ΜΕΡΟΣ Β’ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 16 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η προστασία των προσώπων που αλληλεπιδρούν με εταιρείες ή υποκαταστήματα εταιρειών, μέσω της αποτροπής οποιασδήποτε δόλιας ή καταχρηστικής συμπεριφοράς που εξασφαλίζεται μέσω της απόρριψης διορισμού φυσικού προσώπου ως διαχειριστή εταιρικών υποθέσεων (αποκλεισμένος διευθυντής), λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον την προηγούμενη συμπεριφορά του εν λόγω προσώπου στην επικράτεια, αλλά αξιοποιώντας και πληροφορίες που παρέχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 27 Οκτωβρίου 2023, 18:31 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

    Η ανάγκη θεσμοθέτησησς ενός μητρώου φαίνεται να είναι αναγκαστική από οδηγία της ΕΕ. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να μπουν οι στερούμενοι δικαιοπρακτικής ικανότητας ή η μερικώς στερούμενοι καθώς κάτι τέτοιο έχει επιλυθεί στο δίκαιο μας εδώ και πολλά χρόνια καθώς οι εν λόγω δεν έχουν το δικαίωμα κατάρτισης δικαιοπραξίας. Το άρθρο όμως ξεφεύγει και γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Φαίνεται ότι το κράτος απόφασισε ότι θέλει λογότερους διαχειριστές ή μέλη ΔΣ καθώς οι κίνδυνοι που αναλμβάνουν είναι τεράστιοι. Επομένως και λιγότερες επιχειρήσεις. Προφανώς με αυτό το άρθρο η επιχειρηαμτικότητα που είναι δύσκολη στην Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη και οι διοικούντες θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή στο μυαλό τους ότι θα βρεθούν στην φυλακή, θα χάσουν την περιουσία αλλά και το πρωτοφανές την διοίκηση της εταιρείας του λόγω κάποιων οφειλών.
    Απαιτείται σημαντικός περιορισμός του άρθρου σε λογικά επίπεδα.