- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 28 Σύσταση Αυτοτελών Τμημάτων Αδειοδότησης και Ομάδων Έργου στην Περιφέρεια

1. Παράλληλα με τις αρμοδιότητες της Αδειοδοτούσας Αρχής στην Περιφέρεια, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 241 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’87) διαδικασία για την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας των περιφερειών, είναι δυνατός ο καθορισμός Αυτοτελούς Τμήματος Αδειοδότησης με αρμοδιότητα την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας όλων ή ορισμένων δραστηριοτήτων του παρόντος νόμου ή δραστηριοτήτων για ορισμένες μόνο κατηγορίες όχλησης, σύμφωνα και με το Ν.1650/1986.
2. Στα συνιστώμενα σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο Α.Τ.Α. μπορεί επίσης να ανατεθεί η άσκηση όλων ή μερικών από τις ακόλουθες αρμοδιότητες των Περιφερειών:
α. χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου,
β. χορήγηση μηχανολογικών αδειών εγκατάστασης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια και αποθήκες,
γ. έκδοση άδειας διάθεσης βιομηχανικών λυμάτων και αστικών λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας,
δ. βεβαίωση υγειονομικής καταλληλότητας,
ε. έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για μονάδες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου, κατηγορίας Β, σύμφωνα με την περίπτωση 46 του Υποτομέα δ’ του Τομέα Γ’ και την περίπτωση 18 του Τομέα ΣΤ’ του άρθρου 186 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’87),
στ. έλεγχος της πληρότητας του φακέλου της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης, όταν αυτή επιλέγεται, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της περιβαλλοντικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην Αδειοδοτούσα αρχή και αφορούν μονάδες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου μέρους του παρόντος, καθώς και η προώθηση και αποστολή τους, όταν απαιτείται, στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την περίπτωση 48 του Υποτομέα δ’ του Τομέα Γ’ του άρθρου 186 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’87),
ζ) έκδοση άδειας χρήσης νερού.
3. Σε κάθε Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδότησης προΐσταται Υπεύθυνος Αδειοδότησης, στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας με βαθμό Διευθυντή.
4. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα είναι δυνατή η σύσταση με απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ομάδων Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.), οι οποίες υπάγονται στο Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδότησης (Α.Τ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας. Έργο των Ο.Δ.Ε. είναι η επεξεργασία των αιτήσεων αδειοδότησης, η διενέργεια των απαιτούμενων επιθεωρήσεων και η έκδοση γνώμης προς τον Υπεύθυνο Αδειοδότησης του Α.Τ.Α. περί έκδοσης ή μη της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας. Ειδικότερα, στην αρμοδιότητα των Ο.Δ.Ε. ανήκει: α) η διεκπεραίωση-επεξεργασία των αιτήσεων έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, β) η εξέταση και αξιολόγηση των φακέλων και επικοινωνία με υπηρεσίες αρμόδιες για την παροχή γνωμοδότησης ή έγκρισης που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Ο.Δ.Ε., όπου αυτή απαιτείται, γ) έκδοση των αδειών, βεβαιώσεων και εγκρίσεων που χορηγούνται από το Α.Τ.Α. καθώς και των λοιπών αρμοδιοτήτων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και δ) η έκδοση γνώμης προς τον Υπεύθυνο Αδειοδότησης του Αυτοτελούς Τμήματος Αδειοδότησης για την έκδοση ή μη των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας.
5. Οι Ο.Δ.Ε. απαρτίζονται από τον Επικεφαλής και τα Μέλη τους. Ο Επικεφαλής της Ο.Δ.Ε. είναι αρμόδιος για τον ορισμό των μελών της Ο.Δ.Ε. που θα αποτελέσουν την ομάδα εξέτασης κάθε φακέλου, το συντονισμό του έργου των Ο.Δ.Ε. και την επικοινωνία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Τα Μέλη της Ο.Δ.Ε. είναι αρμόδια για την εξέταση και αξιολόγηση των φακέλων που υποβάλλονται από τους επενδυτές.
6. Οι Ο.Δ.Ε. στελεχώνονται με αποσπασμένους υπαλλήλους των Υπηρεσιών της Οικείας Περιφέρειας με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Στους υπαλλήλους που στελεχώνουν τις Ο.Δ.Ε. ανατίθεται η αρμοδιότητα της επεξεργασίας των φακέλων και της υποβολής εισήγησης προς τον επικεφαλής της Ο.Δ.Ε. ανά τομέα εξειδίκευσης και εμπειρίας. Στις Ο.Δ.Ε. αποσπώνται υπάλληλοι από τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ειδικοί για τις ανάγκες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στις δραστηριότητες της Κατηγορίας ΙΙΙ και ΙV. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, και μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη, αποσπώνται στις Ο.Δ.Ε. υπάλληλοι υπηρεσιών άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την επαρκή στελέχωση των Ο.Δ.Ε., με σκοπό την έγκριση στο πλαίσιο αδειοδότησης των δρστηριοτήτων του παρόντος νόμου. Η διάρκεια θητείας των Μελών της Ο.Δ.Ε. είναι διετής με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος.
7. Σε περίπτωση που απαιτείται γνωμοδότηση ή έγκριση που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ο.Δ.Ε., η Ο.Δ.Ε. ενημερώνει και διαβιβάζει τους φακέλους των ενδιαφερόμενων φορέων στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Υπεύθυνος για την επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προσκόμιση γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων είναι ο Επικεφαλής της Ο.Δ.Ε.. Η εισήγηση της Ο.Δ.Ε. προς τον Υπεύθυνο Αδειοδότησης του Α.Τ.Α. φέρει το χαρακτήρα απλής γνώμης. Η γνωμοδότηση της Ο.Δ.Ε. πρέπει να είναι έγγραφη και αιτιολογημένη.
8. Η Ο.Δ.Ε. δύναται, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, και μετά από εισήγηση του Επικεφαλής της, να αναθέτει σύμφωνα με τους κανόνες ανάθεσης δημοσίων έργων μέρος των εργασιών της σε τρίτα εξειδικευμένα μέρη, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ολοκλήρωση του έργου της, με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω ανάθεση από την Ο.Δ.Ε. κρίνεται αναγκαία για τη διεκπεραίωση των οικείων εργασιών ή εφόσον οι υπηρετούντες δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για τη διεξαγωγή των εργασιών αυτών.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα καθοριστούν οι διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας των Ο.Δ.Ε., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.