Άρθρο 10 Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

1. Οι εν ενεργεία μεσίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία Επιμελητήρια έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούν την ιδιότητά τους ως Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων και υποχρεούνται σε συμμόρφωση με τα άρθρα 6 επόμενα του παρόντος νόμου.

2. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται:

α) το π.δ 248/1993 (ΦΕΚ 108 Α’), με εξαίρεση την παρ. 1 του άρθρου 2 αυτού, το οποίο παραμένει σε ισχύ έως την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ,

β) κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στον παρόντα νόμο.

3. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από το παρόντα νόμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί μεσιτείας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 11:57 | Ο.Μ.Α.Σ.Ε

    Άρθρο 10 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
    Τελικές και μεταβατικές διατάξεις
    1. Οι εν ενεργεία μεσίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία Επιμελητήρια έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούν την ιδιότητά τους ως Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων και υποχρεούνται σε συμμόρφωση με τα άρθρα 6 επόμενα του παρόντος νόμου. ΑΣΥΝΤΑΞΙΑ
    2. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται: α) το π.δ 248/1993 (ΦΕΚ 108 Α’), με εξαίρεση την παρ. 1 του άρθρου 2 αυτού, το οποίο παραμένει σε ισχύ έως την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ, β) κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στον παρόντα νόμο. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί μεσιτείας.
    3. Όσοι έχουν άδεια μεσίτη αστικών συμβάσεων είναι υποχρεωμένοι εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος να δηλώσουν εγγράφως στο Επιμελητήριο της έδρας τους τη διεύθυνση της επαγγελματικής τους εγκατάστασης και να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις του παρόντος.
    4. Όλες οι μεσιτικές εντολές γραπτές ή προφορικές που έχουν συναφθεί έως την ημέρα της ψήφισης του παρόντος νόμου ισχύουν για 12 μήνες μετά τη δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Δεν υπάρχει καμία μεταβατική περίοδος και δεν προβλέπει ούτε τι θα γίνει με τις υποθέσεις που είναι εκκρεμείς στα Δικαστήρια και στηρίζονται σε προφορικές εντολές, ούτε τι θα γίνει, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, με τα ακίνητα τα οποία διακινούν μεσίτες βάσει προφορικών εντολών και έχουν ήδη κάνει υποδείξεις που μπορούν να οδηγήσουν αύριο σε αγοραπωλησία.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 02:17 | Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

    Για τους εν ενεργεία Μεσίτες δίνεται χρονική προθεσμία 2 ετών εντός της οποίας θα πρέπει να πιστοποιηθούν μέσω εξετάσεων από τον Αρμόδιο Φορέα Πιστοποίησης ώστε να καλύπτουν τα ίδια επαγγελματικά κριτήρια με τους νεοεισερχόμενους για την απόλυτη διασφάλιση της αναβάθμισης του επαγγέλματος .
    Τυχόν εξαιρέσεις και απαλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή στον κλάδο ατόμων με ελάχιστες επαγγελματικές γνώσεις που συνήθως ασκούν το επάγγελμα ευκαιριακά και που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τον διασυρμό του. Προσωπικά ως επαγγελματίας Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων πέραν της δεκαετίας και στην ηλικία των 59 ετών θεωρώ αυτονόητο από πλευράς επαγγελματισμού και αυτοσεβασμού να κριθώ από ένα Κρατικό Φορέα εάν είμαι ικανός να ασκώ το επάγγελμά μου ισότιμα με νεότερους συναδέλφους ή όχι .

  • 10.1 ΑΛΛΑΓΗ Μεσίτες αστικών συμβάσεων και διαχειριστές ακίνητης περιουσίας οφείλουν:
    α) Μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Επιμελητηρίου της έδρας του για τη χορήγηση της άδειας να εγγραφούν σε αυτό.
    β) Σε περίπτωση αφαίρεσης της άδειας με πράξη του Επιμελητηρίου της έδρας του, να επιστρέψουν το έντυπο της άδειάς τους σ’ αυτό.
    γ) Να διατηρούν αμιγή και ανεξάρτητη επαγγελματική στέγη και έδρα, αυτοτελώς ή συστεγαζόμενοι, τη διεύθυνση της οποίας να δηλώνουν στο Επιμελητήριο της έδρας τους, καθώς επίσης και τη διεύθυνση των τυχόν υποκαταστημάτων τους. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της επαγγελματικής τους στέγης, οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως το Επιμελητήριο της έδρας τους.

    1. Οι εν ενεργεία μεσίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία Επιμελητήρια έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούν την ιδιότητά τους ως Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων και υποχρεούνται όπως δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος να δηλώσουν εγγράφως στο Επιμελητήριο της έδρας τους τη διεύθυνση της επαγγελματικής τους εγκατάστασης και να συμμορφωθούν προς τις λοιπές διατάξεις του παρόντος νόμου.
    Οι κατά την έναρξη του παρόντος νόμου εν ενεργεία μεσίτες ως απόφοιτοι γυμνασίου μπορούν να γίνουν διαχειριστές ακίνητης περιουσίας είτε έχοντας εργασθεί ως μεσίτες για πέντε (5) έτη και έχοντας παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα 100 ωρών από πιστοποιημένο Κ.Ε.Κ. ή εφάμιλλο κέντρο του εξωτερικού.

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΚ: Είναι εξόχως σημαντική η εισαγωγή μεταβατικής διάταξης (χρονικής προθεσμίας) λόγω σημαντικών αλλαγών και στις υλικοτεχνικές υποδομές των μεσιτικών γραφείων (χώρος γραφείου κλπ) και της ανάγκης εκπαίδευσης και πιστοποίησης μεσιτών, βοηθών κλπ προσωπικού μεσιτικών γραφείων. Τέλος σημειώνεται η ανυπαρξία ανεξάρτητης επαγγελματικής έδρας-γραφείου πλήττει τα συμφέροντα του καταναλωτή, της ποιότητος παρεχομένων υπηρεσιών και την ίδια την υπόσταση της επαγγελματικής ιδιότητος του μεσίτη. διαπιστώνεται ότι η μέχρι σήμερα πρακτική (στεγάσεως μεσιτικών γραφείων) εντός οικιών, καταστημάτων με άσχετο αντικείμενο (πχ περίπτερα, πρακτορεία στοιχημάτων, μάντρες αυτοκινήτων κοκ), τεχνικών εταιρειών κλπ δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις στο μέσο καταναλωτή σχετικά με την αμεροληψία τους επαγγελματία μεσίτη και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Στα ανωτέρω θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί τόσο η ανάγκη ελέγχου των συμβάσεων ακινήτων οι οποίες είναι συνήθως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, όσο και αυτής της διακινήσεως προϊόντων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με την πρόβλεψη δυνατότητος συστεγάσεως και συνεργασίας επαγγελματιών μεσιτών, διευκολύνεται η ελεύθερη διακίνηση επαγγελματιών με ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό κόστος και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • 22 Φεβρουαρίου 2011, 17:46 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΩΤΣΗ

    Στο αρθρο 10 να τεθει υποπαραγραφος στην οποια να αναγραφει:Στις δημοσιευμενες αγγελιων οι μεσιτες και οι βοηθοι αυτων υποχρεουνται οπως μετα το ονομα και το τηλεφωνο τους να αναγραφουν τον αριθμο μητρωου του Επαγγελματικου Επιμελητηριου η αριθμο του ΓΕΜΗ.