- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 23 Παρεκκλίσεις για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων

1. Η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων που υπάγονται στον παρόντα νόμο, υπόκειται στους όρους δόμησης που προβλέπονται από τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.
2. Παρέκκλιση από τους όρους αυτούς επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις :
α) Κατά την εγκατάσταση των δραστηριοτήτων, μόνο ως προς το ύψος και εφόσον πρόκειται να εγκατασταθούν υψηλά μηχανήματα, αποθήκες κατακόρυφου τύπου (SILOS), καπνοδόχοι, εγκαταστάσεις απαγωγής και υψηλές εγκαταστάσεις. Προκειμένου για υψηλές εγκαταστάσεις επιτρέπεται η έγκριση παρέκκλισης, μόνον εφόσον η λύση αυτή επιβάλλεται για τεχνολογικούς λόγους και δεν είναι δυνατή η εφαρμογή άλλης δόκιμης τεχνικής λύσης.
β) Κατά την επέκταση των δραστηριοτήτων και τουλάχιστον μετά την παρέλευση διετίας από την λειτουργία τους, ως προς το ύψος υπό τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, καθώς επίσης και ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπως προβλέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από λειτουργική άποψη άλλη λύση, με την οποία αποφεύγεται η παρέκκλιση.
γ) Στην περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 17 και για το χρονικό διάστημα ισχύος της ειδικής άδειας λειτουργίας, με τη λήξη της οποίας οι εγκαταστάσεις πρέπει να αποξηλώνονται.
3. Για την έγκριση της παρέκκλισης κατά τις προηγούμενες παραγράφους ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.