Άρθρο 19:Διενέργεια Διαγωνισμού

Η Επιτροπή Διαγωνισμού, αρμόδια για την παραλαβή, αποσφράγιση και αξιολόγηση των προσφορών, προβαίνει στην έναρξη της διαδικασίας αποσφράγισης των προσφορών.
Μετά την κατάθεση και την αποσφράγιση της προσφοράς, καμία διευκρίνιση, τροποποίηση ή απόκρουση όρου της διακήρυξης ή της προσφοράς δε γίνεται δεκτή. Η Επιτροπή Διαγωνισμού όμως, έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει αναγκαίο, να ζητήσει από οποιονδήποτε υποψήφιο την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το περιεχόμενο της προσφοράς του. Στην περίπτωση αυτή η παροχή διευκρινίσεων είναι υποχρεωτική για τον προσφέροντα και δεν θεωρείται αντιπροσφορά.
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί σε οποιαδήποτε περίπτωση να επικαλεστεί προφορικές απαντήσεις εκ μέρους οποιουδήποτε υπαλλήλου ή συμβούλου ή στελέχους της Αναθέτουσας Αρχής.
Εναλλακτικές προσφορές δεν γίνονται δεκτές σε καμία φάση του διαγωνισμού και σε καμία περίπτωση, απορρίπτονται δε ως απαράδεκτες.
Η διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού πραγματοποιείται σε τρία στάδια:
• Αποσφράγιση και έλεγχος κυρίως φακέλου προσφοράς – Αποσφράγιση και έλεγχος Φακέλου «Α’: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ»
• Αποσφράγιση και έλεγχος Φακέλου «Β’: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» και αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών.
• Αποσφράγιση και αξιολόγηση Φακέλου «Γ’: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» – τελική βαθμολόγηση – επιλογή αναδόχου.

Α’ Φάση: Αποσφράγιση Φακέλων Δικαιολογητικών Συμμετοχής

1. Αποσφραγίζεται ο κυρίως φάκελος της προσφοράς και στη συνέχεια ο υποφάκελος «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», και μονογράφεται η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ κατά φύλλο. Στην αποσφράγιση μπορούν να παρίστανται οι διαγωνιζόμενοι με τους νόμιμους εκπροσώπους τους ή εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους. Κατά την αποσφράγιση των προσφορών η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να ελέγχει τη συμμόρφωση των διαγωνιζόμενων, δηλαδή των προσφορών τους, προς τους όρους της Διακήρυξης.
2. Η εξέταση των απαραίτητων και ελάχιστων προϋποθέσεων, που πρέπει να πληροί ο προσφέρων με βάση τα στοιχεία του υποφακέλου «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» και η αποδοχή του προσφέροντος στο διαγωνισμό, γίνεται στη συνέχεια σε κλειστές συνεδριάσεις της Επιτροπής διενέργειας του Διαγωνισμού, η οποία εξετάζει τα στοιχεία των παραπάνω Φακέλων προβαίνοντας κατ΄ αρχή σε λεπτομερή έλεγχο των δικαιολογητικών των παραγράφων 8, 9, 11 και 13 της παρούσας. Η Επιτροπή συντάσσει Πρακτικό με το οποίο εισηγείται στην αναθέτουσα αρχή , η οποία και αποφασίζει , τον αποκλεισμό από τα επόμενα στάδια αξιολόγησης των διαγωνιζομένων που έχουν υποβάλει ελλιπή στοιχεία ή των οποίων τα υποβληθέντα στοιχεία δεν ικανοποιούν τους σχετικούς όρους της παρούσας Διακήρυξης. Η Επιτροπή μπορεί κατά τη διάρκεια του σταδίου αυτού να ζητήσει διευκρινίσεις/συμπληρώσεις από τους διαγωνιζομένους επί των υποβληθέντων στοιχείων.
3. Η απόφαση κοινοποιείται μέσω της υπηρεσίας εγγράφως στους διαγωνιζομένους.
4. Κατά του ανωτέρω πρακτικού χωρούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ενστάσεις, οι οποίες εξετάζονται από την αναθέτουσα αρχή , μετά από εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού ,και εκδίδεται τελικός πίνακας.
5. Οι προσφορές που δεν γίνονται αποδεκτές μετά την εξέταση του υποφακέλου «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» αποκλείονται από τον διαγωνισμό και η προσφορά επιστρέφεται πριν την αποσφράγιση του υποφακέλου «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ».

Β’ Φάση: Αποσφράγιση Φακέλων Τεχνικών Προσφορών – Αξιολόγηση Τεχνικών Προσφορών

Η αποσφράγιση του υποφακέλου «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» γίνεται μόνο για όσους προσφέροντες έγιναν αποδεκτοί στο διαγωνισμό βάσει του υποφακέλου «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ». Η αποσφράγιση γίνεται σε ημερομηνία και ώρα που θα γνωστοποιηθεί σε αυτούς με σχετική ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής που θα τους αποσταλεί με fax, ή έγγραφο, τουλάχιστον πέντε ημερολογιακές ημέρες πριν την συνεδρίαση. Κατά την αποσφράγιση μπορούν να παρίστανται οι διαγωνιζόμενοι με τους νόμιμους ή εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους.
Κατά τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα αποσφραγίζεται ο υποφάκελος «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ», μονογράφεται το «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» κατά φύλλο.
Η Επιτροπή προβαίνει αρχικά σε έλεγχο των περιεχομένων του Φακέλου. Η έλλειψη των τευχών ορισιτκών μελετών του Πίνακα 2 της ενότητας 13.2.3, επιφέρει τον αποκλεισμό του Υποψηφίου, χωρίς να αξιολογηθεί η τεχνική του προσφορά.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή προχωρεί στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των υποψηφίων, που έχουν προσκομίσει προσηκόντως τα παραπάνω δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα κριτήρια και τον τύπο αξιολόγησης που αναλύονται στην παρούσα Διακήρυξη. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της Τεχνικής Προσφοράς, η Επιτροπή δύναται να καλέσει εγγράφως (με τηλεομοιοτυπία – fax) κάθε ένα από τους υποψηφίους, που συμμετέχει σε αυτό το στάδιο, να παρουσιάσει προφορικά την Τεχνική του Προσφορά και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις των μελών της. Μετά τη μελέτη των τεχνικών προσφορών και την κατά τα ανωτέρω προφορική παρουσίαση, κάθε μέλος της Επιτροπής αξιολογεί, τεκμηριώνει και βαθμολογεί με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 20 της παρούσης.
Για να ολοκληρώσει το έργο της, η Επιτροπή μπορεί να επικοινωνεί γραπτά με τους υποψηφίους και να θέτει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Διευκρινίσεις, που δίδονται αυτοβούλως από τους συμμετέχοντες οποτεδήποτε μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών τους, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται. Σε καμία περίπτωση οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να μεταβάλουν την προσφορά τους ή να καταθέσουν αντιπροσφορά. Τροποποίηση της προσφοράς ή πρόταση που εξομοιώνεται με αντιπροσφορά είναι απαράδεκτη και δεν λαμβάνεται υπόψη. Τυχόν εμφάνιση τιμών που οδηγούν στην αποκάλυψη της «Οικονομικής Προσφοράς» σε οιοδήποτε σημείο της «Τεχνικής Προσφοράς» αποτελεί λόγο απόρριψης της προσφοράς στο σύνολό της.
Η Επιτροπή Διαγωνισμού, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, θα συντάξει πρακτικό, στο οποίο περιλαμβάνεται, όπως αναλυτικά ορίζεται παρακάτω, για κάθε προσφορά, που έχει αξιολογηθεί και για κάθε κριτήριο, ο βαθμός της Επιτροπής, ο συντελεστής βαρύτητας και ο βαθμός κάθε κριτηρίου, καθώς και το σύνολο της βαθμολογίας. Το πρακτικό θα υποβληθεί στο αρμόδιο όργανο της Αναθέτουσας Αρχής για την έκδοση απόφασης σχετικά με την αποδοχή ή μη των προσφορών και τη βαθμολόγησή τους. Η απόφαση κοινοποιείται μέσω της υπηρεσίας εγγράφως στους προσφέροντες. Κατά του ανωτέρω πρακτικού χωρούν οι προβλεπόμενες από το νόμο, ακολουθεί η εξέταση των υποβληθέντων ενστάσεων και η έκδοση του τελικού πίνακα τεχνικής βαθμολογίας.

Γ’ Φάση: Αποσφράγιση Φακέλων Οικονομικών Προσφορών – Τελική βαθμολόγηση και επιλογή Αναδόχου

Η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών γίνεται στο χώρο και χρόνο που ορίζει η Επιτροπή και θα γνωστοποιηθεί με σχετική πρόσκληση μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) στους υποψηφίους των οποίων οι προσφορές αξιολογήθηκαν κατά το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης και κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο παρόν στάδιο. Η αποσφράγιση λαμβάνει χώρα σε ανοικτή συνεδρίαση, στην οποία μπορούν να παρίστανται αυτοπροσώπως ή δια του νομίμου εκπροσώπου τους ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το στάδιο του διαγωνισμού. Μετά την αποσφράγιση, η Επιτροπή μονογράφει και ελέγχει αν οι Οικονομικές Προσφορές έχουν συμπληρωθεί σύμφωνα με την σχετική παράγραφο της παρούσας Διακήρυξης, και καταγράφει σε πίνακα του σχετικού Πρακτικού της το συνολικό ποσό της Οικονομικής Προσφοράς κάθε διαγωνιζόμενου. Οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών όσων κυρίως προσφορών απορρίφθηκαν κατά την αξιολόγηση των τεχνικών και λοιπών στοιχείων δεν αποσφραγίζονται αλλά επιστρέφονται στους συμμετέχοντες.
Η Επιτροπή μετά το πέρας της συνολικής διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών, με βάση και το Σύστημα Αξιολόγησης που περιγράφεται στο άρθρο 21 της παρούσας , συντάσσει Πρακτικό με την τελική κατάταξη των προσφορών που υποβλήθηκαν στον Διαγωνισμό, κατά φθίνουσα σειρά αξιολόγησης, και εισηγείται σχετικά στη Λιμενική Επιτροπή του Λ.Τ. Φωκίδας, το οποίο αποφαίνεται σχετικά, και με μέριμνα του οποίου γνωστοποιείται στους υποψήφιους το τελικό αποτέλεσμα του Διαγωνισμού.
Οι προσφορές δεν θα απομακρύνονται από την χώρο διενέργειας του Διαγωνισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η φωτοαντιγραφή.