- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 51 Επιχορήγηση έργων υποδομής Επιχειρηματικών Πάρκων

1. Η ίδρυση και οργάνωση όλων των κατηγοριών των Επιχειρηματικών Πάρκων του παρόντος νόμου ως και η συμπλήρωση ή αναβάθμιση των υποδομών των υφισταμένων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, θεωρείται παραγωγική επένδυση, αντιμετωπίζεται ως επένδυση που υπάγεται στην οικεία νομοθεσία περί χορήγησης ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και δύναται να επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε η επιχορήγηση καλύπτεται από εθνικούς είτε από κοινοτικούς πόρους είτε από οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης. .
2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται η διαδικασία υποβολής των προτάσεων, το ύψος και η διαδικασία της επιχορήγησης τα κριτήρια αξιολόγησης, η διαδικασία ελέγχου της πορείας εκτέλεσης των επιχορηγούμενων έργων, οι όροι και η διαδικασία εκταμίευσης της επιχορήγησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά στη χρηματοδότηση όλων των κατηγοριών των ΕΠ και στη συμπλήρωση ή αναβάθμιση των υποδομών των υφισταμένων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.
3. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου ή όμοιά της συνίσταται επταμελής γνωμοδοτική επιτροπή, που εισηγείται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και κάθε άλλη συναφή πρόταση για την έκδοση της απόφασης επιχορήγησης. Με την απόφαση αυτής της παραγράφου καθορίζονται τα μέλη της επιτροπής, οι αρμοδιότητες και τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας της, το ύψος της αμοιβής των μελών και του γραμματέα της και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
4. Η έγκριση επιχορήγησης παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η απόφαση εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της επιτροπής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται το ύψος των δαπανών που γίνονται δεκτές ως επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρ.6, οι όροι και το ποσοστό επιχορήγησης.
5. Για την έκδοση της απόφασης έγκρισης επιχορήγησης, η ΕΑΝΕΠ ή η ΕΔΕΠ ή ο φορέας υλοποίησης έργων σε περιοχές του Κεφαλαίου 3 του παρόντος Μέρους, υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση του άρθρου 47 ή 57 αντίστοιχα και τα τυχόν απαιτούμενα στοιχεία του φακέλου επικαιροποιημένα.
6. Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία που ορίζει η απόφαση της §2 του παρόντος άρθρου και αφορούν :
α) στην εκπόνηση μελετών και σχεδίων υποδομών,
β) στην εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης (όπου εφαρμόζεται),
γ) στην κατασκευή έργων υποδομής,
δ) στην κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων και στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου,
ε) στις ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και στον μηχανολογικό εξοπλισμό για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων,
στ) στον εξοπλισμό ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών και στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής,
ζ) στις δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά ως και με δίκτυα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά
η) στις δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά
θ) στις δαπάνες για την επίβλεψη και διοίκηση του έργου
ι) στη δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων.
ια)στις δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από τυχόν προηγούμενη ρύπανση και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
7. Η δημόσια επιχορήγηση υπολογίζεται επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και μπορεί να καλύψει ποσοστό, μέχρι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, που προβλέπεται από το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για κάθε περιφέρεια της Χώρας.
8. Η ιδία συμμετοχή, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η αξία της γης, δεν μπορεί να είναι κατώτερη του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και καλύπτεται από το αρχικά καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο (πέραν του ελάχιστου απαιτούμενου για την ίδρυση της εταιρείας) και με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
9. Μετά από τεκμηριωμένη αίτηση του ενδιαφερομένου το ύψος των επιλέξιμων δαπανών που εγκρίθηκαν προς επιχορήγηση μπορεί να διαφοροποιείται, η αύξηση όμως του προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αρχικό προϋπολογισμό σε ποσοστό ανώτερο του δέκα πέντε τοις εκατό (15%).