Άρθρο 2. Διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη αποτελεί η πραγματοποίηση εκ μέρους του οφειλέτη κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία να αποδεικνύεται εγγράφως με τη βεβαίωση της περ. α της πρώτης παραγράφου του άρθρου 4 του παρόντος νόμου και να έχει αποβεί άκαρπη.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΕΔΟΣ-ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ,ΤΟ Ε1,ΤΟ Ε9,ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ,ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΡΘΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ Κ ΠΩΣ ΔΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ.ΕΝΤΟΣ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΗΡΘΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Κ ΕΞΩΔΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ Κ ΚΑΡΤΩΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΔΙΕΚΟΠΕΙ Κ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ..ΜΠΟΡΩ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ?????ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗ ΔΙΚΗ Μ0Υ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΒΕΙ ΑΚΑΡΠΟ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:40 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΕΔΟΣ-ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    AYTO TO ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΧΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ..ΟΤΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ Η ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Κ ΕΞΩΔΙΚΑ,ΤΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΤΕ?????ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ,ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Κ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΤΑ 10500 ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΤΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΒΙΑΣ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ?ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ‘ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ’ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ‘ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’ ΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΗΣΗ ‘ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ’

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:42 | Χ

    4 του παρόντος νόμου και να έχει αποβεί άκαρπη

    Τι σημαίνει άκαρπη ? Το ρωτώ γιατί έχω προσπαθήσει στο παρελθόν (πληρώνοντας δικηγόρο για την σύνταξη της αίτησης) και δεν πήρα ποτέ καμία απάντηση από την τράπεζα. Αυτό θεωρείτε άκαρπη προσπάθεια ή αν δεν απαντούν ποτέ η τράπεζες δεν θα προχωρεί και ποτέ ή αίτηση στο δικαστήριο ?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:44 | ΠΑΡΙΣ ΑΝΘΗΣ

    πιστεύω οτι το σχέδιο νόμου ειναι σε σωστη κατευθυνση ομως η υποχρεωτικη προ 6μηνου διαβούλευση με την τραπεζα για νεα ρύθμιση δεν θα πρεπει να ειναι καθοριστικος παραγοντας για την ισχυ των ευνοϊκων διαταξεων του παροντος νομοσχεδιου με δεδομένο οτι μεχρι σημερα οι τραπεζες μεσω των ιδιωτικων εισπρακτικων εταιρειων προσπαθουσαν να πιεσουν τον δανειολήπτη για καταβολή των καθυστερημενων δόσεων χωρις να βαζουν κοινωνικα και αντικειμενικα κριτιρια και ετσι δεν υπαρχει μεχρι σημερα κανενα επιπεδο συνενοησης με τις τραπεζες για τον καθορισμο νεων δεδομενων. Αν ισχυσει αυτο το αρθρο τοτε το μεγαλυτερο μερος των δανειοληπτων που καθυστερουν για πραγματικους λογους την καταβολη των δοσεων θα βρεθουν εξω απο τις διαταξεις του παροντος σχεδιου νομου και θαοδηγηθουν σε πολυ χειροτερες καταστασεις.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:03 | Yiannis Kanavas

    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπω ότι η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται. Ελπίζω η κοινωνία να αντιληφθεί ότι η δημοκρατική και ανοικτή διαδικασία αυτή δεν είναι βήμα για να εκφράζει ο καθένας τον πόνο του επί παντός επιστητού.
    Έχω τις ακόλουθες 4 παρατηρήσεις :
    1. να γίνει σαφέστατο ότι η πρώτη κατοικία είναι ακλόνητη όσο αφορά το καθεστώς της και προστατεύεται απόλυτα.
    2. να θεσπιστούν χρονικά όρια για τις διαδικασίες. Εκτιμώ ότι με αυστηρό χρονοδιάγραμμα θα υπάρχουν και τα αναγκαία απτά αποτελέσματα.
    3. το δυσκολότερο είναι να ελεγχθεί η εμπορική πολιτική των τραπεζών, ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο και προβληματικό λόγω ακριβώς της ισχύος των τραπεζών. Όμως η κοινωνία διοικείται από τη κυβέρνηση που την εκλέγει και όχι από τις τράπεζες που σε αυτές προσφεύγει από πραγματικές ανάγκες. Συνεπώς, η εμπορική πολιτική των τραπεζών με κάποιο τρόπο πρέπει να ελέγχεται και να προδιαγράφεται. Είναι παγκόσμια πλέον απαίτηση. Θα ήταν ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μου ένα τέτοιο άρθρο.
    4. Ιστορικότητα του πελάτη. Αν και αναφέρεται στο νομοσχέδιο για επαπειλούμενη οικονομική αδυναμία, εκτιμώ ότι μία αντικειμενική ιστορικότητα του πελάτη ίσως πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψη για την αξιολόγηση και την νέα συμπεριφορά του πελάτη απέναντι στη Τράπεζα. Ο Έλληνας είναι σχετικά υπερήφανος και φιλότιμος. Δεν του αρέσει να χρωστάει. Ελάχιστοι το κάνουν κατά σύστημα. Οι περισσότεροι σε κάποιο σημείο χάλασε ο προγραμματισμός τους και είναι σε άσχημη κατάσταση. Συνεπώς εκτιμώ ότι καλό θα ήταν να αναγνωρίζεται η πρότερη συμπεριφορά. Προβλέπεται άλλωστε και από το Δίκαιο, αντίστοιχο του πρότερου έντιμου βίου.

    Ευχαριστώ θερμά για το βήμα και την ικανότητα έκφρασης.

    Γ.Κ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:36 | ΚΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

    ΣΤΙΣ 14/07/2009 ΕΙΧΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ(35.000Ε)ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ.Η ΙΔΙΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΑ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΔΩΣΕΙ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ?ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:08 | Παναγιώτα

    Σοφία και Μυρτώ και όλοι οι άλλοι. Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση κι εγώ και ο αδερφός μου για τους ίδιους λόγους. Αξιοπρεπέστατη οικογένεια με καλά εισοδήματα. Δύο γονείς ΕΞΑΙΡΕΤΙΚOI,τα παιδικά μου χρόνια ήταν ονειρεμένα. Ξαφνικά μετά αρρώστιες η μια πάνω στην άλλη. Τρομερές, οι σοβαρότερες. Σπουδές δύο παιδιών οι οποίες κόστησαν μια περιουσία. Όποιος έχει δώσει πανελλήνιες ξέρει τί πλήρωναν στα φροντιστήρια.Ένας γάμος με έναν άνθρωπο που με υπέρχρεωσε εν αγνοία μου βάζοντας με εγγυήτρια σε ένα σωρό δικά του δάνεια κι ένα διαζύγιο μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
    Να μου πεις γιατί; Αρρωστήσατε, δεν είχατε ασφάλεια; Είχαμε το ΙΚΑ που πλήρωνε η μαμά μου μια ζωή και όποτε χρειαζόταν να κάνει αξονική εχθές, της έλεγαν κλείσε ραντεβού να στη γράψει ο γιατρός μετά από ένα μήνα. Ποιος θα άφηνε τη μάνα του να την τρώει ο καρκίνος και να περιμένει να της γράψει το ΙΚΑ την αξονική ή να υπάρξει ραντεβού να κάνει την αξονική στο ΙΚΑ; Κάντε τη και μετά θα περάσει από επιτροπή και θα πληρωθήτε. €300 η αξονικη, €15 μας έδινε το ΙΚΑ αφου πρώτα ανάγκαζαν μία καρκινοπαθή να τρεχει από το ένα ΙΚΑ στο άλλο και να στήνεται στην ουρα για να περάσει επιτροπή. Ποιος θα περιμένε 3 μήνες να βρεθεί σειρά για να ξεκινήσει χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες ενώ με €1000 στην τσέπη του γιατρού ξεκινάς αύριο; Να κάνεις εγχείρηση σε δημόσιο νοσοκομείο που είναι υποχρεωμένοι να σου κάνουν και τη δικαιούσαι και να σου λένε χάρη σου έκανα. Πως να μην δώσεις φακελάκι; Είναι ποτέ δυνατόν να αφήσεις τη μάνα σου και τον πατέρα σου να υποφέρει με χρόνια νοσήματα ενώ με χρήματα βρισκόταν λύση;
    Ας περάσουμε στο δικαστικό σύστημα. Ένας απατέωνας που σε υπερχρεώνει με πλαστογραφίες με συνέργια κάποιων τραπεζικών υπαλλήλων τους οποίους αυτός πλήρωνε. Απευθύνθηκα στη δικαιοσύνη γιατί στα 24 μου νόμιζα ότι θα βρω το δίκιο μου. Γιατί είχα δίκιο και δεν έλεγα πουθενά ψέμματα. Καποιες υποθέσεις δεν έφτασαν στο ακρωατήριο γιατί η κυρία ειρηνοδίκης θεώρησε ότι δεν μπορεί να λέει η τράπεζα ψέμματα. Δεν γίνονται αυτά.Ακόμα πληρώνω εκείνα. Δικαστικά έξοδα για όλα αυτά και να βγει το διαζύγιο; Τρελλά ποσά. Διατροφή ενώ μου έχει επιδικαστεί δεν έχω πάρει ένα €. Γιατί ο κύριος έχει εξαφανιστεί και ενώ καταδικάζεται απ το δικαστήριο -κι εγώ πλήρωνω την ίδια μέρα την εφορία για τη διατροφή που δεν παίρνω ποτέ-δεν μπορώ να του κάνω τίποτα. Δεν έχει περιουσία και δεν κάνει φορολογική δήλωση πια. Ίσως και να είναι φυλακή αλλά ειναι προσωπικό δεδομένο και δεν μπορώ να το μάθω. Μεγαλώνω το γιο μου μόνη με τη βοήθεια των γονιών μου. Του πατέρα μου μόνο πια γιατί εκείνη έφυγε. Δουλέυω συνέχεια. Έπρεπε να δουλεψω. Κι όταν χρειάστηκε να γράψω το παιδί μου στο δημοτικό παιδικό σταθμό γυρισαν και μου είπαν οτι έχασα την προθεσμία κι εκεί δεν είναι super market να κάνουμε ότι θέλουμε. Ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης μου. Ναι την έχασα γιατί παλεύαμε με τον καρκίνο και έτρεχα απ τη δουλειά στα νοσοκομεία και πλήρωνα γυναίκες να μου κρατάνε το παιδί. Τον έγραψα σε ιδιωτικό. Αναγκαστικά. Πόσο να κρατάνε δύο βαριά άρρωστοι άνθρωποι ένα 3 χρονο μωρό;
    Με αυτά και με αυτά καταλήξαμε εμείς που προπληρώναμε τις υποχρεώσεις μας να χρωστάμε σε ότι έχει δεύτερο συνθετικό το Bank. Μας παρακαλάγανε να πάρουμε κι άλλοι κάρτα κι άλλο δάνειο. Μας τα στέλνανε στο σπίτι χωρίς να τα ζητήσουμε και μας στέλναν και δώρα μαζί. Είχαμε εισοδήματα αλλά πώς να βγεις; Δεν είναι υπερβολές ούτε κλαίγομαι ούτε θέλω να με λυπούνται. Όταν κάθε χημειοθεραπεία μας στοίχιζε €1000 πόσα πρέπει να βγάζεις για να ανταποκριθείς. Δεν είναι η διασκέδαση ή τα ακριβά ρούχα χωρίς τα οποία ζεις ανετότατα. Είναι η ζωή που βλέπεις ότι τη χάνεις και την κυνηγάς. Όταν τελικά παρόλο τον αγώνα μάθαμε ότι έχει λίγο χρόνο η μαμά μας -έφυγε πριν λίγο καιρό-σταματήσαμε να πληρώνουμε. Ένω 20 χρόνια ήμασταν οι καλύτεροι πελάτες με την πρώτη καθυστέρηση άρχισε το κυνήγι. Εκείνη πέθαινε κι εμένα με έπαιρναν τηλέφωνο γιατί δεν πλήρωσα τη δόση. Εξηγούσα τί μου συμβαίνει και η απάντηση ήταν «ναι αλλά πότε θα πληρώσετε;»
    Είμαι απελπισμένη. Και να φανταστήτε ότι -ακόμα τουλάχιστον- έχω τη δουλειά μου. Δε με χτύπησε η ανεργεία. Παίρνω ένα σχετικά καλό μισθό, όχι €700, λίγα παραπάνω, αλλά δεν φτάνουν. Είμαι 31 ετών αλλά έχω χάσει κάθε ελπίδα. Δεν έχω όνειρα. Τί να ονειρευτώ; Δουλεύω και πληρώνω συνέχεια και πάλι χρωστάω. Παίρνω το μισθό μου και τον μοιράζω την ίδια μέρα. Δεν τα χαλάσαμε τα χρήματα. Έπρεπε να δανειζόμαστε γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Και πάλι το ίδιο θα έκανα. Όλοι οι «άνθρωποι» το ίδιο θα έκαναν. Κάνω υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνομαι και δε μιλάω γιατί φοβάμαι μη χάσω τη δουλειά μου. Στερούμαι τις ώρες αυτές απ τους δικούς μου χωρίς κανένα αντάλλαγμα αλλά έτσι πρέπει να κάνω.

    Φροντίστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσα. Δεν αντέχουμε πια. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, βοηθήστε μας. Όταν προκυρήχθηκαν εκλογές νιώσαμε όλοι μια ανακούφιση, πέρα από κομματικές προτιμήσεις. Πιστέυουμε σε σας, μας δώσατε ελπίδα. Βοηθήστε μας να ξανακάνουμε όνειρα. Δε μας νοιάζει τί θα γίνει αύριο. Ζούμε μόνο για να επιβιώσουμε και σήμερα.

    Συγνώμη που σας κούρασα. Σας ευχαριστώ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:01 | ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ειμε υπαλληλος δημου και η γυναικα μου εχει 2 μαγαζια τουριστικα πληρονω το μηνα 3000ε περιπου μονο στις τραπεζες η μαλλον πληρωνα γιατι τωρα δεν εχω. ειχα ολα αυτα που ζητουσε το τεμπμε για δανειο για να μπορεσω να ανασανω και καμια τραπεζα δεν μου εδωσε γιατι ειχα δανεια παρολλο που ηταν ενειμερα τωρα καρτες και μικροδανεια δεν φτανουν να πληρονω και επιπλεον χροσταω για πρωτη φορα στο ικα και τεβε.τα χρηματα που χροσταω εινε 200.000ε περιπου ενα χρονο τωρα τρεχω και παρακαλαω στις τραπεζες να τα μαζεπσω ολα με υποθηκη το σπιτι μου δεν εχω και τιποτα αλλο και τι μου λενε?δεν βγαινει το σκορ πως εβγαινε οταν επερνα λιγοτερα και με περνανε τηλεφωνο για χρηματα η μου ανεβαζανε τα ορια στις καρτες χωρις καν να το γνωριζω?ας ερθουνε να παρουν το σπιτι δεν με ενδιαφερει πλεον εχω κανει τοσες προσπαθειες για να τους πληρωνω κανονικα που εχω βαρεθει.με τοσα λεφτα που τους δινω καλυτερα να παω να μενω στο ενοικιο.το κρατος τους εδωσε χρηματα που πηγαν?οι τραπεζες κυβερνανε?γιατι οτι θελουν κανουν και οτι θελουν χρεωνουν.μας ανα γκαζουν μαλλον να λυσουμε τα προβληματα με τα οπλα γιατι εκει θα καταληξει το ολο θεμα αν δεν βρεθει λθση για τους πολλους και οχι για τα λιγα ατομα που τους βολευει για να κερδιζουν.τα πηραν ολα δεν υπαρχουν πλεον τι αλλο να παρουν

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:20 | Ζαχαριάδου Ελένη

    Οι Τράπεζες είναι ωραίες μόνον όταν σε δελεάζουν.Κατόπιν δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο,αντιμετωπίζοντάς μας σαν τιποτένια πλάσματα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:49 | Ζαχαριάδου Ελένη

    Δηλαδή και για ρύθμιση θα πρέπει να τρέχουμε σε δικηγόρους και δικαστήρια.Συγνώμη αλλά θα πρέπει να επέμβει το κράτος μόνο του.Δεν αντέχουμε άλλα τρεξίματα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:02 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    δεν διευκρινιζεται αν ο ενας συζυγος δεν θελει να ρυθμιστει για πολλους λογους ο δευτερος μπορει μονος του για τα δικα του χρεη?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:08 | Γιωργος

    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ (ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ)ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΥΠ ΟΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΞΕΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2% ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΜΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.ΗΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΜΕ 1% ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΓΓΥΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑΝ 7% ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ (ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΚΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ?) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:38 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ – ΒΟΛΟΣ

    Κύριοι,
    Το Δικηγορικό μου Γραφείο ειδικεύεται σε θέματα Τραπεζικού Δικαίου. Για το λόγο αυτό έχω την τιμή να σας καταθέσω τις κάτωθι προτάσεις :
    1. Σε Α’ Φάση ο δανειολήπτης να υποβάλλει γραπτό αίτημα διακανονισμού προς την τράπεζα. Η αίτηση αυτή να είναι υπογεγραμμένη οπωσδήποτε από πληρεξούσιο δικηγόρο, προκειμένου αφενός να έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε και περισσότερες πιθανότητες να υφίστανται να γίνει δεκτή από την Τράπεζα αλλά και να καλύπτεται νομικά ο δανειολήπτης απότυχόν παραπλανητικές ενέργεις της Τράπεζας.
    2. Σε Β’ Φάση, σε περίπτωση μη επτυχούς κατάληξης της αιτήσεως της Α΄Φάσης, το ζήτημα να παραπέμπεται, όχι στο Ειρηνοδικείο, ώστε να μην επιβαρυνθούν κι άλλο τα Δικαστήρια με επιπλέον ύλη αλλά και να μην υπάρχει απώλεια χρόνου, αλλά σε 3μελές επιτροπές, οι οποίες θα συστήνονται σε κάθε Πρωτοδικείο, αποτελούμενες από Ειρηνοδίκη ή Πρωτοδίκη, Δικηγόρο και Οικονομολόγο. Στην επιτροπή αυτή θα παραπέμπονται όλες οι αιτήσεις, η δε επιτροπή θα αποφασίζει επί της αιτήσεως και του τελικού σχεδίου διευθέτησης της οφειλής. Η δε απόφασή της θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Τράπεζα και το Δανειολήπτη, θα συντάσεται δε σε συμβολαιογράφο, και θα φέρει ισχύ δικαστικής απόφασης.
    Φρόνιμο θα ήταν σε κάθε Πρωτοδικείο να συσταθούν όχι μία επιτροπή αλλά περισσότερες, η κάθε μία από αυτές να ασχολείται αποκλειστικά με μία μόνο Τράπεζα, ώστε το Τελικό Σχέδιο Διευθέτησης των Οφειλών να ομοιάζει για κάθε δανειολήπτη στη συγκεκριμένη τράπεζα.
    Αυτονόητο είναι ότι στις ως άνω επιτροπές δε θα μπορούν να συμμετέχουν δικηγόρι {ή και οικονομολόγοι} οι οποίοι έχουν {ή είχαν} οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή συνεργασίας με Τράπεζα.

    Με τιμή
    Γιωργος Κ. Πλιάτσικας
    Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος
    Εταιρικού, Τραπεζικού & Χρηματοοικονομικού Δικαίου

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:51 | Βασιλικη Νικου

    Εκ πρωτης το αρθρο αυτο στη βαση του δε προστατευει νομικα το δανειολήπτη εφ’οσον καμμια τράπεζα δεν παρέχει νόμιμο συμβιβασμό. στη πλειοψηφία των περιπτώσεων στους συμβιβασμούς συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι που είναι και το ζητούμενο, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υφίσταται η ανικανότητα πληρωμής από μέρους του δανειολήπτη.
    Από την άλλη, συμβιβασμός γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει. Τι θα γίνει όμως με τη περιπτώση όπου ο δανειολήπτης μέχρι και σήμερα πλήρωνε κανονικά αλλά λόγο σοβαρού προβλήματος υγείας και κατά συνέπεια υψηλού ποσοστού αναπηρίας είναι άνεργος και ενώ ζητά από τη τράπεζα κάποιο διακανονισμό εκείνη αρνείται και τη πιθανότητα συζήτησης? θέτοντας το τετελεσμένο ή πληρώνεις ή έπεται η εκδίωξη για τις οφειλές? Νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ οψιν αυτό μιας και από τη τράπεζα δεν θφίσταται καν ασφαλιστική δεικλίδα για αυτή τη παρίπτωση

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:42 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    το πρόβλημά μου είναι ότι είμαι χρεωμένος σε περισσότερες από 1 τράπεζες , και έχω 3 ακίνητα από τα οποία πραγματικά θα με ενδιέφερε να κρατήσω μόνο την πρώτη κατοικία , το συνολικό κόστος του δανεισμού ανέρχεται σε 400.000€ ( δάνεια και κάρτες )και η αξία των ακινήτων περίπου στις 300.000.έχω εισόδημα 1300€ μηνιαίως και δύο παιδιά 6 και 5 χρονών. Δε μπορώ να καταλάβω σε ποιά τράπεζα θα πρεπει να απευθυνθώ για να έχω δικαίωμα μετά για προσφυγή στο δικαστήριο.Μήπως θα πρέπει να απευθυνθώ σε κάθε μία χωριστά είτε χρωστάω 140.000€ είτε 1.800€?
    Και αν καταφέρω να ρυθμίσω με τη μία τράπεζα κρατώντας την πρώτη κατοικία και αποπληρώνοντας το ποσό που θα συμφωνηθεί πως καλύπτομαι ότι δε θα έχω πρόβλημα με άλλη τράπεζα?
    ευχαριστώ!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αγαπητοί Συμπολίτες και Κυβερνητικοί Αντιπρόσωποι,

    Μπαίνω στην διαδικασία του σχολιασμού στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τον εν λόγω νόμο, ελπίζοντας ότι αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί ένα άλλοθι για να νομιμοποιηθούν κάποιες ήδη ειλημμένες αποφάσεις.
    Η πρακτική των τραπεζών δεν είναι ασύμβατη με τους σκοπούς που επιδιώκουν με βάση το καταστατικό τους και οι οποίοι είναι η απόκτηση κέρδους και η μεγιστοποίησή του. Ως προς τούτο δεν μπορεί κανείς να κακίζει τις τράπεζες που απλά… κάνουν την δουλειά τους!
    Αυτοί που πρέπει να κακίζονται είναι οι ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη, υπεύθυνοι των τριών εξουσιών οι οποίοι νομοθετούν, δικάζουν και εκτελούν, σε μία χώρα που αποτελείται από Πρόσωπα, δηλαδή άτομα με προσωπικότητα και αξία, λογίζοντάς τους ως απλά νούμερα που απαρτίζουν και στοιχειοθετούν τα μεγέθη της χώρας(όπως το ΑΕΠ).
    Υπάρχει μία λέξη που υπάρχει στην Ελληνική Γλώσσα και δεν έχει αντιστοίχηση σε καμμία άλλη γλώσσα του κόσμου και αυτή είναι το ΦΙΛΟΤΙΜΟ.
    Γνωρίζετε ότι οι Έλληνες είναι ικανοί για τα πιό μεγαλοπρεπή κατορθώματα. Γνωρίζετε ότι οι Έλληνες έχουν ικανότητες να παράγουν υπό τις πιό δύσκολες συνθήκες και να επιβιώνουν επίσης.
    «Δός μοι πά στώ και ταν γάν κινήσω» είπε ο Αρχιμήδης. Δώσε μου χώρο να σταθώ και θα σου μετακινήσω όλη την γη!
    Έτσι είναι ο Έλληνας!
    Όμως εδώ και πολλά χρόνια, ο Έλληνας είναι φτωχός: σε μέσα, σε έσοδα, σε παιδεία, σε κίνητρα!
    Πιστεύει κανείς σας ότι άν μας είχε δοθεί η δυνατότητα, δεν θα είμασταν πιό παραγωγικοί; Πιστεύει κανείς ότι άν τα εισοδήματα των ανθρώπων ήταν αυτά που έπρεπε να είναι, και οι διαμορφώνοντες τις τιμές των προϊόντων δεν συμπεριφέρονταν ως ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα υπήρχε λόγος να γίνεται σήμερα αυτή η διαβούλευση;
    Όπως προανέφερα, ο Έλληνας έχει φιλότιμο και (των εξαιρέσεων επιβεβαιουμένων τον κανόνα)δεν είναι κατά συνθήκην μπαταχτσής.
    Δανείζεται από τον φίλο του και ο κόσμος να χαλάσει, μα αργά μα γρήγορα θα τον ξεχρεώσει.
    Δανείζεται από την τράπεζα για να ΦΤΙΑΞΕΙ, πρώτα ένα σπίτι. Απαραίτητο αγαθό γιά την εξασφάλιση της ελάχιστης ποιότητας διαβίωσης, που θα του επιτρέψει να δουλέψει, να παράγει, να καταναλώσει και να φτιάξει οικογένεια: Τον ιστό της συνέχισης αλλά και της ανάπτυξης των εσόδων του κράτους. Τον ιστό της ενδυνάμωσης της αγοράς. Τον ιστό της Ανάπτυξης.
    Έπειτα δανείζεται, προσβλέποντας στην καλή εξέλιξη των πραγμάτων, για να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο. Να πετυχαίνει μικρούς ή μεγάλους στόχους στη ζωή και με αυτόν τον τρόπο να αποκτάει νέα κίνητρα, ενέσεις παραγωγικότητας και ηθικού.
    Τί γίνεται όμως όταν σε έναν πεινασμένο κουνάς μπροστά του μια λαχταριστή μπριζόλα; Δέν θα παραβλέψει κάθε έννοια ηθικής, αξιοπρέπειας και περηφάνειας προκειμένου να φάει; Ακόμα και άν στη θέση της μπριζόλας υπάρχει μόνο ένα ξεροκόμματο.
    Ποιός λοιπόν έλεγξε τον προσφέροντα την «μπριζόλα» τραπεζίτη; Ποιός έθεσε τους πΕριορισμούς στην άκρατη διαφήμιση των τραπεζικών προϊόντων που διαφήμιζαν ακόμη και δάνεια για τζογάρισμα στο χρηματιστήριο; (Προσέξτε, δεν μιλάω για ΕΠΕΝΔΥΣΗ, διότι αυτό θα ήταν θεμιτό, αλλά για ΤΖΟΓΑΡΙΣΜΑ).
    Ποιός έθεσε τέρμα στις πρακτικές των πανωτοκίων που λειτουργούσαν σαν έμμεση δήμευση περιουσιών και έκαναν τους ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ να ωχριούν και να αλλάξουν επάγγελμα; Και που έκανε πλούσια τα «ΚΟΡΑΚΙΑ» που λυμαίνονταν τους πλειστηριασμούς και αφαίρεσαν περιουσίες υπερτριπλάσιας αξίας από τις οφειλές που ο οφειλέτης είχε στην τράπεζα;
    Και μην μου πείτε για τον νόμο! οι νόμοι υπήρχαν, οι παραβάτες επίσης ήταν γνωστοί, αλλά οι διαφυλάττοντες τον νόμο ήταν απλώς… άφαντοι!
    Τί να κάνει ένας νόμος,όταν κανείς δεν τον εφαρμόζει και κανείς δεν τιμωρείται γι’ αυτό!
    Ο κόσμος χρεώθηκε γιατί βρήκε έναν, μάλλον λανθασμένο τρόπο, ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ! Δανείστηκε ξανά, για να ξεχρεώσει τα προηγούμενα δάνεια.
    Δεν επιδιώκει να μην πληρώσει!
    Θα πρότεινα λοιπόν -και συγχωρήστε μου την μακρυγορία μου- τα εξής:
    1. Πάγωμα όλων των τόκων στα δάνεια που είναι υπερήμερα, ή καταγγελθέντα. Να κεφαλαιοποιηθούν οι οφειλές που προέκυψαν έως και ένα εξάμηνο μετά την καταγγελία του δανείου και εφεξής το κεφάλαιο που προκύπτει να παραμείνει άτοκο. Αυτό για δάνεια που έχουν καταγγελθεί πρίν την ισχύ του νόμου. Μετά την ισχύ του νόμου να μήν εφαρμόζεται ανατοκισμός στα καταγγελθέντα δάνεια.
    2. Ρύθμιση Αναχρηματοδότησης, με σύσταση φορέα ελέγχου και παρακολούθησης της εξέλιξης της πορείας της αποπληρωμής της τελικής δανειακής υποχρέωσης ο οποίος θα αποτελεί κλιμάκιο της Αρμόδιας ΔΟΥ του υποχρέου για την αποφυγή δόλιας εκμετάλλευσης της διάταξης.
    Η αναχρηματοδότηση (DEBT CONSOLIDATION) θα αφορά την αποπληρωμή των χρεωστουμένων από τον οφειλέτη ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ σε οποιαδήποτε τράπεζα ή φορέα (χωρίς ο Δανειολήπτης να παίρνει χρήματα στο χέρι)και η υποχρέωσή του να αποπληρώνει στό κράτος ή στον οποιονδήποτε προβεί στην συγχώνευση των χρεών του(τράπεζα ή άλλο φορέα), μία δόση που θα είναι υποφερτή. Επίσης να προβλέπεται η κατάσχεση υπέρ του ΤΕΛΙΚΟΥ πιστωτή κάθε ακινήτου που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία του οφειλέτη, στην αντικειμενική του αξία πλέον 35% .
    Σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει λόγω ανυπαρξίας περιουσιακών στοιχείων ή εισοδήματος, να προβλέπεται η προσφορά από αυτόν όπου αυτό είναι δυνατόν από άποψης ηλικίας ή σωματικής ικανότητας, κοινωνικής εργασίας(όχι υπό μορφήν ποινής αλλά υπό μορφήν προσφοράς)σε υπηρεσίες που συνάδουν με την αποκτηθείσα από αυτόν γνώση και εμπειρία στις προηγηθείσες εργασιακές του σχέσεις.
    Έτσι και το κράτος αλλά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα θα ωφελούνται από τον Δανειολήπτη, αλλά και δεν θα υπάρξει έξαρση του νοσηρού φαινομένου διάφοροι επιτήδιοι να μεταβιβάζουν περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές διατάξεις του εν λόγω νόμου.
    Να υπάρχει επίσης για τους αδυνατούντες να αποληρώσουν λόγω ανεργίας, υποχρεωτική βεβαιωμένη αναζήτηση εργασίας από την ελεύθερη αγορά αλλά και τον ΟΑΕΔ η οποία θα υποβάλλεται στον φορέα μηνιαίως για να συνεχιστεί η ισχύς της ρύθμισης. Στα πλαίσια της επανένταξης στην αγορά εργασίας να μοριοδοτείται και να έχει προτεραιότητα στις Προσλήψεις στο Δημόσιο, ο οφειλέτης αλλά επίσης να μην χάνει το επίδομα ανεργίας σε περίπτωση επιδοτούμενης ανεργίας, όταν κατορθώνει να εργαστεί με ημιαπασχόληση.
    Να προσφέρεται επίσης φοροελάφρυνση ως κίνητρο στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τέτοια άτομα.
    3. Να μήν επιτρέπεται σε καμμία περίπτωση η εκποίηση περιουσιακού στοιχείου, εάν το τοκοχρεωλυτικό δάνειο έχει ήδη διανύσει την ημιδιάρκειά του και έχει αποπληρωθεί σημαντικό μέρος των τόκων που του αναλογούν. Στην περίπτωση που κατατεθεί αίτηση για ρύθμιση από τον οφειλέτη σε αντίστοιχη χρονική στιγμή του δανείου, να παύουν να είναι απαιτητοί οι λοιποί τόκοι και η ρύθμιση να περιλαμβάνει ΜΟΝΟ το ΑΛΗΚΤΟ κεφάλαιο!
    4. Τέλος, να πάψει να ισχύει ο όρος ότι σε περίπτωση παράλειψης πληρωμής τριών συνεχόμενων δόσεων (ή περισσότερων, αναλόγως της πολιτικής κάθε τράπεζας και του είδους του δανείου)θα καθίσταται απαιτητό όλο το υπόλοιπο του δανείου (δηλαδή ληγμένο κεφάλαιο και δεδουλευμένοι τόκοι μαζί με το υπόλοιπο άληκτο κεφάλαιο), διότι ως είναι φυσικό, αυτός ο όρος, μετατρέπει μια προσωρινή αδυναμία πληρωμής κάποιων δόσεων του δανείου, οι οποίες αποτελούν κλάσμα του συνολικού οφειλόμενου ποσού, σε οριστική και μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής. Διότι πώς είναι δυνατόν, κάποιος ο οποίος δεν έχει την ευχέρεια να αποπληρώσει κάποιες δόσεις, να μπορεί να αποπληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το κεφάλαιο; Και μόνη της αυτή η ρήτρα, παράγει των πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα.
    Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα τιμωρεί όποιον είναι πελάτης της!!! Μοιάζει σαν να μην θέλει πραγματικά να εισπράξει τα χρεωστούμενα! Και αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη, υποκρύπτει ΔΟΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ που οδηγεί στην υποδούλωση και υποθήκευση όχι απλώς ανθρώπινων ζωών αλλά ολόκληρων γεννεών!

    Με εκτίμηση σε όλους,

    Δημήτριος Α. Ζαφείρης

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:21 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΖΩΗ ΣΕ ΧΙΛΑΙΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΣΤΑΣΗ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΗ . ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ. ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΣΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟ 10% ΕΩΣ 2Ο% ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:04 | ΠΙΤΙΚΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία μιας Bad Bank στην οποία θα περίερχονται αυτόματα όλα τα δάνεια που εντάσονται στην ρύθμιση, ενοποιημένα σε ένα δάνειο;

    Μηπως να πάρουμε παράδειγμα, για το πως αντιμετωπίστηκε η κρήση στην Σουηδία στην δεκατία του 90′;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:43 | Γιώτα

    Θα προσθέσω κάτι χωρίς να θέλω να γίνω κουραστική. Είναι απίστευτο το πόσοι πολλοί είμαστε. Ο καθένας μας με τη δική του ιστορία. Λίγο πολύ ίδια. Μπορεί να είμαστε γνωστοί, φίλοι, συνάδελφοι και ο ένας να μην ξέρει τι περνάει ο άλλος. Δεν είναι τυχαίο που τόσες πολλές οικογένειες είμαστε στην ίδια θέση. Κάποιοι φταίνε. Κάτι φταίει που έχουμε όλοι χρεοκωπήσει. Παρατηρώ ότι όλοι έχουμε τις δουλειές μας, όλοι έχουμε την οικογένεια μας που τη στηρίζουμε, όλοι παλεύουμε. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;;; Σίγουρα κάτι φταίει κι όχι μόνο κακές απιλογές. Δε μπορεί να δουλεύουμε να περνάνε λεφτά από τα χέρια μας και να έχουμε φτάσει σε σημείο να σκεφτόμαστε για να πάρουμε καινούρια παππούτσια στο παιδί μας. Στα χρόνια της κατοχής γυρίσαμε που τα ήξερα μόνο από διηγήσεις της γιαγιάς μου γιατι εγώ είμαι μόνο 30 και πριν λίγα χρόνια το οικονομικό δεν ήταν πρόβλημα. Αυτά κι ευχομαι επιτέλους να σωθούμε από το βραχνά των χρεών γιατί δεν αντέχεται πλέον!!!Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε τίποτα. Ας ξεκινήσω από το μηδέν αλλά χωρίς αυτό το βραχνά.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:26 | κωστας ΕΛΛΗΝΑΣ

    Δώσατε στους τραπεζίτες 28 δις για να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικο σύστημα σύμφωνα με τη θεωρία του FRIEDMAN .

    Υποχρεώστε τους τώρα να κάνουν αύξηση κεφαλαίου με ΊΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και εμεις θα πληρώσουμε τα δάνεια μας.

    Δεν είμαστε ζητιάνοι,αλλά ζητούμε δίκαιη μεταχείρηση.

    Πρώτα θα » ρίξουνε » τα υπεξεραιμένα λεφτά (παράνομες και αδιαφανείς αυξήσεις κεφαλαίων την περίοδο του χρηματηστηρίου) οι τραπεζίτες και μετά εμείς .

    ΥΣ διαφωνώ με το σχέδιο νόμου διότι το θεωρώ «πολιτική » κάλυψη απέναντι στις τράπεζες.
    Αφηστε τους να κατασχέσουν όλα τα Ελληνικα σπίτια

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:15 | ΜΥΡΤΩ

    Η Σοφία έχει απόλυτο δίκιο! βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση. Έχω (5) δάνεια στο όνομα μου διότι οι γονείς μου δεν μπορούσαν να πάρουν άλλα. Είμαστε εγκλωβισμένοι(οικογενειακώς) γιατί τα έξοδα μας(λόγω δανείων) είναι πάρα πολλά, και προσωπικά αδυνατώ να προχωρήσω, να κάνω κάτι για μένα. Ο μισθός μου είναι 750€ και μέχρι την περασμένη εβδομάδα με έπαιρναν τηλ. για έκδοση πιστωτικής κάρτας την οποία ενέκριναν! Επίσης, με ενημέρωσαν από άλλη τράπεζα ότι αν μέχρι την Παρασκεύη δεν κατέθετα 310€(πιστωτική), την Δευτέρα το πρωί το ποσό θα εκτοξεύοταν στα 470€. Με ποιά λογική; ήδη το εισόδημα μου δεν καλύπτει ούτε τα τρέχοντα ούτε τις δόσεις των δανείων. Έλεος πια κάντε κάτι!!!

    Υ.Γ. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω κάτι για τα 2-3 σχόλια του τύπου »Εμείς που δε χρωστάμε είμαστε μ….. είναι άδικο οι συνεπείς πολίτες να πληρώσουν τα σπασμένα» κλπ κλπ:
    1) Mακάρι να μη βρεθείτε ποτέ σε αυτή τη θέση
    2) Είναι πολύ δύσκολο & ψυχοφθόρο να μη μπορείς να είσαι συνεπής όταν είσαι συνεπής(σε όλη σου τη ζωή)
    3) Τα χρήματα αυτά δε χρησιμοποιήθηκαν ούτε σε διασκεδάσεις ούτε σε διακοπές αλλά σε πραγματικές ανάγκες.
    4) Δεν νομίζω ότι εμπλέκεστε πουθενά ούτε θα πληρώσετε κάτι εσείς. Ήδη έχουν πληρωθεί διπλά-τριπλά.
    5) Αν αυτό σας ικανοποιεί, αιτούμαι τη θέσπιση βραβείου του ΚΑΛΟΥ & ΣΥΝΕΠΗ ΠΟΛΙΤΗ και σας λέω ΜΠΡΑΒΟ. Δικαιούμαι τώρα κι εγώ ένα βραβείο; ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΠΟΥ ΖΩ;;;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:09 | M. Peridou

    ke prothipourge
    valte heri stis trapezes. Anagaste tous na plironoun forous gia ta yperkerdi pou kanoun eis varos ton katanaloton, me ta panotokia pou kathistoun adinaton tin apopliromi karton. mporei na plironis gia hronia kai to poson pou hrostas na einai to idio.
    prepei na plironoun sto kratos ena megalo poson kai afto tha kalipsi to kratiko elima. Mia ali lisi einai na dimiourgithi mia kratiki trapeza me poli ;hamila epitokia kai evnoikous orous gia tous ofeiletes
    efharisto

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:03 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ..ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΙΤΕΣ..ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΤΛ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΦΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΔΙΟΤΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ…ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΑΙ ΥΓΕΙΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΤΙ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ Η ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ…ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΑ ΕΞΟΔΙΚΑ,ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΗΣΗΜΑΤΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ,ΔΑΝΕΙΑ,ΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΤΛ….ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ,ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ…ΠΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ…ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ…

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:54 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    1. Einai aparadekto na mh mporei kaneis na epivlhthei stis trapezes, prepei na symorfwthoun epitelous, opws symorfwnontai ta fysika proswpa vasei nomwn. Oute einai dynaton na ekviazoun gia na mh xasoun ton proion aisxrokerdeias pou einai ta epitokia kai oi anatoikismoi twn daneiwn. Allwste, hdh exoun kleisei tis strofyges, afou daneisan anexelegkta tous pantes, me mono krithrio ta bonus tou kathe dnth katasthmatos kai tou meridiou tous sthn agoras. Prepei na timwrithoun. An loipon arnountai na symorfwthoun, na tous apagoreytei h diafhmish trapezikwn proiontwn.
    2. Prepei na lhfthei ypopshn oti oi perissoteroi polites xrwstane se parapanw apo 1 trapezes, ara logika de tha exei sovaro apotelesma kamia apopeira exwdikastikou symvivasmou, mia kai kamia trapeza de lamvanei ypopsh ths thn synolikh ofeilh, para mono thn ofeilh sth sygkekrimenh trapeza.
    3. Prepei na lhfthei ypopshn oti oi trapezes pithanotata na kathysteroun na apanthsoun stis prospatheies symvivasmou, gia evnohtous logous. Tha prepei na tous epivlhthei megistos xronos apokrishs.
    4. Tha prepei na lhfthoun metra gia tis ypotheseis pou tha yperpollaplasiastoun sta eirhnodikeia. Hdh, yparxoun poly sovares kathysterhseis stis ekdikaseis ypothesewn sta dikasthria ths xwras. Tha yparxoun poly sovares kathysterhseis kai telika h epilysh twn thematwn aytwn tha arghsei tromera. Prepei na provlefthei pws tha antimetwpizetai o poliths sto mesodiasthma apo tis trapezes. Thewrw oti prepei apo stigmh ths aithshs mexri thn stigmh ths dikastikhs apofashs, na payoun na einai apaithta ta xreh-kati san pagwma-kai na exelisetai analogws ths apofashs.
    5. Den prepei na exoume to synithes fainomeno ths kathysterishs apo th stigmh pou telesidikei to dikasthrio mexri na katharografei h apofash. Prepei na meiwthoun dramatika oi xronoi olwn aytwn twn vhmatwn gia na yparxei ousiastiko apotelesma.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:12 | Αλέξανδρος

    Εμείς ζητήσαμε διακανονισμό από τις τράπεζες στις οποίες χρωστάμε και ζητούν να τους καταθέτουμε,κανονικά όμως,το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας. Αν τα προσθέσεις όλα δεν μου περισσεύοθν ούτε €100. Ακίνητα δεν υπάρχουν, ούτε πρώτη κατοίκία. Πουλήθκε πρόσφατα για να εξοφληθεί το στεγαστικό που είχαμε πάρει για το σπίτι. Τώρα φιλοξενούμστε. Αυτό μας βγάζει εκτός; Ο διακανονισμός που μας πρότειναν είναι ανεφικτος. Θα πρέπει να γίνει κάτι συνολικά. Κανείς δε νομίζω να χρωστάει μόνο σε μία τράπεζα. Μήπως θα έπρεπε να μην υπάρχει αυτή η προϋπόθεση; Μήπως καλύτερα να καταφέυγαμε άπό την αρχή στη δικαστική οδό να σταματήσουν και οι απειλές από τις τράπεζες που κοντεύουν να μας τρελλάνουν; Πριν 5 μήνες έχασα τη γυναίκα μου. Εγω ειμαι ΑΜΕΑ. Τα προβήματα υγείας ήταν ο κύριος λόγος που καταφύγαμε στο δανεισμό. Πολύ καλό το μέτρο και μπράβο που κάποιος ασχολείται πραγματικά επιτέλους με τα αληθινά μας προβήματα και την καθημερινότητά μας. Εγώ θα προτιμούσα να πάω κατευθείαν στο ειρηνοδικείο, ας χρειάζομαι και δικηγόρο. Οι τράπεζες ειναι χειρότερες από τρομοκράτες, τοκογλύφους και εκβιαστές. Είχα τη γυναίκα μου σε κώμα, ετοιμοθάνατη στο νοσοκομείο και μου ζητούσαν να μιλήσουν μαζί της κι επέμεναν. Μου ζητούσαν το τηλέφωνο του νοσοκομείου να πάρουν εκεί να της μιλήσουν!!!!Μη μας αναγκάζεται να έρχομαστε σε επαφή μαζί τους. Κατ ευθείαν στα δικαστήρια. Ευχαριστώ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:23 | sofia

    Eimai 26 xronwn…

    Apo ta 17 mou zw katastaseis me klitires kai me diafora xartia na kollountai stin porta tou spitiou mas gia ofeiles. Apo diakononismous me dikigorous allo tipota kai mazi me tis amoibes twn sinigorwn agorazes neo spiti..

    Sta 24 apofasisa na analabw egw to xreos me daneio sto onoma mou kai xanaagaorazontas to patriko mou!! Dio agores gia to idio spiti!! mias kai ebgaine to spiti se pleistiriasmo.
    To apotelesma einai na min ekdidoun deutero stegastiko gia na mporesw na anoixw to diko mou spitiko, oi dikoi mou mias kai aiwniws tha briskontai «sto Teiresia» den moporoun na apoktisoun to spiti sto onoma tous kai alla tosa..

    Giati tha prepei na plirwnw egw gia tin ipoloipi zwi mou kati to opoio apektisa para tin thelisi mou alla mono apo anagki??? Exoun xeplirwthei ta perissotera daneia twn goniwn mou alla paramenoun gia ta ipoloipa 5 kai xronia ston teiresia xwris dinatotita kinisews..
    Pws egw tha dikaiwthw apo auto?

    To thema einai pws oi dikoi mas xrewthikan gia ta mas ta paidia, alla na xrewnomaste kai emeis gia tous dikous mas kai oxi gia ta dika mas paidia?Einai epistrofi 40 xronia pisw…osa perasan alla kai osa tha perasoun gia na apoplirwthei to xreos mou gia na zoun oi dikoi mou se spiti kai oxi se dromo..

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:19 | MIXAHL MASELOS

    ΕΓΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ,ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ.ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:47 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΠΤΟΣ ΤΙ΅ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΔΙΝΑΝ ΔΑΝΕΙΑ.ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ. ΤΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ? ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:10 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΕΜΗΣ

    Πρώτα από όλα θέλω να συγχαρώ για την δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους στο πιο καυτό ίσως κομμάτι της καθημερινής ζωής τους.
    Με την σειρά μου θέλω να επισημάνω τα εξής¨

    1/ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Απλά το πλέον καταχρηστικό και απάνθρωπο μέσο καταστροφής του πολίτη – φορολογούμενου επί δικαίω και αδίκω που δημιούργησαν οι ελληνικές Τράπεζες.
    θεωρητικά αν και τα περιεχόμενα σε αυτή την Αρχή στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς θεωρούνται απολύτως εμπιστευτικά στην πράξη εύκολα κοινοποιούνται σε τρίτους(ιδιώτες ή και σε Τράπεζες του εξωτερικού) για την ανάλογη αξιολόγηση αιτήματος.
    Να καταργηθεί άμεσα το διάστημα παραμονής σε εξοφλημένες οφειλές και να γίνεται άμεση διαγραφή από τα όποια αρχεία δεδομένων υπάρχουν.

    2/ Είναι αδύνατο σε μια δημοκρατική χώρα οι Τράπεζες να εφαρμόζουν χουντική και δικατοτορική πολιτική σε ότι αφορά την συμπεριφορά με τους πολίτες.
    Υπό – εκτιμούν ακίνητη περιουσία ακόμα και πολύ κάτω της αντικειμενικής αξίας, αγνοούν τις διορθώσεις ποσών από δικαστήρια σε υποθέσεις πλειστηριασμών με τρόπο συχνά προκλητικό.

    3/ Να ελεγχεί ΑΜΕΣΑ από το Υπουργείο σας το γεγονός της νομιμότητας χορήγησης δανείων από Τράπεζες σε ποσοστό άνω του 50 % του μετοχικού κεφαλαίου τους. Πώς απαιτούν κάτι που δεν έχουν αλλά το δανείζουν με σχεδόν τοκογλυφικό επιτόκιο;

    Το σύνολο του νομοσχεδίου είναι θετικό και όλοι οι πολίτες είναι στο πλευρό σας αν τους δείξετε ότι πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:44 | ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ…ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ,ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΤΟΥΝ,ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΥΠΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΓΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ..ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΙΝ ΧΩΡΙΣΩ ΤΕΛΕΙΩΝΑΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΗΖΥΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΧΑΜΗΛΗ Φ. ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΙΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΡΕΩΘΩ ΕΓΩ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ,ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΟΛΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ..ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΩΘΗΚΕ ΚΑΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ….ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΠΡΩΗΝ….ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ..ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ….ΚΑΙ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ.
    ΥΓ.ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ,Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ (ΠΑΡΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥ..ΔΕ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΕΛΟΥΣ..)ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΖΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΘΕΟ ΒΟΗΘΕΙΑ……ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:33 | Γ.Ρ.

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
    ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROBANK ΠΟΣΟΥ 700.000 ΔΡΧ.ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2000 ΕΜΕΙΝΑ ΑΝΕΡΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ. ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ 4 ΜΗΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ 2.200 ΕΥΡΩ.
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ.ΕΓΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ , ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΝΑ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΠΑΛΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΑΦΗΣΕ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ?

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 23:36 | Νίκος Τσιάντος, δικηγόρος

    Η τιθέμενη προϋπόθεση φαίνεται περιττή και μάλλον θα δημιουργήσει άσκοπη καθυστέρηση και αμφισβητήσεις. Προφανώς βέβαια εννοείται ότι μετά την υποβολή της αίτησης για εξωδικαστικό συμβιβασμό η αίτηση για ρύθμιση και απαλλαγή από τα χρέη δεν μπορεί να υποβληθεί αν περάσει το εξάμηνο.
    Πάντως νομίζω ότι κάλλιστα η συγκεκριμένη προϋπόθεση μπορεί να ενσωματωθεί στη ρύθμιση το άρθ. 4. Μετά την κατάθεση της αίτησης για τη διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής, αυτή κοινοποιείται ή γνωστοποιείται στους πιστωτές με κλήση για εξώδικη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς. Εδώ μπορεί να εφαρμοσθεί διαδικασία ανάλογη με αυτή που προβλέπει το άρθ. 214Α ΚΠολΔ, τόσο ως προς την κλήση, όσο και ως προς τον τρόπο επίτευξης του συμβιβασμού ή διαπίστωσης της αποτυχίας του και να τεθούν πολύ σύντομες και σαφείς προθεσμίες. Αν διαπιστωθεί αδυναμία συμφωνίας, τότε θα μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία με την υποβολή σχεδίου διευθέτησης και στη συνέχεια εξέτασης της αίτησης ρύθμισης και απαλλαγής.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 23:54 | Παναγιώτης

    Εφόσον δεν έχετε διασφαλίσει την εφαρμογή των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και κάθε τράπεζα κάνει του κεφαλιού της με θύματα μεμονωμένους, απεγνωσμένους πολίτες, συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να εμπλακεί όσο το δυνατόν λιγότερο στις διαδικασίες. Θα τον φάνε.
    Ορίστε μια ανεξάρτητη αρχή στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλει μια αίτηση στη μορφή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ας είναι και ηλεκτρονική) και ας αναλαμβάνει κάποιος εκπαιδευμένος ένορκος δημόσιος υπάλληλος (ταγμένος στην εξυπηρέτηση του πολίτη) ή δικηγόρος ή ακόμα και επιτροπή το ρόλο του διαμεσολαβητή εφ’όλης της ύλης με δικαίωμα πρόσβασης σε στοιχεία τραπεζών, περιουσιακά και φορολογικά.
    Όπως ακριβώς έπαιρναν μπόνους οι υπάλληλοι των τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούσαν ας πάρουν και οι διαμεσοαβητές κάποιο μπόνους για κάθε πολίτη που θα καταφέρουν να ξεμπλέξουν.
    Ούτως ή άλλως το όφελος απο την επανένταξη αυτών των πολιτών στην κοινωνία και την οικονομία με την ελπίδα ότι δεν θα ξανακάνουν τα ίδια λάθη θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
    Εκτός αν ο σκοπός είναι να ξελασπώσουν οι τράπεζες και όχι τα νοικοκυριά και η κοινωνία μας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:05 | theo tolias

    ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ. ΠΗΡΑ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ 1993 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ 15.000 ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ 60.000 ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΩ ΑΛΛΑ 150.000.ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΠΗΡΑ ΣΑΝ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΤΗΣΩ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
    ΑΝ ΑΝΑΛΥΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΑΝΑΔΙΚΝΥΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΑΤΕΩΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.(ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΙΒΛΙΟ).
    ΜΠΟΡΩ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΥΠΑΧΘΩ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ,ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:28 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό πρέπει 1)να καταλάβουν οι τράπεζες για την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη που θα τους παρουσιαθεί και να μην εχουν παρωπίδες,γιατί κυρίως ετσι γίνεται 2)να΄δεχτούν ολες τις δικαστικές αποφάσεις εις βαρος τους και να αφαιρεθούν απο τον δανειολήπτη ολα τα ποσα που προέρχονται απο καταχρηστικούς ορους μαζι με ηθική αποζημίωση του,που τον χρεώνουν με καταχρηστικά προιόντα που εχουν καταδικαστεί με τελεσίδικες αποφάσεις,οπως 1219/2001 Αρειος πάγος καταχρηστικοι οροι τραπεζων,3499/2008 Εφετείο Αθηνων -τελεσίδικη για επιβάρυνση τόκων απο ημέρα συναλλαγης- εξοδα αναλήψεων-επιτόκιο,430/2005 Αρειος πάγος(αμετάκλιτη)για υπολογισμό τόκων σε 360 ημέρες αντι 365 και παρα πολλές αλλες που αν και ολα αυτά ειναι τοκογλυφικές εισπράξεις ουτε τιμωρούνται ,αλλά δεν σέβονται και τα δικαστήρια και κατόπιν ερχονται να κυνηγήσουν τους δανειολήπτες οτι είναι «κλεφτες και ανυπόλιπτοι πολίτες»και αυτές είναι οι νόμιμες

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:55 | ΚΟΡΝΙΑΧΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    αν υπάρχει όντως ειλικρινής πρόθεση να βοηθήσετε τους πολίτες -ώστε να μην καταλήξετε να κυβερνάτε ένα εξαθλειωμένο λαό και ένα υπερδύναμο τραπεζικό σύστημα- είναι να προχωρήσετε σε ουσιαστικά μέτρα και τομές. καμμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι τώρα να επιβάλλει στις τράπεζες την εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων έως και του Αρείου Παγου για τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Το πως θα το κάνετε είναι βέβαιο οτι το ξέρετε. το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το θέλετε!!!
    ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Αμεση διαγραφή μετά την αποπληρωμή χρεών. δεν είναι δυνατόν να παραμένει ο δύστυχος πολίτης 7 χρόνια μετα από εκπληστηριασμό κατοικίας που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε διότι πληρώθηκε το χρέος. αυτό δεν είναι τιμωρία , είναι εκδίκηση.

    Στη διαδικασία μεταξύ πολίτη και τράπεζας για την ρύθμιση των χρεών, αν τελικά η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια οι αμοιβές των δικηγόρων να καλύπτονται είτε από κρατικούς είτε από άλλους κοινωνικούς, αναγνωρισμένους φορείς οι οποίοι θα ελέγχουν την διαδικασία. Αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει στην Αγγλία..
    Αν οι καταχρεωμένοι πολίτες είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρους θα πλήρωναν και τις τράπεζες!

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗς ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. θετικό η προστασία της πρώτης κατοικίας ΑΛΛΑ χωρίς περιορισμούς τετραγωνικών όπως προτείνετε. είναι η πρώτη κατοικία. Γενικά, η ακίνητη περιουσία των πολιτών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για αποπληρωμή των χρεών.

    Πρωτοφανής και ευχάριστη έκπληξη , έστω και η πρόσκληση για συμμετοχή των απλών πολιτών σε θέματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:30 | ΑΙΜΙΛΙΑ

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια! Διαβάζοντας όλα τα άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου, Θα ήθελα να σας επισημάνω την προσοχή σας ώστε να:

    1)Να ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ με ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ οιυπερχρεωμένοι οφειλέτες-πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη εξαντληθεί οικονομικά και ψυχολογικά από την πίεση των εισπρακτικών εταιρειών, των δυσανάλογων διακανονισμών που τις περισσότερες φορές εκβιάζονται να συμφωνήσουν.

    2) Να απαγορευτεί η λειτουργία των απαράδεκτων εισπρακτικών εταιρειών και του ανεκπαίδευτου προσωπικού τους οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα ως επίσημοι «τοκογλύφοι» του τραπεζικού συστήματος.

    3) Να μπει φραγμός στην παράλογη προσαύξηση της οφειλής με υπερημερία με υπερχρέωση και έμμεσο εγκλωβισμό των οφειλετών από τις τράπεζες.

    4) Να προβλέπεται δωρεάν υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο προς τους οφειλέτες από ειδικευμένο προσωπικό: νομικό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Επίσης να προβλέπεται και η μεμονωμένη ή και η ομαδική νομική εκδίκαση αιτημάτων των οφειλετών από υπηρεσίες παροχής νομικής κάλυψης πολιτών όπως είναι ο συνήγορος του πολίτη, ο δικηγορικός σύλλογος, ή κάποιο άλλο νόμιμο όργανο του κράτους.

    5) Να προβλέπεται η λογική συγκέντρωση των οφειλών του οφειλέτη (από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και ο λογικός επανα-υπολογισμός μιάς και μόνον δόσης που να μπορεί να καλύπτεται ή να κρατείται από τον μισθό του οφειλέτη.

    6) Να προβλέπεται η επιβράβευση του οφειλέτη ο οποίος μετά τον νέο διακανονισμό θα είναι συνεπής ως προς τις εξωφλητικές υποχρεώσεις του (π.χ. μείωση του επιτοκίου, δημιουργία από την ίδια την τράπεζα ενός κλειδωμένου αποταμιευτικού προγράμματος σαν είδος θεραπείας ώστε να αποταμιεύεται εντόκως ένα ποσό ίσο με 1-3 δόσεων ή από τη μείωση του επιτοκίου. Μετά το τέλος της οφειλής του σαν επιβράβευση της καλής συνεργασίας ο οφειλέτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό της αποταμίευσής του προς όφελός του.

    7) Να ακυρωθούν όλες αυτές οι υποθήκες της κατοικίας των οφειλετών και να υπάρξει μία υποθηκεύεση της από την τράπεζα με την οποία θα έχει τον τελικό διακανονισμό μετά τη συγκέντρωση όλων των οφειλών. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας οφειλέτης έχει πάρει 2-3 στεγαστικά δάνεια από την ίδια τράπεζα και εκτός από τα διαφορετικά επιτόκια έχει εξαναγκαστεί να πληρώσει νομικά έξοδα κλπ, για να υποθηκεύσει η τράπεζα την κατοικία του τρεις φορές!! ΕΛΕΟΣ!

    8) Να αναπροσαρμοστεί η λειτουργία του Τειρεσία ως προς την κατηγοροποίηση των οφειλετών-απλών πολιτών, επιχειρηματιών, κλπ ανάλογα με την φορολογική τους κλίμακα. Η σωστή μηχανοργάνωση θα επέτρεπε αμεσότερο και ορθολογικότερο έλεγχο των συναλλασσομένων.

    Περιμένω όπως χιλιάδες πολίτες την άμεση εφαρμογή του νέου και αναπροσαρμοσμένου νομοσχεδίου.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:52 | ΑΝΤΡΕΑΣ

    Καταρχήν θετική προσπάθεια
    Σε τι όμως αποσκοπεί αυτή η διάταξη?. Τιμωρούνται όσοι προσπάθησαν να διακανονίσουν?
    Επιπλέον μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις όπως αυτή που σας αναφέρω παρακάτω δεν καλύπτετε από πουθενά, συγκεκριμένα ΒΟΗΘΗΣΑ ΜΙΑ ΚΥΡΊΑ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΕ ΠΟΛΛΗ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΜΕ ΕΞΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΚΑΡΤΕΣ …., ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2009 ΦΑΛΙΡΙΣΕ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ…! ΓΙΑ 2700 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ…σχετική δήλωση: Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η περίπτωση του επικουρικού ταμείου της Γενικής «αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της κοινωνικά ανάλγητης και επιλεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης». http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/cf09aaa7-e340-4fd5-9940-159b0638e689
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΕΙ ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ
    ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΕΙ
    Είναι λάθος να τεθεί ως προϋπόθεση η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν έχει καμμία έννοια. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις να δύναται ο οφειλέτης να προσφεύγει άμεσα στο δικαστήριο και να παυει προσωρινα μεχρι εκδόσεως απόφασης κάθε διεκδίκηση η εκτοκισμός από τις τράπεζες και ειδικά σε τέτοιες ιδιάζουσες περιπτώσεις να δοθεί προτεραιότητα η να το προβλέπει καποια μεταβατική διάταξη.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:46 | Λαμπρος Παλασης

    Η Επανενταξη στην αγορα των υπερχρεωμενων νοικοκυριων ειναι ενα πολιτικο στοιχημα που θα πρεπει να κερδηθει για να αντιστραφει το δυσμενες οικονομικο κλιμα.
    Οι τραπεζες δεν ειναι προθυμες να συμετεχουν στην λυση του προβληματος και αυτο για τον απλο λογο οτι θελουν να εξασφλισουν την νομιμοποιηση των εσοδων τους απο τους παρανομους και καταχρηστικους ορους που επεβαλαν τα προηγουμενα χρονια και διογκωσαν τα χρεη των δανειοληπτων.
    Η Δικαιοσυνη με την παρουσα διαδικασια ενδεχομενως να βρεθει σε οργανωτικα και λειτουργικα αδιεξοδα.
    Επειδη ‘ο χρονος ειναι χρημα’ και η αγορα δεν μπορει να περιμενει η κρατικη παρεμβαση θα πρεπει να γινει μεσω ενος εξειδικευμενου χρηματοπιστωτικου οργανισμου μεγαλου δικτυου παροχης υπηρεσιων.
    Με αντικιμενικο σκοπο την απορροφηση των επισφαλων δανειων και την ρυθμιση της τραπεζικης αγορας.
    Το κρατος εχει την δυναμη να θεσει τους ‘rules ‘ χαμηλα επιτοκια καθαρους ορους κρατικη εγγυηση αλλα και να λειτουργησει ως αρωγος προς τον πολιτη με το ιδιο ‘νομισμα ‘.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:11 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

    ειναι καλη σκεψη αλλα σιγιυρα οι τραπεζες θα αμυνθουν.

    Οι σκληρες τραπεζες ( eurobank, citibank ) σιγουρα δεν θα χασουν λεφτα.

    Πρεπεινα εμπλακει ο Τραπεζικος Διαμεσολαβητης ο οποιος ποιει την νησσαν και εχει – σκοπιμως- περιορισμενες αρμοδιοτητες. Επισης θα πρεπει και οσοι ηδη εχουν θιγει και εχουν ηδη με βαρυτατο τιμημα εξοφλησει τα χρεη τους να μπορουν να επωφεληθουν αναδρομικα με επιστροφη μερους των καταβεβλημενων.

    Επισης η διαδικασια δεν πρεπει να ειναι πολυ γραφειοκρατικη διοτι δεν ειναι δυνατον να την αντεξουν ανθρωποι περιορισμενων γραμματικων δυνατοτητων.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:21 | ΠΙΕΡΡΙΝΑΚΟΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,ΔΙΟΤΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΧ.ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ,ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ?ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠ΄¨ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ,ΠΟΥ ΜΗΧΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:30 | ΦΑΚΙΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

    ΄Εχω την γνώμη ότι αυτό το άρθρο πρέπει να επανεξεταστεί για τους κάτωθι λόγους:
    1)Κανείς δεν έχει χρέος σε μόνο μια τράπεζα,οπότε οτι και διακανονισμός,να έχει γίνει σίγουρα έχει πέσει στο κενό.
    2)Οι τράπεζες στην αίτηση τους είτε πρόκειται για δάνεια είτε για πιστωτικές κάρτες,είχαν δήθεν μια ερώτηση για ύπαρξη άλλου δανείου ή κάρτας,χωρίς να εξετάζεται βαθύτερα,αν ο αιτούμενος έχει άλλες συναλλαγές με άλλες τράπεζες,αν είναι εντάξει με τις άλλες οφειλές του.Οπότε οι οφείλετες μπαίναν σε έναν φαύλο κύκλο,βγάζω δάνειο,για να καλύψω το άλλο δάνειο,που έχει διαμαρτυρηθεί.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:47 | Γαλάτεια Παραδείση

    Ποιά έγγραφη προσπάθεια; Δανειζόμαστε από δω και από κει για να βγάλουμε τη δόση. Αλλάξαμε την διάρκεια του δανείου για να κατεύει η μηνιαία δόση, αλλάξαμε τα επιτόκια από σταθερά σε κυμαινόμενα. Κουβέντες κάναμε αλλά δεν είναι τίποτα γραμμένο πουθενά. Αν δεν φτάνει το γεγονός ότι αποδειγμένα οι δουλειές πήγαν τόσο κακά ώστε να μην υπάρχουν τα χρήματα να αποπληρωθεί η τράπεζα τότε τι πρέπει να κάνουμε; Ο όρος του άρθρου 2 δεν πρέπει να υπάρχει. Πόσοι από μας έχουν πρόβλημα και ζήτησαν από την τράπεζα συμβιβασμό πιστεύοντας ότι κάτι θα πετύχουν; Οι περισσότεροι κάναμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να σώσουμε το σπίτι μας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:33 | Κωνσταντίνος Ν. Στρατηλάτης

    Το άρθρο πρέπει να εμπλουτιστεί, διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα ολόκληρος ο νόμος. Δηλαδή:1) Να οριστεί λεπτομερώς η διαδικασία της απόπειρας συμβιβασμού, στα πρότυπα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, 2) Όταν λέει «με τους πιστωτές» εννοεί απόπειρα συμβιβασμού με όλους μαζί ταυτόχρονα; Μάλλον κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. 3) Από την άλλη πλευρά, εάν πρόκειται να επιδιωχθεί απόπειρα συμβιβασμού με καθέναν από τους πιστωτές ξεχωριστά, είναι αδύνατον για τον οφειλέτη να προσδιορίσει το ύψος οφειλής που μπορεί να καλύψει για τον καθένα, καθώς ο καθορισμός αυτού του ύψους θα εξαρτάται από το εάν και κατά πόσο θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις του από τους άλλους πιστωτές. Τελικά, θα είναι αδύνατον να αιτιολογηθεί η αποτυχία της απόπειρας συμβιβασμού, εκτός αν γίνει δεκτή ως αιτιολογία η δυστροπία των άλλων κάθε φορά πιστωτών να δεχθούν τους προτεινόμενους όρους, κάτι που οδηγεί σε αδυναμία συμβιβασμού και με τον πιστωτή που προτίθεται να συμφωνήσει.

    Νομίζω γενικά ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο από τεχνοκρατική (δηλαδή νομοτεχνική) σκοπιά. Ελπίζω η προχειρότητα να μην οφείλεται σε πρόθεση μη πραγματικής λειτουργίας του μέτρου στην πράξη. Αν και φοβάμαι ότι τα περισσότερα πρόχειρα νομοσχέδια αυτόν τον σκοπό έχουν.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:25 | K.Frangos

    Ποιός ή ποίοι επι τέλους ειναι οι εισηγητές του ….νομοσχεδίου ?
    Μήπως θα πρέπει να τους απομακρύνετε το ταχύτερο για να μή βρεθείτε σύντομα στη θέση των μέχρι προχθές κυβερνώντων?
    Οπως βλέπετε ο σημερινός λαός μας ευτυχώς δεν είναι αυτός της 10ετίας του πενήντα!
    Για ποιά εξώδικη επίλυση μιλάτε όταν εκδίδονται διαταγές πληρωμής και προγράμματα επισπευσμένων πλειστηριασμών εις βάρος καταληστευθέντων και ανίσχυρων να αντιδράσουν πολιτών?

    Τι κάνουν οι δικαστές και γιατί δεν ελέγχουν τους λόγους επίσπευσης, τον χρόνο καθυστέρησης, καθώς καιτην κάλυψη της οφειλής, η οποία κατά κανόνα είναι πολύ μικρότερη των εγγυήσεων ? Είναι ή δεν είναι κατάχρηση της εξουσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών όταν αυτές κάνουν χρήση καταχρηστικού όρου της ….λεγόμενης σύμβασης δανείου και καταγγέλλουν όποτε θέλουν ακόμα και χωρίς λόγο τη σύμβαση με τις όποιες καταστροφικές για τον δανειολήπτη επιπτώσεις?
    Μήπως εφαρμόζουν την επίθεση για να αμύνονται καλύτερα ? Τί κάνει ο διαιτητής-δικαστής?
    Επειτα απο όλα αυτά ελπίζετε σε διαδικασία εξώδικης επίλυσης?
    Και οι παρανομίες των τραπεζών τί θα γίνουν ?
    Τακτοποιείστε τις και οι φιλότιμοι και νομοταγείς στη πλειοψηφία τους πολίτες θα βρούνε τρόπο να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:19 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Πριν να ολοκληρωθεί ο οποιοσδήποτε διακανονισμός και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εξετάζεται το εάν περουσιακά στοιχεία (ακίνητα) του Δανειολήπτη παραμένουν αναξιοποίητα με υπαιτιότητα της Δημόσιας Διοίκησης (Πολεοδομίες, ΟΤΑ, Εντάξεις – Εφαρμογή Σχεδίων Πόλεων κ.λ.π.). Και τούτο διότι εάν ακίνητα (οικόπεδα) είναι δεσμευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα πέραν της πενταετίας, χωρίς να μπορεί ο Δανειολήπτης να τα αξιοποιήσει, ενώ έχει υπολογήσει σε αυτά κατά τον οικονομικό του προγραμματισμό πριν προβεί σε οποιαδήποτε λήψη Δανείου, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταποκριθεί στις δανειοληπτικές του υποχρεώσεις. Εάν αποδεικνύεται ότι συντρέχουν τέτοιοι λόγοι αυτοί πρέπει να λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψιν στoν οποιονδήποτε δανειακό διακανονισμό και παράλληλα να παγώνουν οι κατά περίπτωση υποχρεώσεις του δανειολήπτη (Τράπεζες, ΔΟΥ, κ.λ.π.) μέχρις ότου εξαλειφθεί η υπαιτιότητα της Δημόσιας Διοίκησης (γραφειοκρατία, έλλειψη υπολληλικού και τεχνοκρατικού προσωπικού, έντεχνες καθυστερήσεις με ενδεχόμενο ή όχι δόλο κ.λ.π.) με ανάληψη βέβαια σχετικών δεσμεύσεων από την πλευρά του δανειολήπτη.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:28 | Γ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

    Πρέπει να διατηρηθεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου που βγαίνει απο την τράπεζα σε πλειστηριασμό με προσάυξηση τουλάχιστον 20% επί της αντικειμενικής αξίας και να μη υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής της αξίας του ακινήτου προς τα κάτω (ασφαλιστικά μέτρα)μετά από τον δεύτερο πλειστηριασμό λόγω καμμίας προσφοράς.Η σημερινή παγκόσμια κρίση ειναι η αιτία της μη προσφοράς με αποτέλεσμα να χάνονται περιουσίες που ειναι υπερδιπλάσιες του χρέους.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:48 | ΜΑΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

    Γιατι να γινεται προσπαθεια συμβιβασμου με τραπεζες πρωτα και μετα καταθεση αιτησης στο ειρηνοδικειο και οχι απευθειας?Οι τραπεζες δεν τα συγκεντρωνουν ολα μαζι τα χρεη καρτων και δανειων οταν εισαι στον τηρεσια και δεν κανουν ρυθμιση.Αν υπαρξει καποια τραπεζα η ελαχιστη μηνιαια καταβολη ειναι πολυ μεγαλη.Επισης μεχρι να ερθει η σειρα καποιου στο δικαστηριο για την ρυθμιση δεν θα περνα πολυς χρονος ?Τι θα γινετε με τα χρεη που κυνηγουν βριζοντας απαραδεκτα οι τραπεζες και οι εισπρακτικες εταιριες?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 19:04 | ΣΙΑΤΡΑΣ ΚΩΝ/ΟΣ

    Nομίζω οτι αυτή η παράγραφος είναι αστοχη διότι οι τράπεζες δέν δέχονται λογικό συμβιβασμό.Δηλάδή Χρωστάς 10,000 ευρώ και σου ζητάνε να τα εξοφλήσεις σε 1 χρόνο δηλαδή 1,000 περίπου το μήνα.
    Πρέπει να ορίζει ο νόμος επακριβώς το διακανονισμό π.χ βάσει της φορολογικής δήλωσης του οφειλέτη να δείνει το 30% ετησίως.

  • Είναι προβληματικό το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μην θεωρούμε όλους τους πολίτες ικανούς να προβούν σε τέτοιες διαδικασίες. Ίσως θα έπρεπε να εξετασθεί τρόπος δικηγορικής συνδρομής από την πλευρά της Πολιτείας.
    Δεύτερο θεωρώ το εξάμηνο μεγάλη χρονική περίοδο. Ενδεχόμενα οι Τράπεζες να «τρενάρουν» την διαδικασία. Ίσως το δίμηνο, ή τρίμηνο να είναι καλύτερο.