- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 4 Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία

1. Τα μέλη της Αρχής απολαύουν προσωπικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδηση τους. Ο Πρόεδρος της Αρχής τελεί σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι Αντιπρόεδροι και τα λοιπά μέλη της Αρχής δεν επιτρέπεται να ασκούν οποιοδήποτε έμμισθο ή άμισθο δημόσιο λειτούργημα ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα και τα καθήκοντα μέλους της Αρχής. Δεν συνιστά ασυμβίβαστο για τους Αντιπρόεδρους και τα λοιπά μέλη της Αρχής η άσκηση διδακτικών καθηκόντων μέλους Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, η άσκηση καθηκόντων μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος με την επιφύλαξη των αναφερομένων στο προηγούμενο εδάφιο περιορισμών.

2. Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002, όπως ισχύει, εφαρμόζονται και στα μέλη της Αρχής.

3. Οι πιστώσεις για τη λειτουργία της Αρχής εγγράφονται υπό ίδιο φορέα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τον προϋπολογισμό εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος της Αρχής, ο οποίος είναι και διατάκτης των δαπανών της. Ειδικότερα θέματα οικονομικής διαχείρισης ρυθμίζονται σε ειδικό κανονισμό που εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η Αρχή για τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως ενδεικτικά στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, δύναται να χρηματοδοτείται μέσω της συλλογικής απόφασης έργου (ΣΑΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

4. Η σύσταση θέσεων και γενικότερα η οργάνωση των υπηρεσιών της Αρχής καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έπειτα από πρόταση της Αρχής και γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

5. Η Αρχή παρίσταται αυτοτελώς σε κάθε είδους δίκες που έχουν ως αντικείμενο εκτελεστές πράξεις ή παραλείψεις της. Ένδικα βοηθήματα κατά των κατ’ άρθρο 2 του παρόντος νόμου εκτελεστών πράξεων της Αρχής μπορούν να ασκούν και οι Υπουργοί που αναφέρονται στο άρθρο 3 παρ. 1 του παρόντος νόμου.