- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 43: Κοπή και πώληση κιμά

1. Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο κιμά, δηλαδή κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας.
2. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.
3. Η τιμή λιανικής πώλησης του κιμά είναι αυτή στην οποία πωλείται το κομμάτι κρέατος (με οστά ή χωρίς οστά), από το οποίο παρασκευάσθηκε ο κιμάς και απαγορεύεται κάθε προσαύξηση της τιμής λόγω φύρας, κοπής, περιποίησης, αφαίρεσης οστών κλπ.
4. Εφόσον ο κιμάς κοπεί από κρέας με οστά, που επέλεξε ο καταναλωτής, το κρέας ζυγίζεται πριν την κοπή και στον καταναλωτή παραδίδεται ίσο βάρος κιμά μαζί με τα οστά με αυτό που ζυγίστηκε αρχικά .
5. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά σε διαφορετικές μηχανές, ανάλογα με το είδος του κρέατος και εάν αυτό είναι νωπό ή κατεψυγμένο.
6. Οι παραπάνω μηχανές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε σημείο τέτοιο ώστε η κοπή να είναι απολύτως ορατή από τον καταναλωτή.
7. Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.