- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 5 Σύστημα αδειοδότησης

1. Οι προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο άδειες εκδίδονται από τις υπηρεσίες των οικείων Περιφερειών.
2. Οι εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας από φυσικό πρόσωπο διενεργούνται, με επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7 του παρόντος, από μια ή περισσότερες τριμελείς εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, στην έδρα της οικείας Περιφέρειας, και αποτελούνται από έναν υπάλληλο της οικείας Περιφέρειας, από έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και από ένα μέλος του οικείου επαγγελματικού επιμελητηρίου, που προτείνεται από τον Πρόεδρο αυτού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο επιμελητήριο ή προκύπτει αδυναμία εκπροσωπήσεως, στην επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, που προτείνεται από τον Πρόεδρό της. Οι ως άνω υπάλληλοι της Περιφέρειας διαθέτουν τίτλο σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ συναφή προς το αντικείμενο της εξέτασης και κατάλληλη σχετική επιμόρφωση.
Οι εξεταστικές επιτροπές λειτουργούν υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων.
3. Με Κοινή Απόφαση, των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθορίζονται, η εξεταστέα ύλη, ο τρόπος και οι αναγκαίες υποδομές για τη διενέργεια των εξετάσεων, η διάρκεια, ο τρόπος και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης των μελών των εξεταστικών επιτροπών, ο τύπος και το περιεχόμενο των εκδιδόμενων σύμφωνα με την ανωτέρω παρ. 1 αδειών, ο τρόπος άσκησης της εποπτείας των εξεταστικών επιτροπών από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
4. Σε περίπτωση που σε μια Περιφέρεια δεν έχει συγκροτηθεί σχετική επιτροπή, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε αντίστοιχες εξετάσεις, που διενεργεί επιτροπή όμορης Περιφέρειας.
5. Ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις παράβολο που κατατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό της Περιφέρειας διενέργειας των εξετάσεων.
6. Στα μέλη των επιτροπών καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 3833/2010(ΦΕΚ40/Α/2010), η οποία βαρύνει τον ως άνω Ειδικό Λογαριασμό της Περιφέρειας.
7. Το ύψος των παραβόλων και ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης των μελών των εξεταστικών επιτροπών καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
8. Οι άδειες εκδίδονται εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στις περιπτώσεις που απαιτείται εξέταση, η ως άνω προθεσμία είναι τέσσερις μήνες.