Άρθρο 13 Μεταφορά εποπτείας του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3297/ 2004 (Α’ 259) η φράση «από τον Υπουργό Ανάπτυξης» αντικαθίσταται από τη φράση «από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης»

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 01:16 | Αργυρώ Κουκουλά

    Αναρωτιέμαι πόσοι μεσίτες κατανοούν την τροποποίηση και την βαρύτητά της ,ως συνέπεια, στην σύναψη αστικών συμβάσεων μεσιτείας .

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 13:52 | Β.Παπαγιάννης

    Εγώ έχω μία απορία. Μόνο στην παρ.2 του αρ.1 θα αντικατασταθεί ο «Υπουργός Ανάπτυξης»; Γιατί ξεφυλλίζοντας πρόχειρα τον νόμο 3297, είδα τουλάχιστον καμια δεκαριά αναφορές σε «Υπουργείο Ανάπτυξης» ή «Υπουργό Ανάπτυξης».

  • 21 Φεβρουαρίου 2011, 15:18 | ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Ο νόμος 3297/2004 χρήζει άμεσης τροποποίησης, ανεξάρτητα από τη Μεταφορά Εποπτείας της Αρχής στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (άρθρο 1), προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες Αρχές της Αναλογικότητας και Ισότητας στους εργαζομένους βοηθούς ειδικούς επιστήμονες της Αρχής που θίγονται από την μισθολογικά άνιση μεταχείρισή τους έναντι των συναδέλφων τους ειδικών επιστημόνων, εφόσον έχουν τα ίδια προσόντα και έχουν αναλάβει τα ίδια καθήκοντα(η διαφορά των αποδοχών των αντίστοιχων μισθολογικών κλιμακίων βοηθών και ειδικών επιστημόνων, ανέρχεται μηνιαίως σε 735 έως 861 ευρώ!).

    Στο άρθρο 5 του νόμου της Αρχής («Ειδικοί Επιστήμονες – Γραμματεία») και μετά την παράγραφο 2 ( «Για τα προσόντα και τη διαδικασία διορισμού των ειδικών επιστημόνων και των βοηθών ειδικών επιστημόνων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220 Α΄)» ), πρέπει να προστεθεί νέα παράγραφος και συγκεκριμένα η εξής:

    «Οι υπηρετούντες σε θέση βοηθού επιστήμονα στον Συνήγορο του Καταναλωτή κρίνονται, μετά από αίτηση τους, για την εξέλιξη τους σε θέση ειδικού επιστήμονα, χωρίς να απαιτείται προκήρυξη της αντίστοιχης θέσης, εφόσον διαθέτουν τα οριζόμενα από την παρ. 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α΄) προσόντα και έχουν συμπληρώσει ως βοηθοί επιστήμονες τρία (3) τουλάχιστον έτη ευδόκιμης υπηρεσίας. Την παραπάνω κρίση διενεργεί η Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3051/2002 μετά από δημόσια συνέντευξη του ενδιαφερομένου ενώπιον της. Η κρίση αυτή μπορεί να διενεργείται ταυτοχρόνως για όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν εντός του αυτού ημερολογιακού έτους.

    Οι κρινόμενοι ως ικανοί για εξέλιξη, σύμφωνα με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, εντάσσονται με πράξη του Συνηγόρου του Καταναλωτή σε θέσεις ειδικών επιστημόνων, στις οποίες και μετατρέπονται οι ήδη κατεχόμενες από αυτούς θέσεις βοηθών επιστημόνων. Νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μία μόνο φορά, μετά την παρέλευση ενός (1) τουλάχιστον έτους και πάντως πριν από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την απόρριψη της πρώτης αίτησης. Οι θέσεις όσων η αίτηση για εξέλιξη απορρίπτεται για δεύτερη φορά ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση για εξέλιξη έως και την ημερομηνία που συμπληρώνουν τρία (3) έτη υπηρεσίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετατρέπονται εφεξής σε ειδικές προσωποπαγείς θέσεις βοηθών επιστημόνων.

    Οι θέσεις βοηθών επιστημόνων στον Συνήγορο του Καταναλωτή, που παραμένουν κενές κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή κενώνονται εφεξής, για οποιονδήποτε λόγο, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αντίστοιχες θέσεις ειδικών επιστημόνων και προκηρύσσονται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3297/2004.»

    Τεκμηρίωση: 1. Η προσθήκη στο νόμο της ως άνω διάταξης είναι απαραίτητη: Ο Συνήγορος του Πολίτη με το άρθρο 22 του νόμου 3448/2006 ρύθμισε το ίδιο ακριβώς θέμα που είχε προκύψει στην Αρχή, το οποίο τυγχάνει εφαρμοστέο και στο βοηθητικό επιστημονικό προσωπικό του Συνηγόρου του Καταναλωτή, εφόσον, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 2/8926/0022/2006 κοινή υπουργική απόφαση «οι αποδοχές των Ειδικών Επιστημόνων και βοηθών Ειδικών Επιστημόνων της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.3297/2004 ορίζονται ίσες με τις αποδοχές του αντίστοιχου προσωπικού που υπηρετεί στον «Συνήγορο του Πολίτη».

    Τεκμηρίωση: 2. To άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, καθιερώνοντας όχι μόνο την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, αλλά και την ισότητα του νόμου απέναντι σ΄ αυτούς, δεσμεύει το νομοθέτη, ο οποίος στη ρύθμιση ουσιωδώς όμοιων πραγμάτων, σχέσεων ή καταστάσεων και κατηγοριών προσώπων δεν μπορεί να νομοθετεί με τρόπο που να κάνει διαφορετική μεταχείρισή των με διακρίσεις ή εξαιρέσεις. Η αρχή της ισότητας αποτελεί συνταγματικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν υπό τις αυτές συνθήκες και δεσμεύει τόσο τον κοινό νομοθέτη κατά την ενάσκηση της νομοθετικής λειτουργίας όσο και τη Διοίκηση, όταν θεσπίζει κατά νομοθετική εξουσιοδότηση κανονιστική ρύθμιση.

    Επιπροσθέτως, και όλως συμπληρωματικά, στους βοηθούς επιστήμονες από την πρόσληψή τους ανατέθηκαν τα ίδια καθήκοντα με τους λοιπούς επιστήμονες της Αρχής, προσλήφθηκαν για τις ίδιες υπηρεσίες, με εργασία που παρέχεται υπό τις ίδιες συνθήκες, είναι ίσης και ανάλογης αξίας, ποιοτικώς και ποσοτικώς ίση προς εκείνη των ειδικών επιστημόνων, εξυπηρετεί την ίδια κατηγορία αναγκών, έχουν δε τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που τείνουν στην εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού και των ίδιων δραστηριοτήτων του Συνηγόρου του Καταναλωτή.