- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 18: Αναγραφή περιεχόμενης ποσότητας επί συσκευασίας

1. Η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου αναγράφεται επί της συσκευασίας εκπεφρασμένη σε:
i. μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό, kg, γραμμάριο, g), για προϊόντα που διατίθενται σε στερεή μορφή, ή για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή αλλά έχουν πολύ υψηλό ιξώδες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
ii. μονάδα μέτρησης όγκου (λίτρο, L, χιλιοστόλιτρο, mL), για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή.
2. Σε προϊόντα για τα οποία το βάρος ή ο όγκος δεν έχουν εμφανή συγκριτική σημασία για τον καταναλωτή, ταυτόχρονα με το βάρος ή τον όγκο, κατά περίπτωση, αναγράφεται η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου στο κύριο ποσοτικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, όπως σε: αριθμό τεμαχίων, μέτρα (m), τετραγωνικά μέτρα (m2), αριθμό μοναδιαίων δόσεων πλύσης, φύλλα, ώρες καύσης κ.λ.π.
3. Ειδικά για προϊόντα σε υγρό κάλυψης καθώς και για κατεψυγμένα προϊόντα με προστατευτικό περίβλημα πάγου (επίπαγο) αναγράφεται τόσο το καθαρό συνολικό βάρος όσο και το καθαρό στραγγισμένο βάρος.
4. Για τα παγωτά σε οικογενειακές συσκευασίες είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη αναγραφή της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου, τόσο σε μονάδες βάρους (kg, g), όσο και σε μονάδες όγκου (L, mL).
5. Για τα φυτοχώματα – εδαφοβελτιωτικά (τύρφη, περλίτη, κοπριά κτλ) και τα μέσα καλλιέργειας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου σε μονάδες όγκου (L). O έλεγχος της ορθότητας του αναγραφόμενου όγκου γίνεται σύμφωνα με το Πρότυπο EN 12580 «Βελτιωτικά εδάφους και θρεπτικά υλικά – Προσδιορισμός της ποσότητας.
6. Φράσεις όπως “περίπου” ή “κατά τη συσκευασία” ή “±… %” δίπλα από την ένδειξη της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.
7. Η ονομαστική ποσότητα περιεχομένου έχει μία καθορισμένη τιμή και δεν επιτρέπεται να αναγράφεται εύρος τιμών (π.χ. από … g έως … g).
8. Δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται επί της ίδιας συσκευασίας, δύο διαφορετικές τιμές βάρους, για την ίδια ποσότητα.
9. Υπεύθυνος για την αναγραφή της περιεχόμενης ποσότητας είναι ο παρασκευαστής / συσκευαστής / εισαγωγέας / διανομέας.
10. Στην περίπτωση προϊόντων όπου η συσκευασία έχει παραγγελθεί από τρίτον, το όνομα του οποίου αναγράφεται επί της συσκευασίας (π.χ. προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας) τότε και ο παραγγέλλων θεωρείται συνυπεύθυνος.
11. Στην περίπτωση προϊόντων που συσκευάζονται εντός του καταστήματος υπεύθυνος θεωρείται ο πωλητής.
12. Οι παρασκευαστές/συσκευαστές/εισαγωγείς/διανομείς ή πωλητές είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συμφωνίας των αναγραφόμενων ονομαστικών ποσοτήτων με την πραγματική ποσότητα περιεχομένου καθ’ όλη τη διάρκεια έκθεσης των προϊόντων προς πώληση και μέχρι την πώλησή τους.