Άρθρο 17 Μέτρα διασφάλισης (Άρθρο 15 Οδηγίας 2009/43/ΕΚ)

 

1. Σε περίπτωση που οι αρμόδιες για τη χορήγηση της γενικής άδειας αρχές θεωρήσουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη τήρησης τυχόν όρου επισυναπτόμενου σε γενική άδεια μεταφοράς ή ότι θα μπορούσαν να θιγούν η δημόσια τάξη, η δημόσια ασφάλεια ή τα ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας της χώρας, τότε ενημερώνεται το άλλο κράτος μέλος και ζητείται αξιολόγηση της κατάστασης.

2. Εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι αμφιβολίες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο , τότε οι αρμόδιες για την χορήγηση της γενικής άδειας αρχές μπορούν να αναστείλουν προσωρινά την ισχύ της γενικής άδειας που εξέδωσαν για τους εν λόγω παραλήπτες και ενημερώνουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους λόγους έκδοσης του μέτρου διασφάλισης. Οι αρμόδιες αρχές που εξέδωσαν το μέτρο διασφάλισης μπορούν να αποφασίσουν την άρση του, εάν θεωρήσουν ότι δεν αιτιολογείται πλέον η διατήρησή του .

  • 22 Ιουλίου 2011, 15:29 | Δημοσθένης Χαριλάου

    Ποια είναι άραγε η διασφάλιση της Ελληνικής Βιομηχανίας σε αυτήν την περίπτωση;
    Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να την ενημερώνουν αναλυτικά για τη νέα κατάσταση και να επιδιώκουν τη γρηγορότερη άρση των περιορισμών όταν οι απαγορευτικές συνθήκες παύσουν να υφίστανται.
    Γενικότερα και σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να έχουν στόχο την πραγματοποίηση της εξαγωγής για το καλό της Ελληνικής Βιομηχανίας και να μην προβάλλουν εμπόδια για την πραγματοποίησή της παρά μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες.