Άρθρο 21 Μεταβίβαση

1. Το δικαίωμα στο σήμα ή στη δήλωση σήματος που κατατέθηκε είναι μεταβιβαστό εν ζωή ή αιτία θανάτου, ανεξάρτητα από τη μεταβίβαση της επιχείρησης. Επιτρέπεται επίσης η μεταβίβαση του σήματος ή της δήλωσης σήματος για ορισμένα μόνο από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τις οποίες έχει καταχωρισθεί ή δηλωθεί, εκτός εάν η Υπηρεσία του άρθρου 5 κρίνει ότι δημιουργείται προφανής κίνδυνος παραπλάνησης του κοινού, ιδίως ως προς τη φύση, την ποιότητα ή τη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος ή της Υπηρεσίας.

2. Η μεταβίβαση έχει ισχύ έναντι των τρίτων μόνο μετά την καταχώριση αυτής στο βιβλίο σημάτων. Η συμφωνία για την ανωτέρω μεταβίβαση καταχωρείται στο βιβλίο σημάτων, εφόσον προσκομίζεται εγγράφως και είναι αρμοδίως επικυρωμένη.

3. Σε περίπτωση μεταβίβασης σήματος κατά το χρονικό διάστημα που η υπόθεση είναι εκκρεμής ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων ή των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο αποκτών δικαιούται να ασκήσει κύρια παρέμβαση και ο δικαιοπάροχος πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του διαδόχου. Τα αυτά ισχύουν και σε περίπτωση μεταβίβασης δήλωσης σήματος.

4. Μέχρι και την ενώπιον του διοικητικού εφετείου συζήτηση ο καταθέτης μπορεί να αποκτήσει εκ μεταβιβάσεως προγενέστερο σήμα που κωλύει την καταχώριση της κρινόμενης δήλωσής του, οπότε η καταχώριση της μεταβίβασης στο μητρώο σημάτων αίρει αυτοδικαίως το λόγο που κώλυε την καταχώριση.
Το διοικητικό εφετείο δεσμεύεται να λάβει υπόψη την ως άνω μεταβίβαση με μόνη την προσκόμιση αντιγράφου της μερίδας του σήματος όπου σημειώνεται η μεταβίβαση.

  • 19 Μαΐου 2011, 20:34 | Άλκηστις-Ειρήνη Μαλάμη

    Στην παράγραφο 4, εδάφιο τελευταίο του άρθρου 20 είναι λάθος η έκφραση ότι «Το διοικητικό ΕΦΕΤΕΙΟ δεσμεύεται να λάβει υπόψη την ως άνω μεταβίβαση με μόνη την προσκόμιση αντιγράφου της μερίδας του σήματος όπου σημειώνεται η μεταβίβαση.» Το ορθό είναι ότι «Το διοικητικό ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ δεσμεύεται να λάβει υπόψη την ως άνω μεταβίβαση με μόνη την προσκόμιση αντιγράφου της μερίδας του σήματος όπου σημειώνεται η μεταβίβαση.» Αλλιώς θα το εφαρμόσουν πολύ στενά το δικαστήρια, χωρίς λόγο..