- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 15 Τελωνειακές διαδικασίες (Άρθρο 11 Οδηγίας 2009/43/ΕΚ)

1. Με την επιφύλαξη του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμ. 2913/92 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 1992, περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, οι αρμόδιες για την χορήγηση των εις το παρόν άρθρο περιγραφόμενων αδειών μεταφοράς, δύνανται να αναστείλουν την διαδικασία εξαγωγής από την Ελληνική επικράτεια προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας τα οποία παρελήφθησαν από άλλο κράτος μέλος, στο πλαίσιο άδειας μεταφοράς και έχουν ενσωματωθεί σε άλλο προϊόν με στρατιωτικό προορισμό ή εν ανάγκη να εμποδίσουν, με άλλα μέσα την έξοδο των ειδών αυτών από την Κοινότητα μέσω της Ελληνικής επικράτειας, όταν θεωρήσουν ότι:

α. κατά την χορήγηση της αδείας εξαγωγής δεν ελήφθησαν υπόψη σχετικές πληροφορίες

β. οι περιστάσεις έχουν αλλάξει ουσιωδώς αφότου χορηγήθηκε η σχετική άδεια εξαγωγής.

 

Το χρονικό διάστημα αναστολής της αδείας ή της παρεμπόδισης της εξαγωγής προκειμένου να επανεκτιμηθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες.

 

2.  Οι αρμόδιες αρχές για την χορήγηση των αναφερομένων  στο παρόν κεφάλαιο αδειών μεταφοράς, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, μπορούν να προβλέψουν ότι οι σχετικές τελωνειακές διατυπώσεις εξαγωγής διεκπεραιώνονται μόνο σε ορισμένα τελωνεία, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.