Άρθρο 43: Κοπή και πώληση κιμά

1. Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο κιμά, δηλαδή κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας.
2. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.
3. Η τιμή λιανικής πώλησης του κιμά είναι αυτή στην οποία πωλείται το κομμάτι κρέατος (με οστά ή χωρίς οστά), από το οποίο παρασκευάσθηκε ο κιμάς και απαγορεύεται κάθε προσαύξηση της τιμής λόγω φύρας, κοπής, περιποίησης, αφαίρεσης οστών κλπ.
4. Εφόσον ο κιμάς κοπεί από κρέας με οστά, που επέλεξε ο καταναλωτής, το κρέας ζυγίζεται πριν την κοπή και στον καταναλωτή παραδίδεται ίσο βάρος κιμά μαζί με τα οστά με αυτό που ζυγίστηκε αρχικά .
5. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά σε διαφορετικές μηχανές, ανάλογα με το είδος του κρέατος και εάν αυτό είναι νωπό ή κατεψυγμένο.
6. Οι παραπάνω μηχανές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε σημείο τέτοιο ώστε η κοπή να είναι απολύτως ορατή από τον καταναλωτή.
7. Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2012, 13:40 | ΧΑΡΗΣ Π.

    Σύμφωνα με την κειμενη νομοθεσια η εκ των προτερων κοπη και πωληση κιμα διώκεται ποινικα και μονο!Θα ηταν ορθοτερη η επιβολη επι τοπιου δ. προστιμου (κατα τα προτυπα του Ν.3668/08)για να μην χρονιζουν οι παραβασεις στα δικαστηρια με αναβολές και παρελευση ετων κλπ.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 01:32 | ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 43 : Η Παραγραφος 7 να ακυρωθει και να θεωρειται υποχρεωση του Κρεοπωλη να ειναι καθαρη η Μηχανη χωρις μαλιστα ιχνη απο αλλο ειδους κιμα εις αλλου ειδους ζωου.
    ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

  • 22 Σεπτεμβρίου 2012, 21:47 | Αλέκος Παπαδόπουλος

    Η παράγραφος 3 που απαγορεύει την αυξημένη τιμή στον κιμά ως προς το κρέας είναι λανθασμένη. Η κοπή του κιμά έχει μια σειρά πρόσθετα πραγματικά κόστη (απόσβεση μηχανής, ηλεκτρικό ρεύμα, χρόνος καθαρισμού μηχανής κ.λπ.) και είναι απολύτως λογικό να κοστίζει ακριβότερα από το κρέας καθαυτό. Με την παράγραφο αυτή, όχι μόνο δεν ωφελείται ο καταναλωτής, αλλά ωθούνται οι επιχειρήσεις να αυξήσουν την τιμή του κρέατος για να καλύψουν και το κόστος της κοπής κιμά.
    Η τιμή του κιμά θα πρέπει να μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα, ως ανεξάρτητο προϊόν.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2012, 12:44 | Γκίτνος Καρ. Γεώργιος

    Το να διαθέτει ο λιανοπωλητής κρεοπώλης περισσότερες της μιας μηχανής κοπής του κιμά, θεωρώ ότι είναι ολίγον τι υπερβολή κι αυτό γιατί θα υπάρξουν πολλές δικαιολογίες από πολλούς κρεοπώλες για να μην εφαρμόσουν το σύστημα αυτό που περιγράφεται στο άρθρο 43! Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει και νομίζω ότι είναι εφικτό, είναι στο άρθρο 43 παράγ. 7 να απαλειφθεί η φράση «εφόσον το ζητήσει ο πελάτης» και να θεωρείται υποχρέωση του κρεοπώλη να καθαρίζει τη μηχανή, όταν πρόκειται να δώσει κιμά σε άλλον πελάτη από διαφορετικό ζώο που είχε δώσει στον προηγούμενο.!

  • 20 Σεπτεμβρίου 2012, 19:20 | ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΦΕΤ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!!
    ΑΣ ΠΑΨΕΙ Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΕΜΠΟΡΑΣ-ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΗΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ-ΠΟΤΕ-ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ (ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ -ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 6977401970 ΜΕ ΜΑΚΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ