Άρθρο 36 Κεφαλαιακές εισφορές

1. Οι «κεφαλαιακές εισφορές» αποτελούν εισφορές σε μετρητά ή σε είδος που σχηματίζουν το κεφάλαιο της εταιρίας.

2. Κεφαλαιακές εισφορές σε είδος επιτρέπονται μόνο αν το εισφερόμενο αποτελεί στοιχείο ενεργητικού, που μπορεί να τύχει χρηματικής αποτίμησης, κατά την έννοια του άρθρου 8 παράγραφος 5 του κ.ν. 2190/1920. Η αξία των εισφορών αυτών δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το αναγραφόμενο στο καταστατικό κεφάλαιο. Σε περίπτωση εισφορών σε είδος είτε κατά την ίδρυση της εταιρίας είτε σε αύξηση κεφαλαίου, η αποτίμηση γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 9α του κ.ν. 2190/1920. Τα άρθρα αυτά δεν απαιτείται να εφαρμοσθούν, αν η αξία της εισφοράς δεν έχει, κατά δήλωση των εταίρων, αξία που υπερβαίνει τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

3. Στην εταιρία πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα εταιρικό μερίδιο που να εκπροσωπεί κεφαλαιακή εισφορά.

4. Αύξηση ή μείωση των εταιρικών μεριδίων που εκπροσωπούν κεφαλαιακές εισφορές μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση ή μείωση κεφαλαίου.

5. Το κεφάλαιο πρέπει να καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ίδρυση της εταιρίας ή κατά την αύξηση του κεφαλαίου. Ο διαχειριστής της εταιρίας οφείλει εντός μηνός από τη σύσταση της εταιρίας να βεβαιώσει την ολοσχερή καταβολή του κεφαλαίου, με απόφαση που δημοσιεύεται στο Γ.Ε.ΜΗ.