- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 32 Λόγοι διαγραφής

1. Το σήμα διαγράφεται, ολικά ή μερικά, με απόφαση της διοικητικής επιτροπής σημάτων ή των αρμόδιων δικαστηρίων στις εξής περιπτώσεις:
α. εάν, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από την ημερομηνία της πράξης καταχώρισης του σήματος, ο δικαιούχος δεν κάνει ουσιαστική χρήση αυτού, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 17, για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τις οποίες έχει καταχωρισθεί ή αν διακόψει τη χρήση του σήματος για πέντε (5) συνεχή έτη,
β. εάν, συνεπεία της συμπεριφοράς ή αδράνειας του δικαιούχου, το σήμα έχει καταστεί κοινόχρηστο ή συνήθης εμπορική ονομασία του προϊόντος ή της Υπηρεσίας για το οποίο έχει καταχωρισθεί,
γ. εάν, λόγω της χρήσης του σήματος από το δικαιούχο ή με τη συγκατάθεση αυτού για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τα οποία τούτο έχει καταχωρισθεί, ενδέχεται να παραπλανηθεί το κοινό, ιδίως ως προς τη φύση, την ποιότητα ή τη γεωγραφική προέλευση των προϊόντων ή των υπηρεσιών,
δ. εάν καταχωρίσθηκε κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 του παρόντος νόμου.

2. Το σήμα δε διαγράφεται:
α. εάν, παρά την ύπαρξη προγενέστερου αντιτασσόμενου σήματος, συντρέχουν λόγοι διαγραφής του προγενέστερου λόγω μη χρήσης του σήματος, κατά το εδάφιο α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου,
β. εάν ο δικαιούχος προγενέστερου σήματος ή άλλου προγενέστερου δικαιώματος ανέχθηκε εν γνώσει του τη χρήση μεταγενέστερου σήματος για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τα οποία έχει καταχωρισθεί για περίοδο πέντε (5) συνεχών ετών, εκτός αν η κατάθεση του μεταγενέστερου σήματος έγινε με κακή πίστη,
γ. εάν ο λόγος απαραδέκτου λόγω παράβασης του άρθρου 3 δεν υφίσταται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διαγραφής.

3. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του εδαφίου α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, το σήμα δε διαγράφεται:
α. εάν ο δικαιούχος του σήματος αποδείξει ότι η μη χρήση αυτού οφείλεται σε εύλογη αιτία,
β. εάν ο δικαιούχος του σήματος, στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της λήξης της πενταετίας μη χρήσης του και της υποβολής της αίτησης διαγραφής, προέβη σε έναρξη ή επανάληψη της ουσιαστικής χρήσης του. Πάντως, η έναρξη ή επανάληψη της χρήσης εντός περιόδου τριών (3) μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης διαγραφής, η οποία δεν αρχίζει να τρέχει νωρίτερα από τη συμπλήρωση της συνεχούς πενταετίας μη χρήσης, δε λαμβάνεται υπόψη, εάν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έναρξη ή την επανάληψη της χρήσης έλαβαν χώρα, αφού ο δικαιούχος έλαβε γνώση του γεγονότος, ότι είναι πιθανή η υποβολή αίτησης διαγραφής.

4. Για τους σκοπούς του άρθρου αυτού, ως χρήση του σήματος νοείται και κάθε ενέργεια που αναφέρεται στο άρθρο 17 παρ. 2 του παρόντος νόμου.

5. Σε αίτηση διαγραφής υπόκειται και εθνικό σήμα για το οποίο έχει γίνει δεκτή από το Γραφείο Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά αίτηση αρχαιότητας σύμφωνα με τα άρθρα 34 και 35 του Κανονισμού 207/2009/ΕΚ του Συμβουλίου, ακόμη και αν έχει προηγηθεί παραίτηση από το προγενέστερο αυτό εθνικό σήμα ή μη ανανέωση της προστασίας του.

6. Η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται από κάθε πρόσωπο που δικαιολογεί έννομο συμφέρον. Δε νομιμοποιείται να ζητήσει διαγραφή για τους λόγους του άρθρου 4 του παρόντος νόμου εκείνος, ο οποίος τους είχε προβάλει κατά τη διαδικασία καταχώρισης, εφόσον αυτοί κρίθηκαν κατ’ αντιδικία με το δικαιούχο του σήματος από τη διοικητική επιτροπή σημάτων ή τα διοικητικά δικαστήρια ουσίας. Τα επιμελητήρια και οι ενώσεις καταναλωτών του ν.2251/1994 ή μέλη τους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής μόνο στις περιπτώσεις του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και στην περίπτωση γ’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

7. Η αίτηση διαγραφής για λόγους απαραδέκτου του άρθρου 3 ασκείται καθ’ όλη τη διάρκεια της προστασίας του σήματος. Σε περίπτωση που το σήμα απωλέσει τη διακριτικότητά του ή καταστεί περιγραφικό ή κοινόχρηστο, η διαγραφή ασκείται μετά πάροδο δεκαετίας από την καταχώριση του σήματος. Εάν το σήμα καταχωρίσθηκε κατά παράβαση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται στη διοικητική επιτροπή σημάτων εντός προθεσμίας επτά ετών που αρχίζει από την καταχώριση του σήματος, εκτός αν έχει κατατεθεί κακόπιστα.

8. Σε περίπτωση διαγραφής λόγω μη χρήσης η διοικητική επιτροπή σημάτων ή τα αρμόδια δικαστήρια μπορούν να αντιστρέψουν το βάρος απόδειξης.

9. Τα αποτελέσματα της απόφασης για διαγραφή του σήματος αρχίζουν όταν αυτή καταστεί τελεσίδικη. Για τη χρήση του σήματος πριν από τη διαγραφή του δε γεννάται αξίωση για αποζημίωση, εκτός εάν η διαγραφή ασκείται για λόγους κακόπιστης κατάθεσης του σήματος. Για τη χρήση του σήματος πριν από τη διαγραφή του δε χωρεί έγκληση.

10. Όταν γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1 απόφαση, με την οποία διατάσσεται η διαγραφή του σήματος, ο αριθμός της απόφασης και το διατακτικό της σημειώνεται στο βιβλίο σημάτων. Όταν η ανωτέρω απόφαση καταστεί τελεσίδικη, το σήμα διαγράφεται από το βιβλίο σημάτων. Εάν απορριφθεί αμετάκλητα η αίτηση διαγραφής, γίνεται από την ανωτέρω Υπηρεσία σχετική μνεία στο βιβλίο σημάτων, με αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου.

11. Το δικόγραφο της αίτησης διαγραφής κοινοποιείται με επιμέλεια του αιτούντος στον αντίκλητο του δικαιούχου τριάντα (30) ημέρες πριν την ορισθείσα πρώτη συζήτηση ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων. Πρόσθετοι λόγοι σε αίτηση διαγραφής κατά εθνικού σήματος κοινοποιούνται με επιμέλεια του αιτούντος στον αντίκλητο του δικαιούχου δέκα (10) ημέρες πριν τη συζήτηση ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων.

12. Με την κατάθεση αίτησης διαγραφής και τυχόν πρόσθετων λόγων η Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ. 1 συντάσσει πράξη κατάθεσης.