- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 3 Συγκρότηση της Αρχής

1. Η Αρχή αποτελείται από επτά (7) μέλη, περιλαμβανομένων του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της, τα οποία επιλέγονται από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 101 Α παρ. 2 του Συντάγματος και την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασία, και προτείνονται ως εξής:

α) ένα (1) μέλος, ως Πρόεδρος, από τον Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,

β) δύο (2) μέλη, ως Αντιπρόεδροι, αφενός από τον Υπουργό Οικονομικών και αφετέρου από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος μπορεί να προτείνει για τη θέση αυτή ένα από τα μέλη της Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων και

γ) τέσσερα (4) μέλη από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντίστοιχα.

2. Ως μέλη της Αρχής επιλέγονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, με ακαδημαϊκή ή επαγγελματική εξειδίκευση στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, όπως ενδεικτικά, μέλη Δ.Ε.Π. των ημεδαπών και αλλοδαπών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δικηγόροι, συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί, καθώς και εν ενεργεία ή μη μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

3. Μετά την επιλογή τους από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τα μέλη της Αρχής διορίζονται για πενταετή θητεία, με την επιφύλαξη της παρ. 6, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η θητεία τους μπορεί να ανανεώνεται για μία μόνο πενταετία, με όμοια απόφαση και με την ίδια διαδικασία.

4. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης, παύσης, κωλύματος ή έκπτωσης μέλους της Αρχής, διορίζεται αντικαταστάτης για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που εξέλιπε, με την ίδια διαδικασία. Δεν επιτρέπεται να ορισθούν εκ νέου πρόσωπα που έχουν εκπέσει από την ιδιότητα αυτή.

5. Οι παράγραφοι 4 και 6 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220 Α`), όπως ισχύει, εφαρμόζονται και στα μέλη της Αρχής.

6. Για να διασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας της Αρχής κατά την πρώτη εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, δύο (2) από τα τέσσερα (4) μέλη κληρώνονται αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης επιλογής τους και διορίζονται για θητεία τριών (3) και τεσσάρων (4) ετών αντίστοιχα. Στην κλήρωση αυτή δεν περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Αρχής, που διορίζονται για πλήρη θητεία. Αν ανανεωθεί η θητεία μέλους που σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο διορίστηκε για περιορισμένη θητεία, η ανανέωση χωρεί για πλήρη θητεία πέντε (5) ετών.