- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 27 Σύσταση Αυτοτελούς Υπηρεσίας στα Επιμελητήρια

1. Στα αρμόδια για τις δραστηριότητες του δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου Επιμελητήρια και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συστήνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Αυτοτελής Υπηρεσία Αδειοδότησης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις. Η Υπηρεσία αυτή διαπιστεύεται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης βάσει προτύπου, και ασκεί, παράλληλα με την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας και του Υπουργείου Οικονομίας, ως Υπηρεσία Μιας Στάσης, όλες τις απαιτούμενες αρμοδιότητες για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων του δεύτερου μέρους.
2. Στην Αυτοτελή Υπηρεσία Αδειοδότησης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων:
α. χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου,
β. χορήγηση μηχανολογικών αδειών εγκατάστασης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια και αποθήκες
γ. έκδοση άδειας διάθεσης βιομηχανικών λυμάτων και αστικών λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας
δ. βεβαίωση υγειονομικής καταλληλότητας
ε. έγκριση περιβαλλοντικών όρων για μονάδες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου, κατηγορίας Β.
στ. έλεγχος της πληρότητας του φακέλου της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης, όταν αυτή επιλέγεται, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της περιβαλλοντικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην Αδειοδοτούσα Αρχή και αφορούν μονάδες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου, καθώς και η προώθηση και αποστολή τους όταν απαιτείται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
ζ) έκδοση άδειας χρήσης νερού.
3. Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Αδειοδότησης του Επιμελητηρίου προΐσταται Υπεύθυνος Αδειοδότησης, στον οποίο ανατίθεται η αρμοδιότητα υπογραφής όλων των αδειών, αποφάσεων και εγκρίσεων, που εκδίδονται από την Υπηρεσία αυτή, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της επόμενης παραγράφου.
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ρυθμίζονται, αναλυτικά, τα θέματα διάρθρωσης, στελέχωσης και αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Αδειοδότησης των Επιμελητηρίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.