Άρθρο 42 Προστασία διεθνούς καταχώρισης με επέκταση στην ελληνική επικράτεια. Διαδικασία

1. Για την παροχή ή μη προστασίας διεθνούς σήματος στην ελληνική επικράτεια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η διοικητική επιτροπή σημάτων. Η διοικητική επιτροπή σημάτων αποφασίζει επίσης στις περιπτώσεις των διορθώσεων που γίνονται στο Διεθνές Μητρώο επί διεθνών δηλώσεων με ισχύ στην ελληνική επικράτεια που διαβιβάζονται από το Διεθνές Γραφείο Σημάτων.

2. Η δήλωση επέκτασης διεθνούς σήματος στην ελληνική επικράτεια συντάσσεται από την Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1 σε ειδικό έντυπο, η μορφή και το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται στο συνημμένο παράρτημα ΙΙ με τίτλο ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΗΜΑΤΟΣ του παρόντος νόμου και καταχωρίζεται στο οικείο βιβλίο σημάτων.

3. Εάν διαπιστωθούν αντιρρήσεις των άρθρων 3 και 4 του παρόντος νόμου επί διεθνών σημάτων, κατά τον αυτεπάγγελτο υπηρεσιακό έλεγχο, η Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1 κοινοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων της τηλεομοιοτυπίας και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τριάντα (30) ημέρες πριν τη συζήτηση της διεθνούς καταχώρισης ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων, προσωρινή άρνηση στο Διεθνές Γραφείο σύμφωνα με το άρθρο 5 του Πρωτοκόλλου της Μαδρίτης και τον κανόνα 17 του Εκτελεστικού Κανονισμού, αναφέροντας και την ημερομηνία της συζήτησης.

4. Ο διεθνής καταθέτης ή ο αντιπρόσωπός του κλητεύονται με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων της τηλεομοιοτυπίας και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 43 παρ.4, 6 και 9 και άρθρου 45 παρ.2 .

5. Ο διεθνής καταθέτης, για το διεθνές σήμα του οποίου η Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1 κοινοποίησε προσωρινή άρνηση, εκπροσωπείται ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων, κατά τη συζήτηση της αίτησης επέκτασης προστασίας του διεθνούς σήματός του στην ελληνική επικράτεια, με πληρεξούσιο δικηγόρο, άλλως η αίτηση απορρίπτεται από τη διοικητική επιτροπή σημάτων ως απαράδεκτη.

6. Οι δημοσιευόμενες στο δελτίο εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας περιλήψεις των αποφάσεων που δέχονται το διεθνές σήμα αναφέρουν, πλην των στοιχείων κατά το άρθρο 9 παρ. 8, τα στοιχεία της διεθνούς καταχώρισης, όπως τον αριθμό του διεθνούς σήματος, την ημερομηνία δημοσίευσης στην επίσημη εφημερίδα του Διεθνούς Γραφείου και το τεύχος αυτής.

7. Ο διεθνής καταθέτης υποχρεούται να διορίσει αντίκλητο στην περιφέρεια του διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών για την επίδοση τυχόν απορριπτικής απόφασης της διοικητικής επιτροπής σημάτων. Η παράλειψη διορισμού αντικλήτου δημιουργεί τεκμήριο νόμιμης επίδοσης της ανωτέρω απόφασης της διοικητικής επιτροπής σημάτων μετά παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της απορριπτικής απόφασης στο Διεθνές Γραφείο από την Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ.1 .

8. Σε περίπτωση αντικατάστασης εθνικού σήματος από διεθνές με ισχύ στην Ελλάδα τα ουσιαστικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές σήμα ανατρέχουν στο χρόνο καταχώρισης του εθνικού σήματος.

  • 19 Μαΐου 2011, 23:27 | Άλκηστις-Ειρήνη Μαλάμη

    Η προθεσμία της παραγράφου 7 είναι πολύ σύντομη, μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη απώλεια δικαιώματος όταν το Δεθνές Γραφείο π.χ. καθυστερήσει να ενημερώσει τον δικαιούχο για την προσωσινή απόρριψη.
    Ή πρέπει να μακρύνει η προθεσμία αυτή, ή να διορθωθεί ότι οι 30 ημέρες αρχίζουν να τρέχουν από την λήψη της κοινοποίησης από το Διεθνές Γραφείο, ή έστω από την ημερομηνία αποστολής από το Διεθνές Γραφείο της ενημέρωσης.
    Στην περίπτωση διατήρησης της προθεσμίας αυτής ως έχει, θα υπάρξουν πολλές δικαστικές προσφυγές και ίσως και αξιώσεις αποζημίωσης για αδικαιολόγητη απώλεια περιουσιακύυ στοιχείου, συμπεριλαμβανομένου με την εφαρμογή της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

  • 19 Μαΐου 2011, 19:49 | ΔΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Η απόδειξη κοινοποίησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι εξαιρετικά δυσχερής σε περίπτωση αμφισβήτησης. Συνεπώς, κρίνουμε ότι θα έπρεπε να απαλειφθεί