Άρθρο 38 Εγγυητικές εισφορές

1. «Εγγυητικές εισφορές» είναι εισφορές συνιστάμενες στην ανάληψη ευθύνης έναντι τρίτων για τα χρέη της εταιρίας μέχρι ορισμένου ποσού οριζόμενου στο καταστατικό. Ο εταίρος που παρέχει εγγυητική εισφορά θεωρείται ότι δηλώνει υπεύθυνα ότι είναι σε θέση, και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι σε θέση κατά πάντα χρόνο, να προβεί στις καταβολές των χρεών της εταιρίας μέχρι του ποσού της εισφοράς του.

2. Η αξία των εισφορών αυτών καθορίζεται στο καταστατικό, σε καμία περίπτωση όμως η αξία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ποσού της ευθύνης.

3. Η ευθύνη του εταίρου καλύπτει οποιοδήποτε χρέος της εταιρίας με τόκους και άλλες επιβαρύνσεις. Η ευθύνη αυτή υφίσταται άμεσα έναντι των τρίτων δανειστών, που μπορούν να στραφούν εναντίον του εταίρου. Ο εταίρος μπορεί να προβάλει κατά του δανειστή τις ενστάσεις του εγγυητή, που προκύπτουν από τη βασική σχέση. Περισσότεροι εταίροι που ευθύνονται με τον τρόπο αυτό υπέχουν ευθύνη εις ολόκληρο. Ανάληψη άλλης προσωπικής ευθύνης από εταίρο ή τρίτο ή παροχή απ’ αυτόν ασφάλειας δεν αποκλείεται.

4. Σε περίπτωση πτώχευσης εταίρου με εγγυητική εισφορά κάθε δανειστής της εταιρίας δύναται να αναγγελθεί στην πτώχευση αυτή. Το ποσό που διανέμεται αθροιστικά στους δανειστές της εταιρίας δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό που ορίζεται κατά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, μειωμένο στο μέτρο που ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των κοινών πτωχευτικών πιστωτών. Έως αυτού του ορίου οι δανειστές της εταιρίας κατατάσσονται τηρουμένου μεταξύ τους του άρθρου 154 του Πτωχευτικού Κώδικα.

5. Ο εταίρος, που έχει παράσχει εγγυητική εισφορά και κατέβαλε εταιρικό χρέος, δεν έχει δικαίωμα αναγωγής κατά της εταιρίας. Από τη στιγμή που κατέβαλε χρέος της εταιρίας ύψους ίσου με το ποσό της εγγυητικής του εισφοράς, μπορεί να ζητήσει την έξοδό του από την εταιρία, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2, εντός διμήνου από την καταβολή. Άλλως παραμένει στην εταιρία διατηρώντας τη θέση που είχε.

6. Στις περιπτώσεις ακύρωσης εταιρικών μεριδίων λόγω μη καταβολής της εισφοράς (άρθρο 39), μείωσης κεφαλαίου (άρθρο 53), αναγκαστικής εκποίησης εταιρικών μεριδίων (άρθρο 50) και εξόδου ή αποκλεισμού εταίρου (άρθρα 54 και 55), ο εταίρος που δεν έχει καταβάλει πλήρως το ποσό της ευθύνης του από εγγυητική εισφορά, δεν απαλλάσσεται από τη ευθύνη του για εταιρικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν πριν από την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. των γεγονότων αυτών.

7. Μετά από κάθε ανάληψη νέας εγγυητικής εισφοράς, εξαγορά της σύμφωνα με το άρθρο 41, καταβολή εταιρικού χρέους από εταίρο με εγγυητική εισφορά, ή συνδρομή γεγονότος της προηγούμενης παραγράφου, ο διαχειριστής υποβάλλει για καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. κατάσταση με τις υφιστάμενες εγγυητικές εισφορές των κατιδίαν εταίρων. Στην κατάσταση αναφέρονται και τα γεγονότα της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου.