80,86,90;ίσως χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση στο σημείο αυτό. (υποθετικό παράδειγμα: μια νεοεισερχόμενη κατασκευαστική εταιρία στο κλάδο της, που διαθέτει και αρχιτεκτονικό τμήμα έχει στην κατοχή της π.χ. ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της αθήνας σε κακή κατάσταση, στο οποίο θέλει να εφαρμόσει νέες τεχνικές αναπαλαίωσης – δομικής ενίσχυσης – βιοκλιματισμού κ.ο.κ. και επίσης να δημιουργήσει εσωτερικά ένα νέο εικαστικά και λειτουργικά χώρο, σε συνεργασία με 3-4 πανεπιστημιακά τμήματα στο πλαίσιο ανάπλασης ενός εμπορικού τετραγώνου. Η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί πρόκειται π.χ. να εμφανιστεί σε φάκελο ενός διαγωνισμού στο εξωτερικό και οι νέοι που ασχολήθηκαν με το project πρόκειται π.χ. να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας με καλή προϋπηρεσία. γιατί αυτή η εταιρεία να μην επιδοτηθεί;)

    παράγραφος 3θ, κυρίως στα σημεία i και iii: φαίνεται ότι δεν επιδοτείται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών μικρής κλίμακας παρά μόνο αυτή που είναι μεγάλης κλίμακας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι:
    ο ελληνικός χώρος είναι εξίσου ή και περισσότερο πρόσφορος για εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας ώστε να διατηρείται και αναδεικνύεται το κατά τόπους πολύ ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, σε συνδυασμό με ήπιες μορφές τουρισμού. η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα πρέπει να είναι εξισορροπημένη μεταξύ μεγάλου και μικρού εύρους δραστηριοτήτων ανάλογα με τα κατά τόπους εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, δραστηριότητες και αναπτυξιακούς στόχους.

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 22:03 | ΤΣΑΠΡΑΖΗΣ

    2. Για πρώτη φορά Ελληνικός Αναπτυξιακός Νόμος ευνοεί τις εισαγωγές (έναντι των εγχώριων προϊόντων) και τιμωρεί τις εξαγωγικές προσπάθειες! Επίσης για πρώτη φορά (με εξαίρεση ίσως το Ν. 1892/90) περιλαμβάνονται στα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια εμπορικές δραστηριότητες αλλά μόνο όσον αφορά το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών (που όπως είναι γνωστό είναι 100% εισαγόμενα προϊόντα). Πώς θα βοηθήσει αυτό στην απασχόληση και στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου; Τι είδους δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει ως Χώρα (λόγω του Μνημονίου προφανώς, γιατί αν τέτοιες δραστηριότητες ήταν ασύμβατες με τους κανονισμούς της ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς θα υπήρχαν τουλάχιστον και στον προηγούμενο νόμο 3299/2004); Αυτός, ως αναπτυξιακός νόμος άλλης Χώρας μοιάζει να είναι και όχι της Ελλάδας.
    Παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας του σχεδίου του νέου αναπτυξιακού νόμου παρατίθενται παρακάτω.
    Άρθρο 2.
    Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια
    ……………………
    3. Επίσης, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου:
    ………………………………………..
    στ. Επενδυτικά σχέδια δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη συγκρότηση και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.
    ζ. Επενδυτικά σχέδια που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων έναντι των εισαγόμενων.
    η. Οι ακόλουθοι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας ……
    ………………………………………….
    – 46 – Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
    – 47 – Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 22:17 | Tasos Ploumis

    Θεωρω το καλυτερο σχολιο απο τα παραπανω, το σχολιο εκεινο που αναφερεται στην απουσια μιας απλης προτασης για νεους επιχειρηματιες που ψαχνουν ενα αρχικο κεφαλαιο να ξεκινησουν, ενα απλο προγραμμα που θα παρεχει ενα αρκετο κεφαλαιο και απαλλαγη απο το ΤΕΒΕ για καποιο διαστημα μεχρι να ορθοποδησει η επιχειρηση και να γινει κερδοφορα (φορολογειται η κερδοφορια επιπλεον, οποτε ειναι λογικη η διαπιστωση οτι ΠΡΕΠΕΙ να κανουμε τις επιχειρησεις κερδοφορες, αντι για την τωρινη κατασταση, οπου αναγκαζονται οι επιχειρηματιες να δηλωνουν ζημια για να αποφευγουν επιπλεον φορολογια). Οι επιχειρησεις που δραστηριοποιουνται στο διαδικτυο εχουν μικρα κοστη και μεγαλα περιθωρια κερδους, σε μια αναπτυσσομενη αγορα, δεν ειναι δυνατον η μονη επιλογη ενος νεου ειναι να φτιαξει αλλη μια καφετερια η ενα τυροπιταδικο. Δωστε καποια απαλλαγη για ενα χρονικο διαστημα, διαφημιστε τις υπηρεσιες των επιχειρηματικων κυψελων που τις ξερουν ελαχιστοι υμετεροι, καντε τα πραγματα πιο απλα, μιλατε για τη Σκανδιναβια συνεχεια, ρωτηστε στη Δανια πως επιδοτουν νεες ιδεες και επιχειρησεις, υποχρεωνοντας τους επιδοτουμενους να αναλαμβανουν κρατικες δουλειες, με συγκεκριμενα χρονοπλαισια για να συνεχισει η επιδοτηση, δεν ειναι δυσκολο, μονο στην Ελλαδα το αντιμετωπιζουμε σαν πυρηνικη φυσικη.
    Τουλαχιστον αν ειναι να δημιουργουμε καφετεριες, καντε κατι να εξαγουμε φραπε, αλλιως εκλιπαρω, φερτε μια ωθηση στις εταιρειες νεων τεχνολογιων, μεχρι και στο Πακισταν εχουν φοροαπαλλαγη πληρη για να δωσουν ωθηση, μεχρι και απο εκει χανει το κρατος, (outsourcing, google it, και στη συνεχεια περιεργα τιμολογια που καλυπτουν εξοδα 3ετιας, τι τους νοιαζει τους πακιστανους, φορο δεν πληρωνουν)
    Παρακαλω τον νομοθετη να λειτουργησει απλα και λογικα.
    Δεν θελει και τιποτα παραπανω.
    Φιλικα
    Τασος Πλουμης

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 19:56 | Βαιος Παναγιωτου

    θα συμφωνισω απολυτα με το τελευταιο σχολιο , οτι τελικα δεν εμειναν και πολλες δραστηριοτητες για να ενισχυθουν. Μου δημιουργητε η εντυπωση πως οι αρμοδιοι νομιζουν πως η Ελλαδιτσα μας ειναι μεταποιητικη σαν την γερμανια και με βαση αυτο κανανε το haircut στις αλλες δραστηριοτητες. Η δικη μου εταιρια για παραδειγμα ενδιαφεροτανε για ενα πολυθεματικο παρκο που θα ενισχυε ολη την τουριστικη βιομηχανια. Εδω στην Ελλαδα νομιζουν πως αμα φτιαξεις ολα τα ξενοδοχεια 5 αστερων θα τα γεμισεις. Αγνοουνε πως χριαζετε και κηνιτρο ο τουριστας για να επιλεξει την Ελλαδα εκτος τον ηλιο ,το σιρτακι και το ελαιολαδο στην χωριατικη…….

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 10:26 | Ανδρέας Λουκάτος

    Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου τα επενδυτικά σχέδια πολλών δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχει καμμια ικανοποιητική εξήγηση. Ειδικότερα θα ήθελα να αναφερθώ στις παρακάτω δραστηριότητες:

    70 – Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων – δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης.

    – 71 – Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών – τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.

    Πρόκειται παρκατικά για τις 2 κύριες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών πνευματικής εργασίας. Στους κλάδους αυτούς έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια, με την αξιοποίηση των ΚΠΣ, σημαντική και υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία, η οποία αφενός μπορεί να αποτελέσει ύποστηρικτικό εργαλείο για την επ΄νοδο της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης και αφετέρου προϊόν προς εξαγωγή στην προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε υπάρχει ήδη σημαντική παρουσία εταιρειών από τους τομείς αυτούς (μελετητικών και παροχής υπηρεσιών συμβούλου) στο εξωτερικό παρά την πολύ περιορισμένη βοήθεια από την Πολιτεία μέχρι σήμερα.
    Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά υπάρχει δυσκολία να γίνει αντιληπτό ότι δραστηριότητες που παράγουν άυλα προϊόντα (όπως οι μελέτες και οι υπηρεσίες συμβούλου) δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες, θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.

    Αν πράγματι στόχος του νόμου να βελτιώνεται η τεχνολογική ανάπτυξη, η περιφερειακή συνοχή και η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να προωθούνται η πράσινη οικονομία, η αποτελεσματική λειτουργία των διαθέσιμων υποδομών και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, νομίζω ότι οι συντάκτες του πρέπει να ξανασκεφτούν το ζήτημα των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, ιδίως σχετικά με όσα σημειώθηκαν παραπάνω.

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 13:58 | Θανασης Χατζητσοπανης

    Α)Η παραγραφος 3 η του αρθρου 2 που αναφερεται στην εξαιρεση της παραγωγης ενεργειας από Φ/Β συστηματα πρεπει να μη συμπεριλαβει μικρα συστηματα ισχυος από 20 εως 100KW τα οποια προκειται να εγκατασταθουν σε επαγγελματικες στεγες υφισταμενων η υπο ιδρυση ΜΜΕ.
    Το κοστος μιας τετοιας επενδυσης ανερχεται με τα σημερινα δεδομενα στα 320000€ περιπου για μια εγκατασταση 100KW και τα προσδοκωμενα εσοδα της επιχειρησης σε 50 εως 60000€ ετησιως,με ταση μειωσης τοσο του κοστους εγκαταστασης οσο και των προσδοκωμενων εσοδων.Αναλογικα υπολογιζονται το κοστος και τα εσοδα μικροτερων εγκαταστασεων.
    Τα εσοδα από την παραγωγη ενεργειας φορολογουνται με τον ιδιο τροπο που φορολογουνται τα εσοδα από την κυρια δραστηριοτητα της επιχειρησης.
    Είναι προφανες ότι με την ενισχυση αυτου του τυπου των επενδυσεων επιτυγχανονται τα ακολουθα:
    — Ενισχυση των εσοδων της επιχειρησης για χρονικο διαστημα 20 ετων
    –Αυξηση του κυκλου εργασιων των επιχειρησεων που εμπλεκονται στη προμηθεια και εγκατασταση Φ/Β συστηματων.
    –Αυξηση του κυκλου εργασιων των ελληνικων επιχειρησεων που δραστηριοποιουνται στην παραγωγη Φ/Β πλαισιων και αλλων στοιχειων που συμμετεχουν στην εγκατασταση Φ/Β συστηματων.
    –Αντιστοιχη ενισχυση της απασχολησης που πρεπει να είναι κατά τη γνωμη μου ο κυριος στοχος του αναπτυξιακου νομου.
    –Αυξηση των φορολογικων εσοδων του κρατους ως απορροια της αυξησης του κυκλου εργασιων ολων των ανωτερω εμπλεκομενων.
    Β)Τα ειδη των ενισχυσεων (αρθρο 4) των συγκεκριμενων επενδυσεων θα μπορουν να είναι μονο φορολογικη απαλλαγη (4 α) η επιδοτηση χρηματικης μισθωσης (4 γ).
    Επισης θα πρεπει να εφαρμοσθει απαλλαγη ΦΠΑ για τις εν λογω επενδυσεις.
    Γ)Αναφορικα με το αρθρο 8 παρ4 ,το ελαχιστο υψος επενδυσης θα πρεπει να αναπροσαρμοστει για τις μικρες επιχειρησεις στο ποσο των 150000€ και αντιστοιχα για τις πολύ μικρες επιχειρησεις στο ποσο των 75000€ προκειμενου να συμβαλλει στην αναπτυξη των ΜΜΕ με την υπαγωγη τους στον νέο νομο.Τα ελαχιστα ορια που προτεινονται στο σχεδιο νομου λειτουργουν κατά τη γνωμη μου αποτρεπτικα για τις μικρες και πολύ μικρες επιχειρησεις

    Θανασης Χατζητσοπανης
    Διπλ. Μηχανολογος Μηχαννικος

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 07:26 | Βασίλης Καραβίτης

    Εξαιρείτε σχεδόν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Μήπως θα πρέπει να μας πείτε ακριβώς ποιές είναι οι επιλέξιμες, να δούμε αν έμεινε και καμία… Και γιατί οι συνδεόμενες, γενικότερα, με την ενίσχυση της εξαγωγής εξαιρούνται; Ποιά λογική διέπει μιά τέτοια διάταξη; Σε μια εποχή που ΜΟΝΟ με την εξαγωγική δραστηριότητα έχουμε μιά ελπίδα ανάκαμψης, εσείς πετάτε απ’έξω ακριβώς αυτήν την ελπίδα.

    Μήπως ζείτε σε άλλους, δικούς σας, κόσμους;

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 00:23 | Αστέριος Ψαρογιάνης

    Καλησπέρα σ΄ολους και ιδιαίτερα φίλο Μ.Ζερβάκη! 1.Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θα ήθελα να θυμίσω, στους κρατούντες, ό,τι ο κλάδος των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων για πρώτη φορά εντάχτηκε σε επιδοτούμενα πραγράμματα,στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήρηξης.(Ενίσχυση Μικρ.Τουρ.Επιχ. ΕΠΑΝ Μέτρο 2.2.2). Το αποτέλεσμα ήταν μή αναμενόμενο ακόμα και για εκείνους που πίστεψαν σ’εμάς.Απορροφήσαμε σαν κλάδος το 100% των διαθέσιμων πόρων. Στον ένατο και τελευταίο κύκλο του προγράμματος αποκλείστηκαν 1800 επιλέξιμες επιχειρήσεις του κλάδου μας γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι.Το ύψος των απαιτούμενων πόρων, των επιλέξιμων επιχειρήσεων,ήταν 75 εκ.ευρώ και διατέθηκαν μόνο 12.5 εκ, ευρώ. 2.Επί υπουργείας Λ.Κατσέλη στο αντίστοιχο Σχέδιο Νόμου που τέθηκε για διαβούλευση,»Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκληση και άλλες διατάξεις»είχε γίνει δεκτή η παρέμβαση της ΣΕΕΔΔΕ και στο ‘Αρθρο 2 «Πεδίο εφαρμογής- Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια»,στην Παρ.3 η, αναφέρεται: μπορούν να ενισχυθούν «η ανέγερση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων,ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων ανεξάρτητα από την τάξη». 3.Μπορεί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου να μας απαντήση γιατί απαλείφθηκε η συγκεκριμένη παράγραφος από το νέο Σ.Ν ? Στην Αιτιολογική Έκθεση γίνεται λόγος για Περιφερειακή Ανάπτυξη.Αλήθεια πως αντιλαμβάνεται την Περιφερειακή Ανάπτυξη του Τουρισμού ο νομοθέτης όταν αποκλείει από τον Αναπτυξιακό Νόμο το 80%των κλινών της περιφέρειας? Ψαρογιάννης Αστέριος Γεν.Γραμμ.ΣΕΕΔΔΕ

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 15:23 | Κυριακος Π. Μπερμπερακης

    Αγαπητοι
    Απορω γιατι πολλοι απο σας υπογραμμιζετε δυσμενως την εξαιρεση των φωτοβολταικων.Αν ειχαν δηλαδη συμπεριληφθει τι νομιζετε οτι θα κανατε η τι τελος παντων θα γινοταν?Ασφαλως και την πρασινη ενεργεια -το προιον το θελουμε αλλα εχετε δει και αλλου στον πολιτισμενο κοσμο η αγορα να ρυθμιζεται απο μια μονο εταιρεια?Ειναι δυνατον να θελετε η να σκεφτεστε να κανετε επενδυσεις σε μονοπωλειοκη αγορα?
    Επιπροσθετως ο καταλογος των προς εξαιρεση επενδυτικοων σχεδιων πρεπει να ξανακοιταχτει και φυσικα να στοχευθει σωστα.Καλοι οι νεοι τομεις?(που φυσικα δεν μας περιγραφονται)αλλα η οικονομια μας εχει και παραδοσιακους τομεις αιμοδοτες.Αυτοι τιποτα?η αλλο νομοσχεδιο αργοτερα?και ποτε?γιατι οχι τωρα?
    Επισης θελω να σημειωσω οτι καλη η νεανικη επιχειρηματικοτητα αλλα οχι σε αλλα σουβλατζιδικα νεων.Ας τα κανουν μονοι τους.Χρειαζομαστε νεανικη επιχειρηματικοτητα με βαση το internet και τις web εφαρμογες.Και για Ελλαδα και για εξωτερικο.
    Λοιπουν πολλα απο αυτο το νομοσχεδιο….αλλα περιμεναμε.Απορω αυτο γιατι αργησε τοσο….θα μπορουσε να το φτιαξει και πρωτοετης φοιτητης.Φαινεται δεν εχουμε ακομα σοβαρευτει η στο υπουργειο εργαζονται μονο οι χορτατοι οποτε δεν καταλαβαινουν απο τις αναγκες των πεινασμενων!Αν ειναι ετσι να τους αλλαξουμε,οχι μονο τους υπουργους αλλα και τις οργανωσεις.Και οχι καθε τεσσερα χρονια αλλα και πολυ νωριτερα.Χρειαζομαστε παικτες και παγκο οχι μονο προπονητη-υπουργο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 12:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ

    Πέραν των όσων έχουν ήδη επισημανθεί από άλλους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, αναφορικά με το Άρθρο, 2 – 3.ζ, περί μη υπαγομένων επενδύσεων, θα ήθελα να πρσοθέσω και τα παρακάτω:

    α. Τι εννοεί ο Νομοθέτης με τη διατύπωση » …. που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων…» Έχουμε δύο λέξεις: το ΕΞΑΡΤΗΣΗ και το ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ: Η επιτυχία κάθε επένδυσης εξαρτάται – μεταξύ των άλλων – και από το να επιλέγει την απόκτηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί από τη φθηνότερη πηγή. Αν αυτή η πηγή είναι εγχώρια, τότε τι θα πρέπει να κάνει η επένδυση; Να προτιμήσει άλλη πηγή εξωτερικού, που θα είναι ακριβότερη; Έχει αυτός ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ καμία οικονομοτεχνική δικαίωση; Και επιπλέον, τι σημαίνει ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ; αυτός είναι όρος λογοτεχνικός εκτός και εάν συνδυαστεί με το φθηνότερο; αλλά, τι λέει ο Νόμος, πως θα πρέπει να αποκλείστεί το φθηνότερο επειδή είναι εγχώριο;

    β. Τι θα γίνει με την αξιοποίηση των παραπροϊόντων των εγχώριων βιομηχανιών; Εάν κάποιος θέλει να επενδύσει σε μιά καινοτόμο παραγωγική διαδικασία – που είναι και από τα πολυσυζητούμενα – προκειμένου να λύσει και το πρόβλημα διάθεσης των παραπροϊόντων αλλά και παραγωγή φθηνών νέων προϊόντων, σύμφωνα με τη διατύπωση του Άρθρου 2 – 3.ζ, αυτή η βιομηχανία, επειδή θα εξαρτάται από εγώρια προϊόντα ΔΕΝ επιδοτείται. Εάν όμως φέρνει, με όλο το αυξημένο μεταφορικό κόστος, τέτοια παραπροϊόντα από τη γείτονα, τότε θα μπορεί να επιδοτηθεί!!!

    γ. Αν η οποιαδήποτε επένδυση παρουσιάσει ως προμήθεια των πρώτων υλών της εισαγόμενα προϊόντα και έτσι συμπεριληφθεί στην επιδότηση, με ποιά διαδικασία θα ελέγχεται εάν αύριο προτιμήσει εγχώρια προΙόντα, ώς φθηνότερα;

    Θέλω να πιστεύω πως όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματική πρόθεση του Νομοθέτη αλλά είναι απόρροια ατελούς διατύπωσης. Άλλως, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΕΝ ΓΕΝΕΙ.

  • 11. Στο Άρθρο 2 , παράγραφο ζ αναφέρει:
    ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ :

    Επενδυτικά σχέδια που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων έναντι των εισαγομένων . Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι τα Επενδυτικά Σχέδια κατηγοριοποιούνται και πλέον θα υπάρχει -όπως αντιλαμβανόμαστε- η δυνατότητα ευμενέστερης αξιολόγησης επενδυτικού σχεδίου που αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής (Επενδυτικά Σχέδια Περιφερειακής Συνοχής). Για παράδειγμα επενδύσεις στην μεταποίηση μαστίχης δεν θα είναι επιλέξιμες?

  • 16 Δεκεμβρίου 2010, 21:25 | ΑΡΓΥΡΩ

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…..ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ , ΟΙ ΒΙΠΕ ΕΡΗΜΩΣΑΝ , Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ , ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΟΥ …..ΚΑΙ….ΑΛΙΜΟΝΟ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ??
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ , Π Ρ Ε Π Ε Ι ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ . ΥΠΟΨΙΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΜΠΟΡΟΣ . ΒΛΕΠΩ ΣΘΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ .

  • 16 Δεκεμβρίου 2010, 02:04 | mariel tagini

    Ένα πολύ δυνατό σημείο – κλειδί ενίσχυσης της οικονομίας , φαίνεται πως είναι η ενίσχυση της αλιείας. Κατά κοινή παραδοχή η Ελλάδα είναι το μόνο μέρος που έχει την τύχη να »παράγει» ψάρι ασύγκριτης ποιότητας σε σχέση με εκείνο των υπόλοιπων θαλασσών παγκοσμίως.
    Επειδή ήδη υφίσταται μια οργανωτική δομή στον τομέα, το καλύτερο για την παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε ίσως να είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση του τομέα της αλιείας σε σχέση με κάποιους άλλους τομείς π.χ. φωτοβολταϊκά.
    Ο τομέας της αλιείας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα με την έννοια ότι τα »προιόντα» της παραγωγής είναι πολλά ,διαφορετικά και πολύ καλής ποιότητας .
    ‘Εαν η κατανάλωση αυτών των προϊόντων για τον ‘Ελληνα θεωρείται δεδομένη θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι θέμα κουλτούρας την οποία δεν γνωρίζουν κατ’ ανάγκη οι φίλοι μας Ευρωπαίοι ,Αμερικάνοι ,Κινέζοι κλπ ακριβώς για τον ίδιο λόγο .
    Για να διασαφηνίσω την άποψη αυτή ,πάρτε ως παράδειγμα την περίοδο της νηστείας η οποία απαιτεί εκτός από την αποχή από τις βλαβερές και παχυντικές τροφές και την κατανάλωση των θαλασσινών.Το ίδιο ισχύει και για όλες τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του Χριστιανισμού.
    Αυτό είναι ωστόσο ένα θέμα : Για κάποιο λαό ο οποίος δεν ασπάζεται το ίδιο θρήσκευμα, η κατάναλωση προιόντων αλιείας ακολουθεί φθίνουσα πορεία μια και η επιλογή παραμερίζεται εκ των πραγμάτων .
    Επίσης έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον τομέα της υγείας και τα προτεινόμενα διαιτολόγια για μια καλύτερη φυσική κατάσταση .
    Πρόκειται τελικά για προϊόν το οποίο για δύο »τυχαίους και ανεξάρτητους λόγους » (θρησκεία-Υγεία) προωθείται επιτυχημένα στην εγχώρια αγορά.Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην ξένη αγορά ,αν η προώθηση βασιστεί σε κάποιο παραπλήσιο σχήμα ενδιαφέροντος για τον καταναλωτή.
    ‘Εχω την αίσθηση ότι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη αντίθετα από τομείς των οποίων η αποδοτικότητα προς το παρόν παραμένει άγνωστη και μη προβλέψιμη .

  • 15 Δεκεμβρίου 2010, 14:19 | ΓΔΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

    1) Άρθρο 2, παρ. 3:
    Επίσης, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου:
    στ) Επενδυτικά σχέδια δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη συγκρότηση και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.
    ζ) Επενδυτικά σχέδια που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων έναντι εισαγόμενων.

    ΣΧΟΛΙΟ: Αν γίνεται σωστά αντιληπτό το περιεχόμενο των παραπάνω εδαφίων, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έχει περιορισμούς στην ενίσχυση των εξαγωγών και σίγουρα δεν έχει στόχευση τον περιορισμό των εισαγωγών. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση και με τον ίδιο το Νόμο, τα κριτήρια βαθμολόγησης του και τους γενικούς στόχους του, όπως διατυπώνονται, αλλά και με τους στρατηγικούς στόχους, που θα έπρεπε αυτή τη στιγμή της κρίσης να έχει η χώρα, καθώς ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί είναι η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και της αναβάθμισης των διαδικασιών προώθησης αυτών στις αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, πώς θα γίνει η αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων και μοναδικών προϊόντων, όπως η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, η Ελληνική φέτα, το ούζο κ.λ.π., εφόσον τα επενδυτικά σχέδια δεν πρέπει να εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων έναντι εισαγόμενων; Η αξιοποίηση όλων αυτών των προϊόντων αποκλείεται από τον Αναπτυξιακό Νόμο;

    2) Άρθρο 2, παρ. 3: Εξαιρέσεις επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο:
    Την ανέγερση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από την τάξη.

    ΣΧΟΛΙΟ: Υπάρχουν περιοχές, που φαίνεται ότι ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί τη μόνη μορφή τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί και αποτελεί στρατηγικό στόχο των φορέων της περιοχής η προώθηση αυτών των μορφών τουρισμού. Όμως, με τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού δεν συνδέονται τα ξενοδοχεία, αλλά τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Γιατί, λοιπόν, να υποχρεώνονται οι επενδυτές να ιδρύουν ξενοδοχεία, εάν αυτά δεν συνδέονται με το περιβάλλον της περιοχής και τους στρατηγικούς στόχους για την ανάπτυξη της;

  • 15 Δεκεμβρίου 2010, 12:45 | Γιάννης

    Για άλλη μια φορά δεν θέλετε να βοηθήσετε μικρούς επενδυτές για την δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων.

    Επιχειρήσεις που θα είναι βιώσιμες για τα υπόλοιπα 20 χρόνια. Θα στηρίξουν μικρές και μεσαίες εταιρείες κατασκευής και υλοποίησης του έργου, ηλεκτρολόγους τοπογράφους, μηχανικούς, εργάτες.
    Θα δίνουν εργασία και χρήματα για τα επόμενα 20 χρόνια σε εταιρείες συντήρησης, εταιρείες φύλαξης, λογιστές, ασφάλειες και θα πληρώνουν τον φόρο τους κανονικά (γιατί δεν μπορούν να κρύψουν κάτι από την στιγμή που υποχρεωτικά θα υπάρχει τιμολόγιο από την ΔΕΗ).

    Άρα λοιπόν δεν είναι και τόσο λίγες οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και οι εταιρείες που θα στηριχτούν…
    Και μάλιστα όλες αυτές θα έχουν μια σιγουριά 20ετίας άρα 100% βιώσιμες μαζί με τον επενδυτή του πάρκου.

    Ίσως όμως να μην ενδιαφέρει σε κάποιους μακροχρόνιος σχεδιασμός, και ανάπτυξη που προέρχεται από υγιείς εταιρείες.

    Γιατί όμως διαφορετική μεταχείριση στα αιολικά που υλοποιούνται από 3-4 τεράστιες εταιρίες κολοσσούς?

    Δεν ζητάμε χρηματική επιδότηση. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει μια επιδότηση επιτοκίου, την στιγμή που τα επιτόκια για χορήγηση δανείου βρίσκονται πάνω από 8% και οι τράπεζες απαιτούν υποθήκες περιουσιακών στοιχείων.
    Πως θα μπορέσει με αυτούς τούς όρους να υλοποιήσει ένας μικρός επενδυτής το έργο του?
    Αυτή την στιγμή χιλιάδες μικρά έργα που είναι ώριμα να υλοποιηθούν θα ακυρωθούν ή θα αγοραστούν στην μαύρη αγορά από μεγάλες εταιρείες.

    Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ίσος είναι καλύτερα να πουλήσουμε την κάθε άδεια για 50-100.000 ευρώ στην Μαύρη Αγορά και αφορολόγητα!!!

    Ερώτημα : Επένδυση με μια μικρή στήριξη να ξεκινήσουμε η Μαύρο Χρήμα?

    Με εκτίμηση
    Γιάννης

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 21:00 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    3. (στ). Γιατί εξαιρούνται δραστηριότητες και δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων δαπανών για συγκρότηση δικτύου διανομής; Εξαιρούνται π.χ. επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εμπορικό όνομα και δίκτυο διανομής, συγκεντρώνουν προϊόντα και τα διαθέτουν με δικό τους εμπορικό σήμα σε αγορές του εξωτερικού ή σε συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς; Αν ναι γιατί;
    5. Τα επενδυτικά σχέδια στη Γεωργία και Δασοκομία, αναφέρεται ότι θα υπάγονται με ΚΥΑ των δύο Υπουργών. Προτείνω να τροποποιηθεί σε: Με ΚΥΑ των δύο Υπουργών καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα υπάγεται ένα επενδυτικό σχέδιο στις διατάξεις του νέου Επενδυτικού Νόμου (και όχι το επενδυτικό σχέδιο). Έτσι, δεν θα αναμένει μια επενδυτική πρωτοβουλία τις υπογραφές δύο Υπουργών, τουλάχιστον μέχρις ενός οικονομικού ύψους!

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 20:19 | Σαράντος Γιαγουρτάς

    Μήνυμα:: κ. Υπουργέ

    Αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, σκοπεύω να ανεγείρω ξενοδοχιακή μονάδα 3 αστέρων στην Ικαρία.Ο λόγος της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι οτι απευθυνόμαστε σε πελάτες που δεν μπορούν να δώσουν πάνω από €80-€100 ημερησίως για τις διακοπές τους.Μαθαίνω οτι ο νέος νόμος θα υποστηρίζει από 4 αστέρων ξενοδοχεία και πάνω, πράγμα το οποίο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο στο συγκεκριμένο νησί.Επιπλέον, έχω ήδη εκταμιεύσει €45,000 για πληρωμή άδειας και μηχανικού βασισμένος στον προηγούμενο αναπτυξιακό. Το 3 αστέρων ξενοδοχείο που έχω πάρει άδεια οικοδομής έχει πρόβλεψη για ανάπηρους,διαδρόμους φάρδους 1.30μ και δωμάτια έκτασης 37τμ και πισίνα 100τμ. Τα επιπλέον των 4 αστέρων είναι εξαιρετικά υπερβολικά για το νησί μου και δεν με συμφέρει να ξεκινήσω ανέγερση.
    Πρόταση: Η κατηγορία των 4 αστέρων να μην εφαρμόζεται στην παραμεθώριο και σε περιοχές όπου απευθυνόμαστε σε πελάτες με μέση οικονομική κατάσταση.

    Ευχαριστώ πολύ

    Σαράντος Γιαγουρτάς

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 19:40 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελληνική οικονομία είναι μεγάλο λάθος να αρνούμαστε την ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο των επιχειρήσεων που μπορούν:
    α. να συνεισφέρουν στην αύξηση των οικονομικών εισροών της χώρας
    β. να δημιουργήσουν νέες και πολύτιμες πλέον, θέσεις εργασίας
    γ. να συνεισφέρουν στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά
    δ. να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας
    Αναλυτικότερα δε:

    1. Με την παρ. 2δ αποκλείεται η ναυπηγική βιομηχανία. Στη χώρα μας με τη σεβαστή ναυτική παράδοση μπορούν να προωθηθούν ναυπηγικές δραστηριότητες όπως π.χ. κατασκευή ιδιωτικών σκαφών σε περιοχές με μακρά παράδοση όπως η Σύρος

    2. Στην παρ.3 στ. αποκλείονται «όλες» οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες αποκλείοντας έτσι επενδυτικά σχέδια για την προώθηση των εξαγωγών και κατα συνέπεια της αύξηση των οικονομικών εισορών.

    3. Στην παρ. 3ζ αποκλείονται επενδυτικά σχέδια που προωθούν τα εγχώρια προϊόντα έναντι των εισαγόμενων αποκλείοντας έτσι την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

    4. Στην παρ. 3η -71- αποκλείονται δραστηριότητες μηχανικών που σχετίζονται με τις τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις. Τέτοιες όμως δραστηριότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

    Τέλος θεωρώ απαράδεκτο σε ένα νόμο του Ελληνικού κράτους να γίνεται αναφορά και παραπομπή σε μία οδηγία της Ε.Ε. (βλ. παρ. 5) δημιουργώντας ασάφειες για το ποιές επενδύσεις του πρωτογενή τομέα μπορούν να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό. Να σημειώσω ότι τέτοιου είδους επενδύσεις είναι που θα βοηθήσουν κυρίως στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 19:04 | Λεανδρος Αρβανιτακης

    Κύριοι,
    Με λύπη διαπιστώνω πως η κλινική έρευνα δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου. Κάθε χρόνο, η διεθνής φαρμακοβιομηχανία μέσω των θυγατρικών της στην Ελλάδα εκπονεί κλινικές μελέτες στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα για τους ασθενείς μας, τεχνογνωσία στους ιατρούς μας και εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε αμοιβές προς τους συμμετέχοντες ερευνητές μέσω ειδικών λογαριασμών έρευνας που φορολογούνται από το δημόσιο, χωρίς να υπολογίσουμε τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται. Ολα αυτά γίνονται παρά την αυξανόμενη γραφειοκρατία και ασυννενοησία των αρμόδιων διαχειριστικών φορέων των νοσοκομείων και του δημοσίου (ΥΠΕ). Σε άλλα κράτη, το δημόσιο έχει ομογενοποιήσει και απλουστεύσει τις διαδικασίες ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να προσελκυθούν να επενδύσουν. Αντιθέτως, το Ελληνικό Δημόσιο κάνει ότι μπορεί για να τις απωθήσει και δυστυχώς το πετυχαίνει – η ανάθεση κλινικών μελετών στην Ελλάδα φθίνει και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αποσύρονται σταδιακά και κλείνουν τα τμήματα τους. Αδυνατώ να κατανοήσω τη στάση του Δημοσίου απέναντι σε μια τόσο αποδοτική επένδυση που δεν ζητά καμμία ιδαίτερη υποδομή για να την υποδεχτεί – αρκεί η θέσπιση μιας απλής ενιαίας διαδικασίας για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από το Υπουργείο Υγείας και μια μικρή φοροαπαλλαγή από το σχέδιο νόμου για τα χρήματα που θα επενδυθούν μέσω ερευνητικών προγραμμάτων…
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
    Λέανδρος Αρβανιτάκης

  • Πιστευω οτι ειναι αναγκαιο να περιλαμβανονται στις επιλεξιμες επιχειρησεις οι ξενοδοχειακες μοναδες τριων αστερων οταν αυτες εκπονουν σχεδια διαφοροποιησης του τουριστικου τους προιοντος ωστε να μεινουν ανταγωνιστικες απεναντι στα τεσσαρων και πεντε αστερων, καθως επισης και εργα υποδομων ωστε να προσελκυσουν τουρισμο για ολο το χρονο οπου αυτο ειναι δυνατον.
    Επισης ειναι αναγκαια η επιλεξιμοτητα εταιρειων που θα δημιουργηθουν με σκοπο την διαμορφωση κοινου, και πρωτοποροιακου τουριστικου προιοντος μεταξυ ξενοδοχειων ωστε ως κλαστερ να ανοιξουν αγορες του εξωτερικου.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 16:27 | Socratis

    Ενας νέος αναπτυξιακός – επενδυτικός νόμος, εκτός από τα προαναφερθέντα που είναι πολύ σημαντικά, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέριμνα για
    1. Νέες επιχειρήσεις – start-ups όχι απαραίτητα από νέους ηλικιακά αλλά απλά νέους επιχειρηματίες. Χαμηλότοκα δάνεια, επιδότηση πάγιων εξόδων για 6 μήνες με συγκεκριμένες προυποθέσεις κλπ
    2. Επιχειρήσεις σε distress που από κακοδιαχείριση δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εδώ πρέπει να αντικατασταθεί ή να συμπληρωθεί το άρθρο 99, σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος
    3. Επιχειρήσεις που συνδέονται με την Πανεπιστημιακή έρευνα και την μετατροπή των καινοτομιών σε παραγωγή.
    Πάντως, ο νόμος μπορεί να οδηγεί σε μια «κατευθυνόμενη» οικονομία, αλλά αν ανανεώνεται και φρεσκάρεται νομίζω οτι αποτελεί μια εξαιρετική απαρχή.

  • Νομιζω οτι θα ηταν σκοπιμο στον νεο νομο να υπαχθουν και ολες οι επιχειρησεις μεταποιησης και πρωτης μεταποιησης γεωργικου ενδιαφεροντος. Υπαρχουν ετοιμες προτασεις επενδυσεων που δεν προλαβαν τον προηγουμενο νομο.

  • Με τις διατάξεις στον τουριστικό τομέα και την μη υπαγωγή των μικρών μονάδων και των ενοικιαζόμενων, πετάξατε έξω το 80% του υπάρχοντος τουριστικού δυναμικού της χώρας! Επιτέλους καταλάβετε ότι επένδυση δεν είναι μόνο ένας «Καταριανός δισεκατομμυριούχος» αλλά και εκατό Έλληνες μικροεπενδυτές.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 10:17 | Χάρης

    Άρθρο 2

    Παράγραφος 3στ
    Οι περιορισμοί που θέτει η παράγραφος αυτή δεν μπορεί να γίνουν κατανοητοί γιατί στρέφονται εναντίον των επιχειρήσεων που έχουν κατεύθυνση την εξαγωγή των προϊόντων που παράγουν. Δηλαδή αν έχουν στόχο την εξαγωγική δραστηριότητα δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου.

    Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες πρόνοιες σε νόμο του ελληνικού κράτους;

    Προτείνω η παράγραφος αυτή να απαλειφθεί από σχέδιο νόμου.

    Παράγραφος 3ζ
    Με τις πρόνοιες της παραγράφου αυτής ουσιαστικά αποθαρρύνονται οι επενδυτές να χρησιμοποιούν εγχώρια προϊόντα. Δηλαδή αν χρησιμοποιήσουν εγχώρια προϊόντα δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου.

    Προτείνω η παράγραφος αυτή να απαλειφθεί από σχέδιο νόμου και να αντικατασταθεί με την αντίστροφη έννοια σε άλλη θέση του σχεδίου νόμου.

    Παράγραφος 3θ(ι) και (ιι)

    Με την διατύπωση των εδαφίων αυτών δεν ενισχύονται επενδύσεις για ξενοδοχειακές μονάδες από τα 3 αστέρια και κάτω, καθώς και για ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν λειτουργήσει από 8 έτη και εντεύθεν.
    Προτείνεται η ενίσχυση να προβλέπεται από τα 2 αστέρια και πάνω. Σε ότι αφορά τις λειτουργούσες μονάδες να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου εφόσον δεν έχουν τύχει κρατικής ενίσχυσης ανεξαρτήτως του χρόνου λειτουργίας τους.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 00:24 | Μ. ΖΕΡΒΑΚΗΣ

    Καλησπέρα σας,

    «Δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου,
    iii. Την ανέγερση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από την τάξη.»

    Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός για μιά ακόμη φορά ότι στο καθεστώς των
    ενισχύσεων δεν υπάγονται τα παραπάνω καταλύματα. Τα παραπάνω κατέχουν το 40% των κλινών πανελλαδικά. Σ’ αυτά ξεκίνησε ο Τουρισμός στην Ελλάδα και απ’ αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις περιμένουν να επιβιώσουν τόσες άλλες (Ταβέρνες, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εκδρομές, η ενδοχώρα κλπ.) και όχι από τα All Inclusiv.
    Και σ’ αυτά χρειάζετε επέκταση και οποσδήποτε εκσυχρονισμός για να
    μπορέσουν να επιβιώσουν.

    Με εκτίμηση

    Μ. Ζερβάκης

  • Θεωρώ λάθος την εξαίρεση των επενδύσεων που άπτονται στην κατηγορία των «κτιριακών έργων» ( παρ. 41, 42 & 71).
    Ως διπλωματούχος Μηχανικός & κατασκευαστής και έχοντας κυρίως ξένους πελάτες, διαπιστώνω μεγάλο ενδιαφέρον αλλοδαπών να επενδύσουν στην Ελλάδα ως τόπο προσωρινής ή μόνιμης διαμονής.
    Δαπάνες προβολής και marketing (συμμετοχή σε εκθέσεις και ημερίδες, ηλεκτρονική προβολή κλπ) δεν απαιτούν μεγάλα ποσά και θα έπρεπε να αποτελεί επιλέξιμες δαπάνες.
    Θα πρότεινα να συμπεριληφθούν, μαζί με μια κατάλληλη πρόβλεψη που θα διασφαλίζει ότι το business plan θα έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 22:24 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Για να τονωθεί η οικονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθορίστε μεγαλύτερα κίνηρα για τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και δυνατότητα συνένωσης των ξενοδοχείων πόλης στις τουριστικές περιοχές ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν ως επί το πλείστον με το σύστημα all inclusive.
    Επίσης παροχή ενισχύσεων σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιφέρειας που παράγουν τοπικά προιόντα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 22:14 | Yiannis K.

    «- 90 – Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.»

    Αυτή η κατηγορία εξαιρείται η περιλαμβάνεται;
    Αν εξαιρείται,(απ’ότι κατάλαβα εξαιρείται), είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ σφάλμα.

    Δώστε στη νεολαία αέρα και δημιουργικές διεξόδους. Μοντέρνους τομείς απασχόλησης. Ο χώρος των video games είναι ένας από τους ραγδαία αναπτυσσόμενους, αγαπητούς και πιο δραστήριους παγκοσμίως με τζίρους μεγαλύτερους του κινηματογράφου και η ελληνική μυθολογία είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης με τεράστια κέρδη από πολυεθνικές του εξωτερικού.

    Τα παιχνίδια δέν ειναι «μίκι μάου» ούτε για μαου μαου, ουτε για παιδάκια. Είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων με πληθώρα φιλικών προς το περιβάλλον μοντέρνων τομέων ενασχόλησης, υψηλής τεχνολογίας και κατανάλωσης.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τεράστιες εταιρίες δημιουργίας video games, όπως η Ubisoft, ΕΑ, Activision, Crytek, CD Project, κ.α. ψάχνουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εγκαταστήσουν τα νέα τους studio, που συνήθως απασχολούν από 150+ υψηλά καταρτισμένους εργαζομένους, συχνά και άνω των 500 με τομείς παραγωγής, και έρευνας υψηλής τεχνολογίας. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν ανοίξει τις πόρτες τούς και τα πρώτα μεγάλα studio είναι γεγονός εδώ και μερικά χρόνια!

    Μικρότερα studio,5-20 ατόμων, δημιουργούν σε εταιρικούς χώρους ή ακόμα και απο τα σπίτια τους παιχνίδια για το facebook(αγορά μισού δισεκατομμυρίου χρηστών) smart phones (iphone, android κλπ.) και tablets (ipad κλπ.) που διανέμονται άμεσα και διεθνώς σε αγορές άνω των 600.000.000 χρηστών. Ο εκδημοκρατισμός της παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι γεγονός, και εσείς χάνετε ακόμα ένα τραίνο!!!

    Είσαστε υπεύθυνοι για το χάσιμο μιας τεράστιας ευκαιρίας να γίνει η χώρα μας τεχνολογικός παράδεισος στο παρελθόν. Μας έφαγε τα λεφτά η Ιντρακόμ με τα μόντεμ της και η Ζίμενς, μας καταδίκασαν σε τεχνολογικό μεσαίωνα με το έτσι θέλω. Αντισταθείτε στο συντηρητισμό, στην χειραγώγηση και τις πεπαλαιωμένες λύσεις. Δράστε υπεύθυνα, έξυπνα, σύγχρονα και σύντομα!

    Μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος!!!!

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 21:31 | ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

    Για ακόμα μία φορά μένουν εκτός οι μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και μάλιστα στις νησιωτικές περιοχές των Κυκλάδων και τις Δωδεκανήσου. Με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί και θα ανανεωθεί ο στόλος όλων αυτών των μικρών εταιρειών χάρης των οποίων γίνονται οι ζημιογόνες τοπικές συνδέσεις των νησιών μας;Πως θα δοθεί ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη όταν από το 1990 έχει να ναυπηγηθεί πλοίο από αναπτυξιακό νόμο που να δραστηριοποιείται σε τοπικές και μόνο γραμμές; Αυτή η περιβόητη νησιωτικότητα θα γίνει ποτέ πράξη;

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 20:08 | Panayotis

    Θα επρεπε να υπαρχει στοχοποιηση στρατηγικων κλαδων και καθετος συντονισμος με πολλαπλους φορεις συγκεκριμενων ιδεων/δρασεων με συγκριτικα πλεονεκτηματα μεσα σε ενα πλαισιο μειωμενου κοστους συμμετοχης αφου επενδυθουν ποροι στις αναγκαιες υποδομες που υποστηριζουν αυτες τις δρασεις. Υπαρχουν πολλες τετοιες συγκεκριμενες κλαδικες ιδεες στον τουρισμο, τις μεταφορες, την γεωργια, την εκπαιδευση, την υγιεια, την υψηλη τεχνολογια που η ελληνικη οικονομια εχει συγκριτικα πλεονεκτηματα με προσωπικο, τεχνογνωσια και επιχειρηματικη δομη!

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 17:22 | προδρομος

    καλησπερα κ απο μενα!

    καταρχην ειμαι γεωπονος οποτε αναγκαστηκα οι δικες μου παρατηρησεις θα θα περιστρεφονται γυρω απο το κλαδο

    1ον πρεπει να υπαρχει ενισχυση σε αγροτες κ μη(αναφερομαι σε επαγγελματιες που εμπορευονται η μεταποιουν)ελληνικα γεωργικα προϊοντα.εννοειται οτι αποκλειω φυτα μεγαλης καλλιεργειας(βαμβακι,σταρι,καλαμποκι κ.τ.λ που ετσι κ αλλιως εχουν ενισχυθει παρα πολυ!!!) κ αναφερομαι σε προϊοντα φαγωσιμα(φρουτα κ λαχανικα) ειτε αρωματικα φυτα ειτε οτιδηποτε αλλο μπορει να παραγει η χωρα μας με επιτυχια λογω του σπανιου κλιματος που εχουμε!!ειναι ντροπη να τρωμε ντοματες που ερχονται απο το εκουαδορ κ πατατες γερμανιας κ να πουλαμε μεμονομενα κ τζαμπα ελιες στην ιταλια κ να μας τις μεταπουλα συσκευασμενες 10 φορες πανω στη τιμη!!!!

    2ον βλεπω οτι υπαρχει μια κουβεντα για τα φωτοβολταϊκα κ γενικοτερα υπαρχει μια αναστατωση τον τελευταιο καιρο στη χωρα με αυτο το θεμα.εγω δεν ειμαι αντιθετος με το θεμα αλλα πρεπει να επιδοτηθουν κ αλλες ΑΠΕ κ με βαση σοβαρης μελετης.μην γεμισουμε τη χωρα φωτοβολταϊκα χωρις αντικρυσμα κ επισης μπορουν να επιδοτηθουν κ για ταρατσες που ετσι κ αλλιως ειναι πιο χρησιμα εκει παρα σε ενα χωραφι που μπορει να καλλιεργηθει κ να παραγει τροφη!!!

    3ον μπορει να βγει ενεργεια κ απο κοπρια ζωων.να επιδοτηθουν μεταποιητικες μοναδες κοπριας κ να ειναι δεδομενο πως την παραγωμενη ενεργεια θα την αγορασει η ΔΕΗ διοτι εχουμε αφθονη κοπρια που δεν αποθηκευεται κ καταστρεφει κ το περιβαλλον.αυτη η επιδοτηση θα ειναι οικολογικη κ χρησιμη για μεγαλους παραγωγους που εχουν προβλημα διαχειρησης της!!!

    κ βεβαια οταν λεμε επιδοτηση δεν μιλαμε να γινει η επενδυση κ ο επαγγελματιας να παρει τη πρωτη δοση μετα απο 5 χρονια κ να χει χρεωθει στις τραπεζες οσο δεν παει!!!οπως ειπε κ ο φιλος αχιλλεας παραπανω να υπαρξουν φοροαπαλλαγες,λεφτα μπροστα σε σοβαρες προτασεις κ εγγυηση οτι θα δινεται ευκολα κ αμεσα η επομενη δοση(δεν θα περνα η μελετη απο 70 γραφεια κ 100 προϊσταμενους για υπογραφη!!) οταν προχωρα η επενδυση.η οταν πραγματικα εχει καποιος μια ιδεα καλη να ερχεται σε επαφη με τον περιφερειαρχη κ να γινεται η επενδυση με λεφτα δημοσιου κ τα εσοδα ας ειναι μισα μισα για καποια χρονια αναλογα με το υψος της επενδυσης.το δυσκολο στη παρουσα φαση ειναι οτι ενας που θελει να κανει κατι ελπιδοφορο δεν εχει λεφτα κ δεν μπορει να παρει το ρισκο με αποτελεσμα να μενουμε ολοι μαζι πισω!!!!

    ευχαριστω!!

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 17:13 | Ίασων Τσάκωνας

    θα ήταν σκόπιμο να περιελάμβανε ο Αναπτυξιακός νόμος συγκεκριμένες κατευθύνσεις και κίνητρα για την προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας σε συντονισμό με το ΥΠΕΚΑ. Το κέντρο της Αθήνας μάλλον είναι μεγαλύτερης η ανάλογης σπουδαιότητας με το Ελληνικό για την υγεία της οικονομίας της Αθήνας . Τομείς όπως ειδικά διαμορφωμένες ιδιωτικές φοιτητικές εστίες προς ενοικίαση στο κέντρο, οικολογικά κτήρια,νεανική επιχειρηματικότητα στο κέντρο, πρώτη κατοικία στο κέντρο για νέους κάτω των 40 ετών, θα ήταν καλό να υποστηριχτούν με κίνητρα, φοροαπαλλαγές, και άλλα μέσα. ενεργοποίηση των προγραμμάτων Jeremy και Jessica, σε συντονισμό με ιδιωτικές επενδύσεις στο κέντρο της Αθήνας που θα βοηθήσουν στην ευρύτερη αναζωογόνηση του κέντρου, και την ενεργοποίηση μιας νεας αστικής και πολιτιστικής ταυτότητας που μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη εικόνα και branding της Ελλάδας.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 16:18 | Δημήτρης Πεκόπουλος

    Επιθυμώ με το παρόν σχόλιο να επισημάνω το εξής:
    Στο εδάφιο «η» της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες εκείνες που εξαιρούνται της δυνατότητας υπαγωγής για ενίσχυση.
    Ετσι ο νομοθέτης εξαιρεί και τη δραστηριότητα με κωδικό 35.11.10.09 «παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα».
    Προφανώς ο νομοθέτης δεν έχει την πρόθεση να εξαιρέσει από την υπαγωγή στο νόμο τους υπόλοιπους κωδικούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδοηλεκτρικούς σταθμούς (κωδ. 35.11.10.08), ή, αντίστοιχα, από μετατροπή αιολικής ενέργειας (κωδ. 35.11.10.03) ή μετατροπή ηλιακής ενέργειας (κωδ. 35.11.10.04).
    Ωστόσο η συνολικά εξαιρούμενη δραστηριότητα 42 «έργα πολιτικού μηχανικού», που περιλαμβάνει και τις υποομάδες δραστηριοτήτων 42.21 «Κατασκευή κοινωφελών έργων σχετικών με τη μεταφορά υγρών», 42.22 «Κατασκευή κοινωφελών έργων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών»,
    εξαιρεί έμμεσα της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς ενισχύσεων του νόμου και όλες τις άλλες ΑΠΕ, ως έργα δημόσιας ωφέλειας, όπως έχουνε χαρακτηριστεί με τον Ν2941/2001, άρθρο 2, παρ.9, ανεξάρτητα του φορέα υλοποίησής τους.
    Η εξαίρεση αυτή ακυρώνει, ουσιαστικά, την σκοπιμότητα υπαγωγής στον νόμο των μικρών υδροηλεκτρικών έργων, καθότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά σε έργα μεταφοράς νερού, κτιριακά σταθμού παραγωγής, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υδροληψίας και γενικότερα κατασκευαστικών εργασίων πολιτικού μηχανικού, ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού, που φαίνεται να μην εξαιρείται, αφορά ένα μόνο μέρος της επένδυσης.
    Προτείνεται να τροποποιηθεί η παρακάτω πρόταση του εδαφίου «η»:
    «- 42 – Έργα πολιτικού μηχανικού, με εξαίρεση την κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων και τις κατασκευαστικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές.», ως εξής:
    – 42 – Έργα πολιτικού μηχανικού, με εξαίρεση την κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων, τις κατασκευαστικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές, καθώς και τις κατασκευές και κατασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, όπως και των συνοδών έργων των έργων αυτών.»

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 16:08 | Γιαννης Νικου

    Παντελώς ασαφής χαρακτηρισμός κατηγοριών επενδύσεων που θα δημιουργήσει σύγχυση στους επενδυτές και αδιαφάνεια

    Η κατηγοριοποίηση των ενισχύσεων επενδύσεων σε
    • Γενικής επιχειρηματικότητας
    • Τεχνολογικής ανάπτυξης
    • Περιφερειακής συνοχής

    αποτελεί μνημείο ασάφειας.

    Ειδικότερα ο γενικόλογος ορισμός-περιγραφη των επενδύσεων τεχνολογικής ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής, θα οδηγήσει, αν δεν γίνουν συγκεκριμένες διευκρινήσεις, σε διασταλτικές ερμηνείες και υποκειμενικές κρίσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εν δυνάμει πηγή αδιαφάνειας.

    Κατηγορία επενδύσεων Περιφερειακής Συνοχής

    Επενδύσεις περιφερειακής συνοχής χαρακτηρίζονται αυτές που αναφέρονται σε παραγωγικές δραστηριότητες, που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κ.α.

    Ποια είναι τα τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και ποιος τα καθορίζει με αντικειμενικότητα; Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση.

    Τα τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα δεν είναι αφηρημένες έννοιες και θα πρέπει για τη διαφάνεια της εφαρμογής του Νόμου να προσδιορίζονται με σαφήνεια και με την σχετική τεκμηρίωση.

    Ακόμη και αν θα μπορούσαμε να εκλάβουμε ότι οι Περιφέρειες γνωρίζουν (;) τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους και συνεπώς θα κάνουν με αντικειμενικότητα τη δουλειά τους, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να κρίνουν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου στην Αθήνα (που αποφασίζουν για επενδύσεις άνω των 3 εκ €)έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν αν μια επένδυση στην Λέσβο ή την Ηλεία αξιοποιεί τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ή όχι;

    Η προφανής αυτή αδυναμία θα δημιουργήσει φαινόμενα διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ των επενδυτών και θα δημιουργήσει συνθήκες αδιαφάνειας.

    Κατηγορία επενδύσεων Τεχνολογικής Ανάπτυξης

    Η κατηγορία αυτή απαιτεί συγκεκριμένη περιγραφή και εξειδίκευση, κυρίως όσον αφορά τις έννοιες της τεχνολογικής και οργανωτικής καινοτομίας, για τις οποίες έχουν γραφεί ολόκληρα βιβλία και για τις οποίες διίστανται οι γνώμες της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Άρα, ο νομοθέτης εκ των πραγμάτων καλείται να ορίσει επακριβώς τις παραπάνω έννοιες για την αποτροπή φαινομένων διαφορετικής αξιολόγησης παρόμοιων επενδυτικών σχεδίων και την αποφυγή υποκειμενικών κρίσεων από τους αξιολογητές και την επιτροπή.

    Παραδείγματα επενδύσεων που δημιουργούν αβεβαιότητα σε ποιες από τις κατηγορίες του ΝΕΝ θα πρέπει να υπαχθούν.

    Σε ποια κατηγορία υπάγονται οι επενδύσεις;
    • Εταιρείας λογισμικού για την παραγωγή νέων προϊόντων
    • Δημιουργία αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής από παραδοσιακή βιομηχανία
    • Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις, που όλες ανεξαιρέτως αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, υπάγονται όλες στην κατηγορία περιφερειακής συνοχής;
    • Ίδρυση νέας επιχείρησης αρτοσκευασμάτων ή τροφίμων
    • Ίδρυση νέας επιχείρησης δερμάτων ή ενδυμάτων

    Για κάθε μια από τις παραπάνω επενδύσεις μπορούν να υπάρχουν επιχειρήματα κατάταξης τους σε οποιαδήποτε από τις 3 κατηγορίες.
    Αν δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος κατάταξης και κάθε περίπτωση κρίνεται συμφώνα με τα στοιχεια της επένδυσης από τους αξιολογητές η την επιτροπή τότε το σύστημα είναι διάτρητο

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 15:38 | elenh

    8elw na rwthsw
    ti nohma exei pleon pou eksere8hkan ta fwtovoltaika?
    gnwrizw perioxes sthn hleia pou katestrafhke entelws to fysiko kalos k kai perissotero katestrafhke h kaliergh8eisa gh afou megale setaires piran topo8ethsan megalhs isxyos fotovoltaika
    h gh ayth xwris na einai pyroplhkth KERAMYDIA HLEIAS apla etsi 8ewrh8eike m etis [yrkagies tou 2007 apla gia na paroun oi epithdeioi to 60% TWN EPIXWRHGEWN
    kai na katastrafei kalierghshmh gh?
    den 8a mporouse na paroume thn hliakh energeia oi NEOI MAS oloi edw sthn hleia panw apo ti ssteges twn spitiwn mas xwrIS na xreiastei na katastrpsoum ethn gh mas? STHN GERMANIA OUTE OTNA FYTRWNEI ENA XORTO DEN TOPO8ETHTAI FWTOVOLTAIKO
    kai na mpei se ANAPTYKSIAKH troxia h gh pou einai olh thn mera hliolousth? etsi 8a eixame petyxei dyo stoxous kai karpo apo thn gh 8a pername kai thn hliakh energeia 8a ektykonomousame na gysisoun oi neoi ston topo tous kai na exoun viologika antagwnistika proionta?
    as mou apanthsei kapios me pio dikaiwma katastrefoun thn gh mas?
    DEN FTANEI POU KAHKAME
    ME TO PROSXHMA TWN FOTOVOLTAIKWN 8A GINOUME KTANIOU TOPOS
    HTANE PANEYKOLO
    APO TIS TARATSES NA PAROUN OI KATOIKOI THN HLIAKH ENERGEIA KAI APO TO EDAFOS TON KARPO NA MPEI H GH SE TROXIA ANAPTHKSHS KANEIS DEN TO SKEYTETAI AYTO?
    EYXARISTW POLY……… VLEPW THN GH MOU NA KATASTREFETEEEEEE

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 14:02 | Χατζηδάκης Εμμαν

    Εχω την ακόλουθη απορία.
    Εκανα δύο τουριστικά καταλύματα (2 Βίλες των 90τμ) με κολυμβητική δεξαμενή για κάθε ένα.
    Εκτός των άλλων ζητούν(από τον ΕΟΤ) την παρουσία Επόπτη Ασφαλείας με ένα σωρό χαρτιά εξετάσεις ΚΛΠ που είναι εκτός των άλλων και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό)
    Ερώτηση : Όταν το ζευγάρι των τουριστών, που νοικάζει την βίλα, θέλει να κολυμπήσει υπό το φεγγαρόφως , με θέα τα Λευκά όρη, και ίσως να «χαριεντιστεί, θα πρέπει να έχει «μπάστακα» και τον επόπτη ασφαλείας από πάνω του ;;;
    Μήπως είμαστε ανεδαφικοί ;;;
    Μιλώ για τις βίλες με ατομική κολ.Δεξαμενή.
    Υ.Γ.Δεν ξέρω αν αφορά αυτή την Διαβούλευση αλλά ισως κάποιος από Σας μπορεί να το προωθήσει αρμοδίως. Πάντως έχει σχέση με την γραφειοκρατία για τις επενδύσεις.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 13:05 | Καρβούνης Γιώργος

    Το βασικό στοιχείο αποτυχίας όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων μέχρι τώρα είναι ή στοχευση. Το τι θέλει ο σχεδιάζων (κράτος) να χρηματοδοτήσει. Μέχρι σήμερα μπορούσες να χρηματοδοτηθείς για ότι νόμιζες εσύ και μόνο, ότι μπορεί να πετύχει. Έτσι γέμισε η Ελλάδα κουφάρια βιομηχανικών κτιρίων, η Βουλγαρία με εργοστασια με εξοπλισμό αγορασμένο στην Ελλάδα και ξενοδοχεία κακής ποιότητας με 20 ημέρες πληρότητα.

    Πιστεύω πως οι μόνες δράσεις που πρέπει να χρηματοδοτήσει ο νέος νόμος και να δώσουν εργασία για πολλά χρόνια έιναι:
    – ειδικές τουριστικές υποδομές: γήπεδα golf, ιδ. μαρίνες, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές δραστηριότηρες (π.χ. σχολές για καταδύσεις,για ψάρεμα, αναρίχηση), θεραπευτικές δραστηριότες. Δραστηριότητες δηλαδή που θα επιμηκήνουν την τουριστική σεζόν. Όχι πάλι ξενοδοχεία χωρίς καμμία ιδιαιτερότητα από άτομα χωρίς καμμία πρότερη σχεση με τον τουρισμό.
    – βιομηχανίες μεταποίσης αγροτικών προιόντων. Εδώ πρέπει να υπάρχει ειδική χρηματοδότηση σε υψηλά ποσοστά σε ομάδες παραγωγών (όχι σε συναιτερισμούς) σε καθαρά αγροτικές περιοχές.
    – μεγάλες αγροτικές επενδύσεις: μεγάλες επενδύσεις π.χ. ειδικά θερμοκήπια με αξιοποίση γεωθερμίας, που δεν μπορόύν να χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά προγραμματα του υπουργείου γεωργίας
    – Πράσινες δράσεις αξιοποίσης βιομάζας και αποβλήτων.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 13:17 | Greg Lazarakos

    Απ’αυτό που κατάλαβα, αυτός ο νόμος δεν αφορά τα τουριστικά καταλύματα «i. την ίδρυση ή την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων, εφόσον δεν ανήκουν ή δεν αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων. ii. Τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων πριν παρέλθει οκταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης επένδυσης εκσυγχρονισμού της μονάδας. Στην οκταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας της παρούσας περίπτωσης περιλαμβάνεται και το διάστημα κατά το οποίο η μονάδα λειτουργούσε ως επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, προκειμένου για ξενοδοχειακές μονάδες που προέκυψαν από υποχρεωτική μετατροπή μονάδας ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων. iii. Την ανέγερση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από την τάξη.»

    Είτε μας αρέσει είτε όχι το βασικό κεφάλαιο που έχουμε σαν χώρα είναι και θα είναι ο τουρισμός. Γιατί λοιπόν αποκλείετε τα τουριστικά καταλύματα από τον παρόντα νόμο?

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 13:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ). ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΘΟΥΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ <> ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ. ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ. ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΘΕΡΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ <> 2.000 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΩΣΤΕ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΩΣΤΕ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΑΡΙΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (π.χ. ΑΥΣΤΡΙΑ). ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η 7ΗΜΕΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ. Η ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΕΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΕΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ.-

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 11:35 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Να μπει άρθρο στο Νόμο ως εξης.
    Στις επενδύσεις που προέρχονται από εισροή ξένων κεφαλαίων ΠΡΟΣΩΠΟΥ η ΦΟΡΕΑ με εδρα χωρα μέλος της ΕΕ ΔΙΔΕΤΑΙ τηρουμένων των λοιπών προυποθέσεων του νόμου αυτού προτεραιότητα ενίσχυσης της επενδυτικής πραγματικής δαπάνης του φορέα ή του ιδιώτη.
    Οι ενισχύσεις θα ανέρχονται στο 40% του καταβληθέντος ιδίου κεφαλαίου του ξένου φορέα ή ιδιώτη ανεξαρτητως νομού ή περιφέρειας εγκατάστασης της επένδυσης.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Νικόλαος Τάτλης
    Διευθυντή Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων

    Σε σχέση με το άρθρο 2 «Πεδίο εφαρμογής – Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια» υπάρχουν κάποιοι τομείς που εντάσσονται σαφώς στον σκοπό του παρόντος νομοσχεδίου, και θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα καθώς συμβάλουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την παραγωγική αναδιάρθρωση, την πράσινη επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα.

    1. Για τις εταιρείες χοντρικού εμπορίου (ΚΑΔ 46) θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων ολοκληρωμένων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), ή στην επέκταση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμβαλλόμενους αποδέκτες. Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να γίνει καθώς το μεγαλύτερο μέρος των σύγχρονων υπηρεσιών logistics σήμερα γίνεται από εταιρείες χοντρικού εμπορίου (κι όχι από μεταφορικές εταιρείες που είναι επιλέξιμες) λόγω της κλειστής έως σήμερα αγοράς φορτηγών δημόσιας χρήσης αλλά και λόγω της φύσης των προϊόντων που διακινούν (πχ φάρμακα, ψιλικά κα)
    2. Στον τομέα της εκπαίδευσης (ΚΑΔ 85) θα πρέπει να συμπεριληφθούν τομείς όπως Υπηρεσίες αθλητικής και ψυχαγωγικής εκπαίδευσης (ΚΑΔ 85.51.10), Υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης (ΚΑΔ 85.52) και Υπηρεσίες σχολών Τεχνολιγιών της Πληροφορικής ΙΤ (ΚΑΔ 85.59.12). Σημειώνεται ότι στις Υπηρεσίες αθλητικής και ψυχαγωγικής εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες εκμάθησης θαλάσσιων σπορ, οι Υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων και άλλες που συμβάλουν στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης οι υπηρεσίες σχολών Τεχνολογιών και Πληροφορικής είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προώθηση των επενδύσεων τεχνολογίας, καινοτομίας και πληροφορικής.
    3. Για τους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, να επιτραπεί η ενίσχυση δημιουργίας μεγάλων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων μόνο σε περιοχές ΒΕΠΕ.
    4. Σε σχέση με τον ναυπηγικό τομέα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ναυπήγηση σκαφών αναψυχής, αλιευτικών, καταδυτικών, επιβατικών έως 100 θέσεων και επαγγελματικών για θαλάσσιες εργασίες (πλην μεταφορών) για την ενίσχυση ειδικών τομέων και υπηρεσιών της ιδιαίτερης θαλάσσιας δραστηριότητας της χώρας μας.
    5. Στην παράγραφο 2, περίπτωση δ,όπου εξαιρούνται τα «επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου από ιδιώτη, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών», να προστεθεί ο όρος « εκτός των έργων κλειστών σταθμών δημόσιας χρήσης στάθμευσης», όπως ίσχυε στον Ν.3299/2004, καθώς και «επενδυτικών σχεδίων ειδικής εθνικής σημασίας, όπως θα καθορίζεται από σχετική υπουργική απόφαση».

    Επίσης πρέπει να ετοιμασθούν το συντομότερο δυνατόν οι κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις της παραγράφου 5 δηλαδή της αλιείας και της γεωργίας και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 23:30 | Δημήτρης Γεωργόπουλος

    Στη θεωρία αυτός ο νόμος δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία στους νέους να ιδρύσουν και να διατηρήσουν μια μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση.
    Στην πράξη όμως η «Παράγραφος 3-η» του «Άρθρου 2» εξαιρεί τα περισσότερα είδη επιχειρήσεων που έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ένας νέος με μικρό κεφάλαιο.
    Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρέχει υπηρεσίες (εστίαση, τουρισμός κλπ) και το χρήμα της ρέει μέσω του λιανικού εμπορίου. Οι νέοι ξεκινάνε από «ένα μαγαζάκι» και σιγά-σιγά μεγαλώνουν. Γιατί δεν τους δίνετε αυτή την ευκαιρία;

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 20:35 | Γιαννης

    ΟΡΘΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΔΗ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 18:54 | ANESTIS

    Όλοι οι τομείς της Οικονομίας πλην…..
    «γ. Προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις μεγάλες επιχειρήσεις (2004/C 244 της 1ης Οκτωβρίου 2004, σ. 2) και από τον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά κατηγορία (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 , (L 214 της 9.8.2008 σ. 3) για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις.»

    Πόσοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό? Και έστω ότι το βρήκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕ, ή ενημερώθηκαν από το Υπουργείο.

    Πόσοι μένουν, άραγε? (τυχαίνει να το έχω ζητήσει από το ΤΕΜΠΜΕ).

    Ανάπτυξη με στιγματισμό από άλλες οικονομίες, με κριτήρια από άλλες συνθήκες εργασίας από τις εγχώριες, με τράπεζα δυσμενών με τόσο μεγάλο αριθμό καταχωρηθέντων ατόμων, δυστυχώς δεν θα υπάρξει, και… Κυριακή κοντή γιορτή.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 12:07 | Αχιλλέας

    Πρέπει να δοθεί έμφαση στα Start ups. Χιλιάδες νέοι έχουν εξαιρετικές ιδέες, αλλά μηδενικό κεφάλαιο για να ξεκινήσουν. Το σωστό θα ήταν να έχουν ευκολίες στον δανεισμό και απαλλαγή από το ΤΕΒΕ για τα πρώτα χρόνια. Μπορεί να αρχίσουν να έχουν κέρδη μετά από 2-3 χρήσεις και ίσως θα ήταν ανώφελο να έχουν απλώς φοροπαλλαγές από τα κέρδη. Το ΤΕΒΕ κυνηγάει τους νέους επιχειρηματίες.

    Επίσης, θα έπρεπε να ξεκινήσει μία κεντρική προσπαθεια από την κυβέρνηση, με μότο «έχεις μία ιδέα, αλλά δεν έχεις μία; έλα σε εμάς!». Και θα μπορούσε να λειτουργήσει αποκεντρωμένα, μέσω των Επιμελητηρίων, τα οποία βρίσκονται, άλλωστε, στον τομέα αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΑΝ. Μπορεί να στηθεί και ο μηχανισμός και να εντοπιστούν και τα πρόσωπα, προκειμένου να προχωρήσει ένα τέτοιο σχήμα. Εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνει, διότι στην Ελλάδα ο θεσμός των VC είναι ακόμη στα σπάργανα. Ο νέος είναι απελπιστικά μόνος.

    Επίσης, προς την επίτευξη των οικονομικών κλίμακος, θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα κίνητρο για τους υπαγομένους σε ένα τέτοιο σχέδιο, για την δημιουργία μία μίνιμουμ κοινόχρηστης βάσης υπηρεσιών, που θα κάλυπτε προώθηση, μάρκετιγκ, πωλήσεις, εξαγωγές κτλ. Δηλαδή, την δημιουργία ενός χαλαρού δικτύου – ομπρέλας για τους νέους επιχειρηματίες.

    Επάνω σε αυτό το δίκτυο θα μπορούσε μάλιστα να «κουμπώσει» ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα αφορά τους μεσήλικες που μένουν εκτός εργασίας. Δηλαδή, χιλιάδες πεπειραμένους εργαζόμενους που βρίσκονται στα αζήτητα – ειδικά στην πατρίδα του κ. Χρυσοχοϊδη είναι χιλιάδες. Αυτοί έχουν την εμπειρία και είναι κρίμα να την πετάμε στα σκουπίδια.

    Απλά είναι τα πράγματα.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 20:06 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΩΡΑΙΟ ΝΟΜΟ ΒΓΑΛΑΤΕ….ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ….
    ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΠ’ ΕΞΩ ( ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕς ΟΜΩΣ? ΜΕΣΑ? ΚΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ 2-3 ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ?)
    ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 19:33 | Νικος Παυλοπουλος

    θελω σας παρακαλω να με βεβαιωσεται,οτι στον μεταποιητικο τομεα,στον νομο ΚΙλκις,εχουμε επενδυτικη μελετη για την δημιουργια μιας μικρης μεταποιητικης
    μοναδος επεξεργασιας και τυποποιησης ολων των τυπων καφε για εξαγωγες.
    Παρακαλω μπορω να μαθω εαν τετοια επενδυση ειναι πραγματοποιησημη,και εντασεται στο νεο επενδυτικο νομο.Οι θεσεις εργασιας που θα δημιουργηθουν θα ειναι περιπου 10.
    ευχαριστω

    Μετα τιμης
    Νικος Παυλοπουλος.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 15:43 | Δ. ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ

    Καλημερα σας,

    Θεωρω απαραδεκτο το γεγονος της εξαιρεσης απο οποιαδηποτε μορφη επιδοτηση των φωτοβολταϊκων.
    Οι επενδυσεις στο τομεα αυτο λογω και των πολυ υψηλων επιτοκιων δανεισμου απο τραπεζες καθιστανται μη βιωσημες.
    Η Ελλαδα εχει χασει το τρενο της πολυδιαφημιζομενης πρασινης αναπτυξεις και αποδειξη αυτου ειναι οτι ελαχιστοι ξενοι επενδυτες εχουν την προθεση για επενδυσες στη χωρα μας, σε αντιθεση με ολες τισ γειτονες χωρες που πολυ πιο φιλικες στο τομεα αυτων των επενδυσεων.

    Η Ελλαδα θα γινει ενα τεραστιο νεκροταφειο φωτοβολταϊκων παρκων.

    Οι λυσεις θα μπορουσαν να ειναι ειτε πειδοτηση της φορολογια στο υψος των επιδοτησεων που ειχαν αρχικα ανακοινωθει (δηλ. 40% ) ειτε μεσω επιδοτησης του επιτοκιου δανεισμου που ειναι ληστρικο.

    Με τιμη

    Δημητρης Ζαβιτσανος