ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ – Άρθρο 106γ Σύμπραξη συνέλευσης μετόχων ή εταίρων – Σύμπραξη τρίτων (ν. 3588/2007)

1. Αν ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο και κατά τις οικείες διατάξεις απαιτείται για την εκπλήρωση ορισμένων όρων της συμφωνίας εξυγίανσης απόφαση της συνέλευσης των μετόχων ή των εταίρων, η σχετική απόφαση είτε λαμβάνεται πριν από την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης από τον οφειλέτη είτε τίθεται ως αναβλητική αίρεση για τη θέση της σε ισχύ.

2. Αν ένας ή περισσότεροι μέτοχοι ή εταίροι ε.π.ε. δηλώνουν καταχρηστικά ότι δεν θα παραστούν στη σχετική συνέλευση ή δεν θα υπερψηφίσουν την αντίστοιχη απόφαση, καθώς και όταν δεν παραστούν ή δεν υπερψηφίσουν την απόφαση σε συνέλευση που έχει λάβει χώρα και έχει συγκληθεί ή πρόκειται να συγκληθεί νέα συνέλευση με τα ίδια θέματα, το πτωχευτικό δικαστήριο δύναται, δικάζοντας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, να διορίσει ειδικό εκπρόσωπο , που θα ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου αντί των μετόχων ή των εταίρων αυτών. Θεωρείται ότι ενεργούν καταχρηστικά οι μέτοχοι ή οι εταίροι ιδίως αν πιθανολογείται ότι χωρίς την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης ο οφειλέτης θα πτωχεύσει και ότι σε περίπτωση εκκαθάρισης του οφειλέτη κατά το κεφάλαιο όγδοο οι μέτοχοι ή οι εταίροι δεν θα λάβουν μέρος στο προϊόν της εκκαθάρισης. Τεκμαίρεται ότι συντρέχει η προηγούμενη περίπτωση όταν η λογιστική καθαρή θέση του οφειλέτη είναι αρνητική. Η κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου στην εταιρία υποκαθιστά την κατά το νόμο διαδικασία νομιμοποίησης του εταίρου ή μετόχου για τη συμμετοχή του στην εταιρία.

3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση που μέτοχοι ή εταίροι ή πρόσωπα που τους ελέγχουν ή ελέγχονται από αυτούς ή τελούν υπό κοινό έλεγχο με αυτούς έχουν παράσχει δάνεια ή πιστώσεις στον οφειλέτη ή έχουν καταστεί πιστωτές του μέσω της άσκησης τυχόν αναγωγικού δικαιώματος λόγω της κατάπτωσης εγγύησης, όταν το δάνειο ή η πίστωση ή η εγγύηση λειτουργεί εν τοις πράγμασι ως συμπλήρωση των εταιρικών εισφορών και τα πιο πάνω πρόσωπα παραλείπουν να συμπράξουν υπό την ιδιότητά τους ως πιστωτών στη σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης. Δάνεια πιστώσεις και εγγυήσεις θεωρείται ότι λειτουργούν ως συμπλήρωση των εταιρικών εισφορών όταν πιθανολογείται ότι τρίτος δεν θα τα είχε παράσχει με το ίδιο ευνοϊκούς όρους που τα παρέσχε ο μέτοχος ή εταίρος. Τεκμαίρεται ότι συμπληρώνουν τις εταιρικές εισφορές οι απαιτήσεις των πιο πάνω πρόσωπων που είναι μειωμένης εξασφάλισης κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 1 περίπτωση δ.

4. Η παράγραφος 1 ισχύει αναλόγως και για παροχές τρίτων προσώπων που δεν συμβάλλονται στη συμφωνία, εκτός αν η συμφωνία συνοδεύεται από σχετική δήλωση τούτων σε έγγραφο που φέρει βεβαία χρονολογία.