Άρθρο 3 Νομικά πρόσωπα

Η επιχείρηση πράξεων μεσιτείας επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα υπό τις εξής σωρευτικά συντρέχουσες προϋποθέσεις:

α) οι πράξεις μεσιτείας να προβλέπονται στον καταστατικό σκοπό των νομικών προσώπων

β) οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη, όπως καθορίζονται στo άρθρo 4 του παρόντος νόμου, πρέπει να συντρέχουν στα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομίμως το νομικό πρόσωπο. Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και στους υπευθύνους κάθε υποκαταστήματος νομικού προσώπου.

γ) οι υπάλληλοι του νομικού προσώπου που συμμετέχουν άμεσα στις πράξεις μεσιτείας, πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τις προϋποθέσεις του βοηθού μεσίτη, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου. Στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου δεν εντάσσεται το προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του νομικού προσώπου, εφόσον δεν ασκεί πράξεις μεσιτείας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 15:05 | ΑΝΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

    Και πάλι τα σχόλια περί “διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων” είναι άκαιρα, καθώς δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν σχέση με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου «Μεσίτες αστικών συμβάσεων σχετικών με ακίνητα και λοιπές διατάξεις» και με την έννοια του μεσίτη γενικότερα, που είναι μεσάζων, μεσολαβητής.
    Πώς να το πούμε πιο απλά? Γιατί οι ίδιοι οι μεσίτες δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι? Μήπως προσπαθούν να αναβαθμιστούν?

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 10:14 | Ο.Μ.Α.Σ.Ε

    Άρθρο 3 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

    Νομικά πρόσωπα
    Η επιχείρηση πράξεων μεσιτείας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα υπό τις εξής σωρευτικά συντρέχουσες προϋποθέσεις:
    α) οι πράξεις μεσιτείας, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων, να προβλέπονται στον καταστατικό σκοπό των νομικών προσώπων
    β) οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη, όπως καθορίζονται στo άρθρο 4 του παρόντος νόμου, πρέπει να συντρέχουν στα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομίμως το νομικό πρόσωπο. Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και στους υπευθύνους κάθε υποκαταστήματος νομικού προσώπου.
    γ) οι υπάλληλοι του νομικού προσώπου που συμμετέχουν άμεσα στις πράξεις μεσιτείας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων, πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τις προϋποθέσεις του βοηθού μεσίτη, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου. Στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου δεν εντάσσεται το προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του νομικού προσώπου, εφόσον δεν ασκεί πράξεις μεσιτείας.

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 16:06 | Νικος

    Σοβαρότατο λάθος διατύπωσης στην παράγραφο 2 «οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη, όπως καθορίζονται στo άρθρo 4 του παρόντος νόμου, πρέπει να συντρέχουν στα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομίμως το νομικό πρόσωπο». Από όλες τις προυποθέσεις πρέπει να εξαιρεθεί η εγγραφή στο ΓΕΜΗ από το φυσικό πρόσωπο. Έτσι όπως έχει διατυπωθεί ζητάει την εγγραφή στο ΓΕΜΗ και του φυσικού προσώπου, κάτι το οποίο είναι αστείο αφού στο ΓΕΜΗ θα εγγράφεται η εταιρεία. Αν εγώ θέλω να εξασκήσω το επάγγελμα μέσω εταιρείας (και αυτό είναι το μέλλον όλων των επαγγελμάτων) για ποιο λόγο θα πρέπει να εγγραφώ στο ΓΕΜΗ? Και το νομικό πρόσωπο και το φυσικό να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ? Έτσι αν το ΓΕΜΗ είναι μια μετεξέλιξη του επημελητηρίου θα ζητάει βεβαίωση έναρξη εργασιών από ΔΟΥ. Πχ επι του παρόντος εγώ ασκώ μεσιτεία μέσω της εταιρείας μου (η οποία έχει άδεια μεσίτη αστικών συμβάσεων) και όταν ζήτησα να έχω προσωπική άδεια ως φυσικό πρόσωπο μου ζήτησαν βεβαίωση έναρξης εργασιών ως φυσικό πρόσωπο. Άρα λοιπόν πρέπει να είναι σαφές ότι στο ΓΕΜΗ γράφεται η εταιρεία και όχι ο εκπρόσωπος. Πρέπει λοιπόν να μείνει»β) οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη, όπως καθορίζονται στo άρθρo 4 του παρόντος νόμου.Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και στους υπευθύνους κάθε υποκαταστήματος νομικού προσώπου.» και να διαγαρφεί το «,πρέπει να συντρέχουν στα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομίμως το νομικό πρόσωπο.» Το άρθρο 4 είναι ξεκάθαρο αλλά η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να οδηγήσει σε περίεργες παρεξηγήσεις.

  • Θα έπρεπε να προβλέπεται θεσμός «δοκίμου» μεσίτη με περιορισμένη ασφαλιστική επιβάρυνση, κατά τα πρότυπα του ασφαλιστικού κλάδου για ορισμένο μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Το υφιστάμενο νομικό κενό δημιουργεί λειτουργικά αδιέξοδα για τους εξής λόγους:

    1. Σε όσους θέλουν να εκπαιδευθούν δοκιμαστικά ως μεσίτες διότι τους υποχρεώνει να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία και να προβούν σε έναρξη εργασιών πριν αποφασίσουν εάν τελικώς θα ακολουθήσουν το σχετικό επάγγελμα.
    2. Στους μεσίτες-εκπαιδευτές διότι αναγκάζονται να προσλαμβάνουν εκπαιδευόμενους μεσίτες οι οποίοι εξομοιώνονται με μισθωτούς εξηρτημένης εργασίας και να αναλάβουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση διακοπής συνεργασίας, κάτι που είναι και το πλέον σύνηθες. Δημιουργείται δηλαδή το παράδοξο φαινόμενο να εξομοιώνονται με μισθωτούς πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καν αποφασίσει εάν επιθυμούν να ασχοληθούν με την εργασία αυτή.
    3. Το υφιστάμενο κενό λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τους επαγγελματίες μεσίτες όσο και για τους εκπαιδευόμενους. Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό άνοιγμα του επαγγέλματος, με είσοδο δοκίμων και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας θα έπρεπε να υπάρξει άμεση τροποποίηση του υφισταμένου πλαισίου και προσαρμογή του σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για πολλούς και ευρείς επαγγελματικούς κλάδους πχ ασκούμενοι δικηγόροι, δόκιμοι ασφαλιστές κοκ.

  • Προτείνεται η εξής διατύπωση λόγω της προσθήκης παροχής υπηρεσιών διαχειρίσεως ακινητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων:

    «Η επιχείρηση πράξεων μεσιτείας, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα υπό τις εξής σωρευτικά συντρέχουσες προϋποθέσεις:
    α) οι πράξεις μεσιτείας, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων να προβλέπονται στον καταστατικό σκοπό των νομικών προσώπων
    β) οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη ή διαχειριστή , όπως καθορίζονται στo άρθρo 4 και 4.α του παρόντος νόμου, πρέπει να συντρέχουν στα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομίμως το νομικό πρόσωπο. Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και στους υπευθύνους κάθε υποκαταστήματος νομικού προσώπου.
    γ) οι υπάλληλοι του νομικού προσώπου που συμμετέχουν άμεσα στις πράξεις μεσιτείας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων, πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τις προϋποθέσεις του βοηθού μεσίτη, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου. Στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου δεν εντάσσεται το προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του νομικού προσώπου, εφόσον δεν ασκεί πράξεις μεσιτείας.»

  • Εδώ δεν ξεκαθαρίζεται το ζήτημα των προσώπων που εκτός της γραμματειακής υποστηρίξεως παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Με βάση και τα παρακάτω άρθρα, όλοι οι συνεργαζόμενοι πρέπει να είναι γραμματειακό προσωπικό ή μεσίτες ή βοηθοί μεσίτες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή βοηθοί μεσίτες εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ. Υπάρχει όμως στην καθημερινή πράξη και μια κατηγορία συνεργατών που είτε επειδή θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους είτε επειδή δεν έχουν κατασταλάξει για το επαγγελματικό τους μέλλον περιορίζεται κατ’αρχάς σε συμβουλευτικά καθήκοντα, όπως η έρευνα αγοράς ή η χαρτογράφηση περιοχής.