Άρθρο 44 Διαδικασία μετατροπής

1. Σε περίπτωση που είτε η βασική αίτηση είτε η βασική καταχώριση, στην οποία στηρίζεται δήλωση διεθνούς σήματος με επέκταση στην Ελλάδα, παύσει να ισχύει στη χώρα προέλευσης εντός πενταετίας από την ημερομηνία της διεθνούς καταχώρισης, ο διεθνής καταθέτης δικαιούται, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία που ενεγράφη η παύση ισχύος της διεθνούς καταχώρισης στο μητρώο σημάτων του Διεθνούς Γραφείου, να ζητήσει τη μετατροπή της σε εθνική αίτηση.

2. Η ρύθμιση της παραγράφου 1 εφαρμόζεται και εάν η παύση ισχύος επέλθει μετά την πάροδο της ως άνω πενταετούς προθεσμίας, με την προϋπόθεση ότι το ένδικο βοήθημα υποβλήθηκε στη χώρα προέλευσης εντός της πενταετίας.

3. Σε περίπτωση μετατροπής διεθνούς καταχώρισης σε εθνική αίτηση, ο καταθέτης υποβάλλει σε έξι (6) αντίγραφα στην Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1 δήλωση μετατροπής που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά του άρθρου 5 παρ. 2 στοιχείο ε’ και παρ. 3, καθώς και από βεβαίωση του Διεθνούς Γραφείου από την οποία να προκύπτει το σήμα και τα προϊόντα και/ή οι υπηρεσίες για τις οποίες είχε ζητηθεί η επέκταση προστασίας του διεθνούς σήματος στην Ελλάδα, πριν τη διαγραφή του από το διεθνές μητρώο και η ημερομηνία διαγραφής του από το διεθνές μητρώο.

4. Η δήλωση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο, η μορφή και το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται στο συνημμένο παράρτημα IIΙ με τίτλο ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΗΜΑΤΟΣ του παρόντος νόμου. Η δήλωση καταχωρίζεται στο οικείο βιβλίο σημάτων.

5. Η αίτηση μετατροπής διεθνούς καταχώρισης σε εθνική αίτηση καταχωρίζεται χωρίς προέλεγχο και εκδίκαση από την διοικητική επιτροπή σημάτων, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία του άρθρου 5 παρ. 2 γ’ του Πρωτοκόλλου της Μαδρίτης και δεν έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα. Εάν η εν λόγω προθεσμία δεν έχει παρέλθει ή εάν έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινή απόρριψη, η αίτηση μετατροπής εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων. Σε περίπτωση που η αίτηση για αρχική ή επιγενόμενη επέκταση προστασίας του διεθνούς σήματος στην Ελλάδα εκκρεμεί ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων ή των αρμόδιων δικαστηρίων, η σχετική διαδικασία παύει ή η δίκη καταργείται μετά την υποβολή της αίτησης μετατροπής.

6. Μετά την υποβολή της αίτησης μετατροπής η διεθνής καταχώριση διαγράφεται με πράξη της Υπηρεσίας του άρθρου 5 παρ.1 από τα βιβλία διεθνών σημάτων.

7. Η προστασία σήματος που προέρχεται από μετατροπή διεθνούς καταχώρισης σε αίτηση εθνικού σήματος διαρκεί για μια δεκαετία, που αρχίζει είτε από την ημερομηνία της διεθνούς καταχώρισης, είτε, σε περίπτωση μεταγενέστερης επέκτασης διεθνούς σήματος στην Ελλάδα, από την ημερομηνία εγγραφής στο Διεθνές Μητρώο της αίτησης επέκτασης για την προστασία του διεθνούς σήματος στην Ελλάδα. Για την ανανέωση των σημάτων αυτών κρίσιμη είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στην Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1.