- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 40 Διαχείριση Αποβλήτων

1. Για τη διαχείριση των αποβλήτων των δραστηριοτήτων του παρόντος νόμου που εμπίπτουν στην κατηγορία Α καθορίζονται τα ακόλουθα :
α) η μελέτη επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών αποβλήτων, όπου αυτή απαιτείται, ενσωματώνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποτελώντας διακριτό τμήμα αυτής και εγκρίνεται μέσω της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Σε περίπτωση διάθεσης των υγρών αποβλήτων σε συλλογικό δίκτυο υποδοχής αποβλήτων, η έγκριση της σχετικής μελέτης γίνεται από τον φορέα διαχείρισης του δικτύου αυτού. Η άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων καταργείται, αντικαθιστάμενη από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
β) η μελέτη επεξεργασίας και διαχείρισης επικίνδυνων και στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, όπου αυτή απαιτείται, ενσωματώνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποτελώντας διακριτό τμήμα αυτής και εγκρίνεται μέσω της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η αντίστοιχη άδεια διαχείρισης διάθεσης επικίνδυνων και στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, όπου αυτή απαιτείται, καταργείται, αντικαθιστάμενη από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των ΚΥΑ 50910/2727/03 (ΦΕΚ 1909 Β) και 13588/725/06 (ΦΕΚ 383 Β) για τη διαχείριση αντίστοιχα των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων και των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.
γ) ειδικά για τις δραστηριότητες, που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού και οι οποίες διαχειρίζονται επικίνδυνα απόβλητα και διαθέτουν Σύστημα Περιβαλλο¬ντικής Διαχείρισης EMAS σε ισχύ, το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης και του παραβόλου που καθορίζονται στο άρθρο 7, παρ. 2.3, της Κ.Υ.Α. Η.Π. 13588/725/ 2006 (ΦΕΚ 383 Β) μειώνεται στο 50 %. Επίσης είναι δυνατόν με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να καθορίζεται μείωση του ποσού χρηματοοικονομικής ασφάλειας, που προβλέπεται στο άρθρο 14 του Π.Δ. 148/2009 (ΦΕΚ 190 Α) περί Περιβαλλοντικής Ευθύνης, για τις δραστηριότητες που διαθέτουν Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS σε ισχύ.
2. Για τη διαχείριση των αποβλήτων των δραστηριοτήτων του παρόντος νόμου που εμπίπτουν στην κατηγορία Β καθορίζονται τα ακόλουθα:
α) καταργείται η μελέτη επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ η σχετική άδεια επεξεργασίας και διάθεσης, όπου αυτή απαιτείται. ενσωματώνεται στην Άδεια Εγκατάστασης ή στην Υπεύθυνη Δήλωση που υποβάλλεται στη θέση αυτής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης των υγρών αποβλήτων συμπεριλαμβάνονται στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίνονται με την προαναφερόμενη άδεια, σύμφωνα με τη διαδικασία των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 39.
β) καταργείται η μελέτη επεξεργασίας και διαχείρισης επικίνδυνων και στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ η σχετική άδεια διαχείρισης, όπου αυτή απαιτείται. ενσωματώνεται στην Άδεια Εγκατάστασης ή στην Υπεύθυνη Δήλωση που υποβάλλεται στη θέση αυτής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διαχείρισης των αποβλήτων αυτών συμπεριλαμβάνονται στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίνονται με την προαναφερόμενη άδεια, σύμφωνα με τη διαδικασία των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 39. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των ΚΥΑ 50910/2727/03 (ΦΕΚ 1909 Β) και 13588/725/06 (ΦΕΚ 383 Β) για τη διαχείριση αντίστοιχα των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων και των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.
3. Εντός τριμήνου με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καθοριστούν τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.