Άρθρο 74: Χύμα εμπορία ελαίων

1. Όλα τα σε ρευστή κατάσταση βρώσιμα έλαια (ελαιόλαδα, πυρηνέλαια και σπορέλαια) επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά, πλην του τελικού καταναλωτή (λιανικό εμπόριο) όπως ορίζεται στο προηγούμενο άρθρο, σε μορφή χύμα, από τις επιχειρήσεις παραγωγής τους.
2. Η χύμα διάθεση και διακίνηση των προϊόντων της παραγράφου 1 του παρόντος, γίνεται υποχρεωτικά με:
i. περιέκτες από υλικό που προορίζεται να έρθει σε επαφή με τρόφιμα σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2004 «Σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και με την κατάργηση των οδηγιών 80/590/ΕΟΚ και 89/109/ΕΟΚ», και
ii. βυτιοφόρα οχήματα κατάλληλα για τη διακίνηση τροφίμων, σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) Αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 «για την υγιεινή των τροφίµων».
3. Οι περιέκτες με τους οποίους διατίθενται τα έλαια της παραγράφου 1, πρέπει να είναι ασφαλισμένοι με διακριτική σφραγίδα του συσκευαστή, κατά τρόπο ώστε η εξαγωγή του περιεχομένου τους να μην είναι δυνατή, παρά μόνο με διάρρηξη τους ή με καταστροφή της ασφαλιστικής σφραγίδας τους.
4. Και στις δύο βάσεις των περιεκτών, πρέπει να αναγράφεται με ισομεγέθη κεφαλαία ευδιάκριτα και ανεξίτηλα γράμματα ύψους τουλάχιστον πέντε (5) εκατοστών του μέτρου, η ονομασία του περιεχομένου ελαίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και με όμοια γράμματα ύψους τουλάχιστον 2 εκατοστών του μέτρου, η επωνυμία και η ακριβής διεύθυνση του προμηθευτή (παραγωγός, ελαιοτριβείο, εργοστάσιο).

 • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 09:34 | Σπυρος Ζουρουδης

  Να επιτρεπεται η εμπορια χυμα ελαιων στον τελικο καταναλωτη αρκει ο πωλητης να εχει επισημα παραστατικα με τα στοιχεια του,αντιγραφο των οπιοων θα ειναι υποχρεομενος να δινει στον αγοραστη.
  Ακομα οποιος παραγωγος θελει να πουλαει σε ιδιωτες θα πρεπει να εχει ιστολογιο με ολα τα στοιχεια του

 • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 09:31 | Νίκος Κατσίρος

  Στο Ν. Μεσσηνίας συμβαίνει συχνά να πωλείται χύμα λάδι σε τενεκέ. Κάποιοι παραγωγοί το διαφημίζουν ακόμα και μέσα από τον τύπο. Πιστεύω πως θα πρέπει να επιτραπεί η πώληση λαδιού αυτής της μορφής, αλλά ίσως με κάποιες προϋποθέσεις…

 • 20 Σεπτεμβρίου 2012, 15:50 | Κώστας Δημητρίου

  1. Πρέπει να γίνουν πιο εξειδικευμένες οι αναφορές σχετικά με το ελαιόλαδο.

  2. Να επιτραπεί στην χύμα πώληση και η πώληση του γνωστού 17κιλου τενεκέ. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και ειδικά από παραγωγούς, να θεωρείται και παράνομο.
  Πριν λίγα χρόνια (εύχομαι όχι φέτος) και μάλιστα και με χρήματα Ε.Ε. γινόταν διαφημιστική εκστρατεία κατά του «ανώνυμου» τενεκέ, η οποία βάλλει εναντίον της ελληνικής παραδοσιακής αγροτικής παραγωγής και κατά του κάθε καλλιεργητή-παραγωγού.

  3. Πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται μόνη αναφορά σε συσκευασμένα ελαιολαδα κουπέ (δηλαδή αυτό που αναφέρεται από παρθένα και εξευγενισμένα έλαια) της λέξης «ελαιόλαδο» . Θα πρέπει να υπάρχουν ίδιας γραμματοσειράς και πάχους ενδείξεις για το τι πραγματικά είναι.

  4. Θα πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά η χρονιά εσοδείας του λαδιού.

  5. Θα πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε η προέλευση του λαδιού (ιδίως η χώρα). Αυτό είναι δυνατό να γίνεται και στο χύμα. Η καλύτερη επωνυμία στο ελαιόλαδο είναι η χώρα προέλευσης. Λ.χ. κανείς δεν θα αγόραζε με ευχαρίστηση ισπανικά ή ιταλικά λάδια .