- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 9 Διαδικασία

1. Η διοικητική επιτροπή σημάτων εδρεύει στην Αθήνα. Συνεδριάζει στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) και σε γραφείο οριζόμενο με πράξη του αρμόδιου προϊσταμένου της διεύθυνσης εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας που τοιχοκολλάται στην Υπηρεσία του άρθρου 5 παρ 1.

2. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες και τηρούνται πρακτικά. Η επιτροπή συνεδριάζει σε ημέρες και ώρες οριζόμενες από τον αρχαιότερο πρόεδρο στην αρχή κάθε έτους και γνωστοποιούνται με τοιχοκόλληση στο γραφείο της αρμόδιας Υπηρεσίας. Η συζήτηση γίνεται με βάση το έκθεμα που καταρτίζει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας του αρ. 5 παρ. 1 κατά τη σειρά της υποβολής των δηλώσεων. Το έκθεμα τοιχοκολλάται οκτώ ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης στο γραφείο της αρμόδιας Υπηρεσίας.

3. Πριν από τη συζήτηση για τη δήλωση του σήματος καλούνται με επιμέλεια της Υπηρεσίας του άρθρου 5 παρ. 1 οι διάδικοι. Η οικεία κλήση κοινοποιείται σε αυτούς ή στους αντικλήτους τους πριν από πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, κατά την ορισθείσα δε ημερομηνία συζήτησης η υπόθεση συζητείται και με απουσία των διαδίκων που κλητεύτηκαν. Η επιτροπή μπορεί, με αίτηση των διαδίκων ή και αυτεπάγγελτα, να αναβάλλει τη συζήτηση σε τακτή ημερομηνία συζήτησης. Από την απουσία των διαδίκων δεν τεκμαίρεται ομολογία. Η επιτροπή δικάζει ως να ήταν παρόντες οι διάδικοι. Ανακοπή κατά της ερήμην απόφασης δεν επιτρέπεται.

4. Τυχόν αντιρρήσεις που διαπιστωθούν κατά τον αυτεπάγγελτο υπηρεσιακό έλεγχο τίθενται στη διάθεση των ενδιαφερομένων, με ενημέρωση των σχετικών βιβλίων που τηρούνται στην Υπηρεσία, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την ορισθείσα ημερομηνία συζήτησης ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων. Άλλως δικαιολογείται λόγος αναβολής, εφόσον το ζητήσει ο καταθέτης.

5. Οι διάδικοι παρίστανται με δικηγόρο, μπορούν δε να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους προφορικώς και εγγράφως ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων και να υποβάλουν κάθε χρήσιμο για την υποστήριξη της υποθέσεώς τους στοιχείο ή έγγραφο. Ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων γίνονται δεκτά τα αποδεικτικά μέσα που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Γίνονται δεκτές ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου ή προξένου με κλήτευση του αντιδίκου προ σαράντα οκτώ (48) ωρών. Η διοικητική επιτροπή σημάτων μπορεί να επιτρέψει την εξέταση μαρτύρων ενώπιόν της.

6. Με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 3 παρ. 3 οι λόγοι απαραδέκτου των σημάτων κρίνονται κατά το καθεστώς που υφίσταται κατά τη συζήτηση της δήλωσης ενώπιον της διοικητικής επιτροπής σημάτων.

7. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, οι δε απορριπτικές πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες. Η μειοψηφία καταχωρείται στην απόφαση. Οι αποφάσεις απαγγέλλονται σε δημόσια συνεδρίαση και υπογράφονται από τον πρόεδρο και το γραμματέα.

8. Περιλήψεις των αποφάσεων που δέχονται το σήμα δημοσιεύονται εντός μηνός από τη δημοσίευση της απόφασης, στο δελτίο εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η περίληψη περιέχει το σήμα, το ονοματεπώνυμο και την κατοικία του δηλούντος, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες προς διάκριση των οποίων προορίζεται το σήμα. Οι απορριπτικές αποφάσεις κοινοποιούνται με επιμέλεια της Υπηρεσίας του άρθρου 5 παρ. 1 προς τους διαδίκους ή τους αντικλήτους αυτών.

9. Ως προς την ευταξία στο ακροατήριο, την κατάρτιση των αποφάσεων και των πρακτικών, τους λόγους και τη διαδικασία της εξαίρεσης μελών της επιτροπής εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

10. Η παράβαση διάταξης που ρυθμίζει τη διαδικασία συνεπάγεται ακυρότητα, εάν κατά την κρίση της διοικητικής επιτροπής σημάτων η παράβαση προξένησε βλάβη στον προτείνοντα αυτή διάδικο.