Άρθρο 5 Προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη

1. Καθιερώνεται μητρώο βοηθών μεσιτών στους κατά τόπο Επαγγελματικούς Συλλόγους, στο οποίο έχουν υποχρέωση να εγγράφονται οι βοηθοί μεσίτες, εφόσον ασκούν το επάγγελμα ως μισθωτοί.

2. Για την άσκηση του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη ως ελεύθερου επαγγελματία, απαιτείται εγγραφή στο ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου.

3. Για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ απαιτείται να συντρέχουν στο ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, οι αναφερόμενες στις περιπτώσεις α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 4 του παρόντος προϋποθέσεις και να διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου σχολείου της αλλοδαπής

4. Προκειμένου να εγγραφεί ως βοηθός μεσίτη στο ΓΕΜΗ ή στον Επαγγελματικό Σύλλογο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τα ακόλουθα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου:

α) Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής.

β) Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, απάτης επί δικαστηρίω, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας η κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, ή για κάποιο από τα εγκλήματα περί το νόμισμα.

γ) Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75, στην οποία να αναφέρει τα στοιχεία του μεσίτη με τον οποίο συνεργάζεται, και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του μεσίτη, με την οποία να βεβαιώνεται η σχέση συνεργασίας τους.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 11:55 | Ο.Μ.Α.Σ.Ε

    Άρθρο 5 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
    Προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη
    Καθιερώνεται μητρώο βοηθών μεσιτών στους κατά τόπο Επαγγελματικούς Συλλόγους στο οποίο
    έχουν υποχρέωση να εγγράφονται οι βοηθοί μεσίτες εφόσον ασκούν το επάγγελμα ως μισθωτοί.
    Για την άσκηση του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη ως ελεύθερου επαγγελματία, απαιτείται εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
    Προκειμένου να εγγραφεί ως βοηθός μεσίτη στο ΓΕΜΗ ή στον Επαγγελματικό Σύλλογο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει τα ακόλουθα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου:
    α) Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου της αλλοδαπής.
    β) Υπεύθυνη Δήλωση Πιστοποιητικό ότι δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, απάτης επί δικαστηρίω, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας η κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, ή για κάποιο από τα εγκλήματα περί το νόμισμα.
    γ) Υπεύθυνη Δήλωση Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.
    δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75) στην οποία να αναφέρει τα στοιχεία του μεσίτη με τον οποίο συνεργάζεται, και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75) του μεσίτη με την οποία να βεβαιώνεται η σχέση συνεργασίας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 10:45 | Ο.Μ.Α.Σ.Ε

    Άρθρο 5 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

    Προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη
    Καθιερώνεται μητρώο βοηθών μεσιτών στους κατά τόπο Επαγγελματικούς Συλλόγους στο οποίο

    έχουν υποχρέωση να εγγράφονται οι βοηθοί μεσίτες εφόσον ασκούν το επάγγελμα ως μισθωτοί.
    Για την άσκηση του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη ως ελεύθερου επαγγελματία, απαιτείται εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
    Προκειμένου να εγγραφεί ως βοηθός μεσίτη στο ΓΕΜΗ ή στον Επαγγελματικό Σύλλογο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει τα ακόλουθα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου:
    α) Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου της αλλοδαπής.
    β) Πιστοποιητικό ότι δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, απάτης επί δικαστηρίω, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας η κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, ή για κάποιο από τα εγκλήματα περί το νόμισμα.
    γ) Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.
    δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75) στην οποία να αναφέρει τα στοιχεία του μεσίτη με τον οποίο συνεργάζεται, και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 22:52 | Αργυρώ Κουκουλά

    Εκτός του ότι ο μεσίτης δεν έχει λόγους να λειτουργήσει ως ασκούμενος δικηγόρος, εάν είναι καλά καταρτισμένος από άποψη γνώσεων και δεξιοτήτων ,
    Το κρίσιμο ερώτημα που εγείρεται στο θέμα του βοηθού μεσίτη είναι :
    Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συγκεντρώνουν τα ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ & ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ που θα κάνουν τους ‘’εκπαιδευτές εν τη πράξη’’ . Pώς διασφαλίζεται ότι όντως θα εκπαιδεύουν αντί να υποαπασχολούν.

    Δεν είναι εξορθολογισμός του επαγγέλματος η διαιώνιση του παρασιτισμού

  • Προτείνεται η προσθήκη NEΑΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ (ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 2) ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5
    2. Καθιερώνεται μητρώο «δοκίμων μεσιτών» στους κατά τόπο Επαγγελματικούς Συλλόγους στο οποίο έχουν υποχρέωση να εγγράφονται οι δόκιμοι μεσίτες κατά την αρχική δοκιμαστική περίοδο έξι (6) μηνών. Κατά την ανωτέρω δοκιμαστική περίοδο απασχολήσεώς τους εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφαλίσεως στους φορείς κύριας ή επικουρικής ασφαλίσεως.
    Για την εγγραφή οιουδήποτε ενδιαφερομένου ως «δόκιμου μεσίτη» στον οικείο Επαγγελματικό Σύλλογο ο ίδιος υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το Ν.1599 στην οποία να δηλώνει ότι διαθέτει τα προσόντα τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 4παρ.2 του παρόντος νόμου

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΕΚ
    Κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη η νομοθετική θεσμοθέτηση του «δοκίμου μεσίτη» με περιορισμένη ασφαλιστική επιβάρυνση για ορισμένο μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών, σύμφωνα με τα ισχύοντα και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (ασφαλιστικό, νομικό κλπ) διότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρουσιάζει κενό το οποίο δημιουργεί λειτουργικά αδιέξοδα για τους εξής λόγους:
    1. Οι μεσίτες-εκπαιδευόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να εκπαιδευθούν δοκιμαστικά ως μεσίτες υποχρεούνται να θεωρούν φορολογικά βιβλία και στοιχεία και να προβαίνουν σε φορολογική έναρξη εργασιών πριν αποφασίσουν εάν τελικώς θα ακολουθήσουν το σχετικό επάγγελμα. Τούτο είναι προφανώς άτοπο και άκαιρο.

    2. Οι μεσίτες-εκπαιδευτές αναγκάζονται να προσλαμβάνουν τους εκπαιδευόμενους μεσίτες ως μισθωτούς οι οποίοι εξομοιώνονται με τους «κανονικούς» μισθωτούς πλήρους και εξηρτημένης εργασίας, απολαμβάνοντας αντίστοιχες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση διακοπής συνεργασίας. Τούτο δημιουργεί το παράδοξο φαινόμενο να εξομοιώνονται με μισθωτούς πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καν αποφασίσει εάν επιθυμούν να ασχοληθούν με την εργασία τους αυτή και μάλιστα από την 1η ημέρα της δοκιμαστικής περιόδου.

    3. Το υφιστάμενο κενό λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τους μεσίτες- επαγγελματίες όσο και για τους εκπαιδευόμενους. Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό «άνοιγμα» του επαγγέλματος, με είσοδο δοκίμων μεσιτών και την αντίστοιχη μείωση της ανεργίας προτείνεται η άμεση τροποποίηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου και προσαρμογή του σύμφωνα με τις διατάξεις που ήδη ισχύουν για πολλούς και ευρείς επαγγελματικούς κλάδους (πχ ασκούμενοι δικηγόροι, δόκιμοι ασφαλιστές κοκ).

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 10:04 | ΠΑΛΙΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ

    Στα κριτήρια της άδειας μεσίτη αλλαζει οτι απο απολυτήριο Γυμνασίου γίνεται Λυκείου .Αυτό σημαίνει οτι πολλά ατόμα απο 45 και ανω περίπου , ας ήταν και για πολλά χρόνια μεσίτες αποκλείονται και μπαίνουν η παραμένουν στην ανεργία, θεωρώ οτι πρέπει να μείνει ως έχει δηλ απολυτήριο Γυμνασίου (τριτάξιου) για άτομα γεννηθέντα εώς το 1966.

  • Προτείνεται η αλλαγή:

    γ) Αντί: «Υπεύθυνη Δήλωση» η διατύπωση: Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΚ: Αντί της υπεύθυνης δήλωσης προτείνεται προσκομιδή πιστοποιητικού λόγω της παράλληλης ύπαρξης και ημεδαπών και αλλοδαπών μεσιτών/διαχειριστών.

  • 17 Φεβρουαρίου 2011, 20:34 | Θανάσης Λίγγος

    ο βοηθός μεσίτη να ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, είτε είναι κύριο είτε δευτερεύον επάγγελμα, με μειωμένη εισφορά και με την υποχρέωση ελάχιστου ετήσιου δηλωθέν εισοδήματος στην εφορία που να εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα του συνεργαζόμενου μεσίτη.

  • 16 Φεβρουαρίου 2011, 15:36 | ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Άρθρο 6 Παρ 1β
    μετά την πρόταση «ή ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής» να τεθεί:
    το ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής θα αναφέρεται στην τιμή που αναγράφεται στην εντολή.

    Άρθρο 6, Παρ. 2

    Να συμπληρωθεί στο τέλος της παραγράφου:
    έστω και άν στη πραγματοποιηθείσα σύμβαση αναφέρεται ότι δεν μεσολάβησε μεσίτης και αποδεδειγμένα υπάρχει εντολή ανάθεσης εν ισχύ κατά την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου από τον εντολέα.

    Άρθρο 6 Παρ. 4
    Να συμπληρωθεί στο τέλος της παραγράφου:
    Εάν συναφθεί σύμβαση για ακίνητο διαφορετικό από το υποδειχθέν, ευρισκόμενο όμως στην ίδια διεύθυνση και ιδιοκτησίας του ιδίου εντολέα, η σύμβαση τεκμαίρεται ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του μεσίτη.
    Εάν συναφθεί σύμβαση στο όνομα μέλους της οικογενείας του εντολέα, ή συγγενούς πρώτου ή δευτέρου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, ή συνεργάτου ή συνεταίρων ή συγγενών των πρώτου ή δευτέρου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή εταιρείας από την οποία έλκουν συμφέροντα ένας εξ αυτών, η σύμβαση τεκμαίρεται ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του μεσίτη.

    Άρθρο 6 Παρ. 5
    Εάν ο εντολέας αναθέτει το ακίνητο στο μεσίτη και δεν υποχρεούται σε καταβολή μεσιτικής αμοιβής αυτό πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως, άλλως άν συναφθεί σύμβαση μεταξύ εντολέα (αγοράστη-ενοικιαστή)του μεσίτη και ιδιοκτήτη ο οποίος δεν διαθέτει έγγραφη συμφωνία περί μη καταβολής μεσιτικής αμοιβής εκ μέρους του στο μεσίτη και μόνο η δυνατότητα του μεσίτη να υποδείξει εσωτερικά το ακίνητο τεκμαίρει ότι η σύμβαση είναι αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του μεσίτη και ο εντολέας ιδιοκτήτης οφείλει μεσιτική αμοιβή στο μεσίτη του ιδίου ύψους τουλάχιστον με αυτή του αντισυμβαλλόμενου.

    Σε περίπτωση νεοκατασκευαζόμενου ακινήτου στο οποίο η πρόσβαση είναι δυνατή χωρίς την φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη, ο μεσίτης προκειμένου να αξιώσει την αμοιβή του, οφείλει να γνωστοποιεί στον εντολέα ιδιοκτήτη ότι έλαβε ενυπόγραφη εντολή για την υπόδειξη του ακινήτου καθώς και το όνομα του εντολέα αγοραστή τουλάχιστον με απλή τηλεομοιοτυπία, εντός 7 ημερών από την υπόδειξη του ακινήτου, για να δύναται να αξιώσει την αμοιβή από τον εντολέα ιδιοκτήτη.

    Σε περίπτωση ακινήτου που τα στοιχεία του ιδιοκτήτη είναι σε δημόσια θέα επί της προσόψεως του ακινήτου, και το ακίνητο υποδειχθεί στον εντολέα εξωτερικά και ληφθεί ενυπόγραφη εντολή για το συγκεκριμμένο ακίνητο, ο μεσίτης οφείλει να γνωστοποιήσει στον εντολέα ιδιοκτήτη το όνομα του εντολέα αγοραστή-ενοικιαστή τουλάχιστον με απλή τηλεομοιοτυπία εντός 7 ημερών από την υπόδειξη του ακινήτου, για να δύναται να αξιώσει την αμοιβή του εντολέα ιδιοκτήτη.

    Σε περίπτωση ακινήτου που τα στοιχεία του ιδιοκτήτη είναι δημοσιευμένα στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και υπάρχει ενυπόγραφη εντολή του εντολέα αγοραστή για το συγκεκριμμένο ακίνητο και πραγματοποιηθεί σύμβαση χωρίς την μεσολάβηση του μεσίτη, τότε ο μεσίτης δύναται να διεκδικήσει από τον εντολέα αγοραστή και την συμφωνηθείσα αμοιβή με τον εντολέα ιδιοκτήτη.

  • 15 Φεβρουαρίου 2011, 21:57 | ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΗ ΣΤΕΛΛΑ

    Προκειμένου να εγγραφεί ως βοηθός μεσίτη στο ΓΕΜΗ ή στον Επαγγελματικό Σύλλογο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τα ακόλουθα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου:
    ΤΟ ΔΙΑΖΕΥΤΙΚΟ Η ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΓΚΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΛΟΓΟ? ΑΝ ΌΧΙ ΤΙ ΛΌΓΟ ΘΑ ΈΧΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΣΙΤΟΥ ΤΟ ΠΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ?