Άρθρο 03: Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων

Για τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα και προσφέρονται στον τόπο λιανικής πώλησης για άμεση πώληση στον καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης και , ως ελάχιστες ενδείξεις επί της πινακίδας (βλ. Υποενότητα 1.1.3.) ή της συσκευασίας (εφόσον συσκευασθεί στον τόπο λιανικής) ορίζονται:
i. Η ονομασία πώλησης (όπως άρθρο 3 οδηγίας 2000/13 και όχι είδος τροφίμου) / το είδος του τροφίμου ή ποτού.
ii. Η ποιότητα του είδους και η ποικιλία αυτού, εφόσον προβλέπονται από άλλες διατάξεις.
iii. Η προέλευση του προϊόντος.
iv. Η τιμή ανά μονάδα μέτρησης όπως αυτή καθορίζεται κατωτέρω στο Κεφάλαιο 1, υποενότητα 1.1.3 «ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»
v. Η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου εφόσον συσκευασθεί στον τόπο λιανικής.
vi. Η τιμή της συσκευασίας εφόσον συσκευασθεί στον τόπο λιανικής

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 12:38 | ΜΕΤΡΟΛΟΓΟΣ

    Άρθρο 3
    Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων

    ΣΧΟΛΙΟ:
    ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΎΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΈΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΈΝΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ( πχ μελι, νεσκαφε, βούτυρο σε βάζα κλπ) ΠΟΥ ΔΎΣΚΟΛΑ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΠΡΟΣΘΉΚΗ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Με απόφαση υπουργού μπορεί να επιβάλλεται η αναγραφή του βάρους του περιέκτη (μεταλλικό κουτί – βάζο – χαρτοσυσκευασία κλπ) σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 12:19 | Αθανασία Ντούμα

    Πρέπει να διευκρινιστεί ο όρος προέλευση και να συμπληρωθεί ότι για τα είδη για τα οποία υπάρχουν ειδικότερες εθνικές ή ενωσιακές διατάξεις, όπως αλλαντικά, ελιές, αλίπαστα, κρέας, ψάρι κ.α. ο τρόπος αναγραφής της προέλευση θα καθορίζεται από αυτές.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2012, 12:58 | αρης

    στα συσκευασμενα προϊοντα η ημερομηνια ληξης ειναι υποχρεωτικη, γιατι οχι και σε αυτα.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2012, 19:50 | XAIM KOEN

    Παράλληλα με την προέλευση του προϊόντος, θα πρέπει σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. η (αποκλειστική σχεδόν) εισαγωγή καρυδόψυχας από την ΜΟΛΔΑΒΙΑ (δηλ. 200 km από το Chernobyl και σε απόσταση μέγιστου ραδιενεργού fallout), να αναγράφεται ότι ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ακατάλληλα προς βρώση (καίσιο, στρόντιο κτλ), είτε λόγω μακροπρόθεσμων βιολογικών κινδύνων, είτε λόγω ακτινοβολίας πέραν καθορισμένων ορίων.
    Αυτό θα γίνεται μετά από ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟ των Υγειονομικών Αρχών και του «Δημοκρίτου» σε ΟΛΑ τα εισαγώμενα προϊόντα για βιολογικά επικίνδυνη ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ από γνωστές περιοχές προσφάτων ατυχυμάτων (Ρωσσία, Ιαπωνία κτλ).

  • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 09:34 | Σπυρος Ζουρουδης

    Να αναγραφονται οι θερμιδες ανα 100 γραμμαρια καθως και η πληρης τροφικη αναλυση του τροφιμου και ποτου οπως πχ γραμμαριου λιπους,πρωτεινων,βιταμινων κλπ
    Ετσι θα καταπολεμηθει η παχυσαρκια, που οφειλεται στο προχειρο φαγητο, μια μαστιγα της εποχης μας

  • Υπεραρκετά αυτά. Αρκεί να τηρηθούν……

  • 21 Σεπτεμβρίου 2012, 08:28 | Βενετία Τρομπέτα

    Η οδηγία 2000-13 καθώς και η 2011 – 1169 που την αντικαθιστά απο το 2014 έχουν ήδη σαφεις διατάξεις για τα χύμα προιόντα. Γιατί πρέπει να έχουμε επανάληψη στη δική μας νομοθεσία; Να ισχύουν οι ευρωπαικές διατάξεις και τέλος. Παρομοίως στα άρθρα 1 & 2 δεν είναι υποχρεωικό να αναγράφεται ποια ευρωπαική νομοθεσία κάθε φορά. Δηλαδή τι, σε δύο χρόνια θα ξαναλλαζουμε τα κείμενα για να ενημερώσουμε ότι δεν είναι πλέον η 2000-13 αλλά η 2011-1169;