- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 08:Γενικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

8.1. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών ή κοινοπραξίες φυσικών προσώπων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που ασχολούνται σωρρευτικά (και όχι μεμονωμένα) με την μελέτη, την κατασκευή, την οργάνωση, την λειτουργία τουριστικών λιμένων και μαρίνων και την παροχή σχετικών υπηρεσιών διαχείρισης. Η παροχή των υπηρεσιών που αφορά η παρούσα δεν επιφυλάσσεται με νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη.
8.2. Οι συμμετέχοντες για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του τουριστικού λιμένα θα συμπράττουν ή θα εξασφαλίσουν την υποχρεωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων των παραγράφων 8.4, 8.5 και 8.6, όπως αναφέρεται κατωτέρω.
8.3. Από το Διαγωνισμό αποκλείονται:
1. Όσοι υποψήφιοι, όταν έχει εις βάρος τους, αν είναι φυσικά πρόσωπα, ή σε βάρος του νομίμου εκπροσώπου τους αν είναι νομικά πρόσωπα, εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, που περιέρχεται σε γνώση της Αναθέτουσας Αρχής με οποιοδήποτε τρόπο και αφορά τα παρακάτω αδικήματα:
1. Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατά το Άρθρο 2 παράγραφος 1 της κοινής δράσης της 98/773/∆ΕΥ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Δωροδοκία, κατά το Άρθρο 3 της πράξης του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 1997(21) και το Άρθρο 3 παράγραφος 1 της κοινής δράσης 98/742/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου.
3. Απάτη, κατά την έννοια του Άρθρου 1 της Σύμβασης για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
4. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατά το Άρθρο 1 της Οδηγίας 91/308/EOK του Συμβουλίου, για την πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
5. Καταδίκη με δικαστική απόφαση που έχει ισχύ δεδικασμένου για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική τους διαγωγή
2. Όσοι τελούν υπό πτώχευση, εκκαθάριση, παύση εργασιών, αναγκαστική διαχείριση, πτωχευτικό συμβιβασμό ή αναστολή εργασιών ή τελούν σε ανάλογη κατάσταση που προβλέπεται από τις διατάξεις της χώρας εγκατάστασης του υποψηφίου.
3. Όταν έχει κινηθεί σε βάρος τους διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή εκκαθάρισης ή αναγκαστικής διαχείρισης, πτωχευτικού συμβιβασμού ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη από τις διατάξεις της χώρας εγκατάστασής τους.
4. Όσοι έχουν διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα συναφές με το αντικείμενο του διαγωνισμού ή σε σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα, που αποδεδειγμένα διαπιστώθηκε με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει η Αναθέτουσα Αρχή.
5. Όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφαλίσεως (κύριας και επικουρικής) σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο της χώρας εγκατάστασης τους όσο και του Ελληνικού Δικαίου.
6. Όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην πληρωμή των φόρων και των τελών, σύμφωνα με τις διατάξεις, τόσο της χώρας εγκατάστασης τους όσο και του Ελληνικού Δικαίου.
7. Όσοι είναι ένοχοι ψευδών δηλώσεων κατά την παροχή πληροφοριών που απαιτούνται σύμφωνα με την παρούσα προκήρυξη ή όταν δεν έχουν παράσχει τις πληροφορίες αυτές.
8. Όσοι έχουν αποκλειστεί από διαγωνισμούς του Δημοσίου με αμετάκλητη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Αν η ποινή του αποκλεισμού επιβλήθηκε για ορισμένο χρόνο το στοιχείο αυτό λαμβάνεται υπόψη για την απόρριψη της προσφοράς μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
9. Υποψήφιοι για τους οποίους συντρέχει οποιοσδήποτε άλλος λόγος απόρριψης προσφοράς οριζόμενος στην παρούσα Διακήρυξη.

8.4. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν Εργοληπτικές Επιχειρήσεις από κράτη – μέλη της Ε.Ε., του ΕΟΧ, καθώς και από χώρες που έχουν συμβληθεί στη συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) σύμφωνα με τα κατωτέρω:
8.4.1 Εργοληπτικές Επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στα ΜΕΕΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ για οικοδομικά έργα και για Η/Μ έργα χωρίς περιορισμό έδρας ή τάξης.
8.4.2 Εργοληπτικές Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συσταθεί με τη νομοθεσία του κράτους μέλους και έχουν στο εσωτερικό του ΕΟΧ ή σε χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης ή άλλες διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ, ή σε χώρες που έχουν συμβληθεί στη «Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την κεντρική τους διοίκηση ή την κύρια εγκατάστασή τους ή την καταστατική τους έδρα, η δε δραστηριότητά τους παρουσιάζει ουσιαστικό και συνεχή δεσμό με την οικονομία ενός κράτους μέλους, χωρίς όμως ο δεσμός αυτός να εξαρτάται από την ιθαγένεια ιδίως των εταίρων ή των μετόχων της εταιρείας ή των μελών των οργάνων διοίκησης, διαχείρισης ή εποπτείας της εταιρείας και είναι εγγεγραμμένοι στους επίσημους καταλόγους αναγνωρισμένων εργοληπτών των χωρών τους για αντίστοιχη κατηγορία έργων και δυναμικότητα όπως απαιτούνται από τις επιχειρήσεις ΜΕΕΠ για το υπόψη έργο (παρ. 6.1.1).
8.4.3 Προερχόμενες από ως ανωτέρω α΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη.
8.4.4 Κοινοπραξίες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (άρθρο 16 του Ν. 3669/2008) των δύο παραπάνω περιπτώσεων σε οποιονδήποτε συνδυασμό βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
8.5. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επίσης Ελληνικά ή αλλοδαπά γραφεία μελετών εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελετητών της ΓΕΜ κατόχων πτυχίων για τα Ελληνικά γραφεία ή Μελετητές (φυσικά πρόσωπα).
8.5.1. Ο Ανάδοχος στην προσφορά του θα πρέπει να συμπεριλάβει μελετητές ή γραφεία μελετών κατόχους μελετητικών πτυχίων σε αρχιτεκτονικές, στατικές, Η/Μ κ.λπ. Μελέτες, Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες (Διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων) κατά την κρίση του,
Ο Ανάδοχος προκειμένου να διασφαλίσει την τεχνική αρτιότητα των προτεινομένων παρεμβάσεων στην προσφορά του, θα πρέπει να συμπεριλάβει στην Ομάδα Εργου με τις ανωτερω ειδικότητες καθώς και ειδικούς σε συστήματα ασφάλειας – φυλαξης και συστήματα πληροφορικής. Επίσης απαιτείται η συνεργασία με οικονομολόγο με εμπειρία στην εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών σε Τουριστικούς Λιμένες, που αποδεικνύεται με σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους και κατάλογο σχετικών έργων.
Ο Ανάδοχος, ανάλογα με την πρότασή του μπορεί να συμπεριλάβει και άλλες συναφείς ή συμπληρωματικές ειδικότητες όπως επιστήμονα πληροφορικής και ηλεκτρονικών δικτύων, ειδικό σε συστήματα παρακολούθησης και ασφάλειας, ειδικό σε χρηματοοικονομική μηχανική (financial engineering), Μελέτες Λιμενικών Έργων, κ.ο.κ.
Στον προϋπολογισμό της προσφοράς θα πρέπει να έχει εκτιμηθεί και συμπεριληφθεί η αμοιβή των απαιτούμενων μελετών σε όλα τα στάδια (οριστική μελέτη, μελέτη εφαρμογής).
8.5.2. Μελετητικά γραφεία υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, ή χωρών που έχουν συμβληθεί στη «Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις» (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) ή Κοινοπραξίες αυτών.
Τα ως άνω μελετητικά γραφεία θα πρέπει να είναι εγκατεστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον ΕΟΧ ή σε κράτη που έχουν συμβληθεί στην συμφωνία δημοσίων συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή να έχουν συσταθεί σύμφωνα με την νομοθεσία του κράτους μέλους της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή στα ανωτέρω κράτη και να έχουν την κεντρική τους Διοίκηση ή το κύριο γραφείο τους ή την έδρα τους στο εσωτερικό της Ένωσης ή του ΕΟΧ ή στα ανωτέρω κράτη και η δραστηριότητά τους να παρουσιάζει ουσιαστικό και συνεχή δεσμό με την οικονομία του κράτους μέλους.
Τα ως άνω μελετητικά γραφεία θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στα επαγγελματικά ή εμπορικά μητρώα των άρθρων 45-52 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, όπως συμπληρώθηκε από τις πράξεις προσχώρησης των χωρών Αυστρίας, κλπ και τη συμφωνία του ΕΟΧ, η δε εγγραφή τους στα σχετικά μητρώα θα αποδεικνύεται με βεβαίωση του αρμόδιου κρατικού οργάνου ή του αρμόδιου επαγγελματικού φορέα. Σε χώρες που δεν τηρούνται επαγγελματικά ή εμπορικά μητρώα τα μελετητικά γραφεία θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν τα αντίστοιχα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για όσους παρέχουν υπηρεσίες με έδρα την Ελλάδα.
Τα γραφεία μελετών θα πρέπει είτε να καλύπτουν τις παραπάνω ειδικότητες μέσω φυσικών προσώπων – μελετητών, είτε να αποδεικνύουν συνολικά την προβλεπόμενη ειδική εμπειρία (βλ. 11.3).
8.6. Ελληνικούς ή αλλοδαπούς Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς και Επιχειρήσεις ή νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις που στο συγκεκριμένο Διαγωνισμό θα έχουν το ρόλο του επενδυτή – χρηματοδότη και θα αναλάβουν αφενός την κάλυψη της χρηματοδότησης του έργου εν μέρει ή εν τω συνόλω και, αφετέρου, θα αναλάβουν την οργάνωση-λειτουργία του Έργου (διαχειριστές).
Οι συνεργασίες που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους θα υλοποιούνται κατά περίπτωση είτε με σύμβαση σύμπραξης, είτε με σύσταση κοινοπραξίας, είτε με σύμβαση δέσμευσης συνεργασίας για την εκτέλεση του αντικειμένου της παρούσας.