Πρόταση της Εταιρείας NEWSPHONE

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

  • 24 Μαρτίου 2010, 00:56 | Δημήτρης Κουναλάκης

    Μια και ήδη τέθηκε δεν υπάρχει πιο απατηλή έκφραση από την «ανοικτή αρχιτεκτονική» και «ανοιχτά πρότυπα». Και το HL7 ανοικτή αρχιτεκτονική έχει αλλά η υλοποίηση και η πιστοποίηση του σημαίνει κάτι χιλιαδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

    Η σωστή έκφραση που απουσιάζει είναι ανοικτός κώδικας, ή open source και είναι τουλάχιστον τραγικό να μιλάμε για απλές web εφαρμογές σε αυτή τη διαβούλευση και να μην δίνεται και ο κώδικας στην γλώσσα προγραμματισμού που είναι γραμμένη η εφαρμογή.

    Σχετικά με αυτή την πρόταση. Είναι και αυτή πρόχειρη συνολικά όσο κι αν οι ροές και οι περιγραφές τους είναι καλογραμμένες.
    α) Ναι, αναφέρει το Σύζευξις σαν λέξη αλλά το Σύζευξις είναι δίκτυο υπολογιστών και δεν χρειάζεται καμιά διασυνδεσιμότητα, και σιγουρα ο συντάκτης δεν ξέρει τι είναι το Σύζευξις για να το γράφει ετσι.
    β) Είναι από τις ελάχιστες προτάσεις που μιλάει για διασυνδεσιμότητα και διεπαφές με υπηρεσία https και αρχεία xml αλλά και εδώ δεν κάνει ξεκάθαρο εάν θα δοθούν προδιαγραφές για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικές εφαρμογές πλην της web εφαρμογής.
    γ) δεν προβλέπει τι θα γίνει με την μετάβαση από το υπάρχον σύστημα ή τις περιοχές που δεν έχουν δικτυακή υποδομή τι γίνεται.

    Δεν είναι κακή πρόταση αλλά χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις για να γίνει εφαρμοστέα.

  • 13 Μαρτίου 2010, 08:19 | Σ. Χατζής

    Αυτή εδώ είναι η πιο αξιοπρεπώς γραμμένη πρόταση, και σημαντικό ότι βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα, και όχι σε κλειστά συστήματα όπως έγινε με το όνειδος που λέγεται σύστημα ΟΠΑΠ, όπου ουσιαστικά το κλειστό υπάρχον σύστημα λειτουργεί εκβιαστικά για την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας από αρπαχτικά!

    Δεύτερη βαθμολογώ αυτή της Γνώμων και μετά το χάος. Πραγματικά μερικές από τις λοιπές προτάσεις, και μάλιστα εταιριών με «όνομα,» μοιάζουν να είναι γραμμένες όχι μόνο στο πόδι, αλλά στην τουαλέτα. Δεν καταλαβαίνω, αυτοί οι κύριοι τόσο πολύ υποτιμούν τον κόσμο που μπορεί να διαβάζει αυτές τις σελίδες (που μπορεί να είναι καθηγητής πληροφορικής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως ο γράφων);

    Τι νομίζουν, ότι θα ξαναπάρουν έργο με τις γνωστές μεθόδους της διαπλοκής και μετά θα κάνουν να το παραδώσουν 500 χρόνια, όπως κάτι άλλα έργα του δημοσίου που μάλιστα αναφέρουν ότι παρέδωσαν επιτυχώς (ύστερα από ωραιότατες βέβαια υπερβάσεις)…;

    Πιστεύω πως θα γίνει πραγματικά αξιοκρατική επιλογή – οψώμεθα…

  • 10 Μαρτίου 2010, 19:14 | Μανόλης Χριστοδούλου

    Η καλύτερη πρόταση που διάβασα μέχρι σήμερα, και από πλευράς φιλοσοφίας (ανοικτή αρχιτεκτονική), και από πλευράς υλοποίησης. Συγχαρητήρια.