- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 04: Στελέχωση των Γενικών Διεύθυνσεων Αδειοδοτήσεων και Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων

1. Για τη στελέχωση των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συστήνονται στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων εβδομήντα (70) οργανικές θέσεις, από τις οποίες σαράντα οκτώ (48) θέσεις κατηγορίας ΠΕ, έντεκα (11) θέσεις κατηγορίας ΤΕ, έξι (6) θέσεις ΔΕ και πέντε (5) θέσεις κατηγορίας ΥΕ, που καλύπτονται με μετατάξεις, μεταφορές ή αποσπάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, υπαλλήλων του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ανήκει στο δημόσιο είτε στο σύνολό του είτε κατά πλειοψηφία, με αντίστοιχη κατάργηση των οργανικών θέσεων στον φορέα από τον οποίο προέρχονται. Στους μετατασσόμενους αναγνωρίζονται μισθολογικά και βαθμολογικά, ως έτη δημόσιας υπηρεσίας, τα χρόνια που είχαν υπηρετήσει στον φορέα προέλευσης. Σε περίπτωση σύστασης προσωποπαγούς ή προσωρινής θέσης για μεταφορά ή μετάταξη υπαλλήλων από άλλους φορείς, δεσμεύεται αντίστοιχης κατηγορίας κενή θέση από τις προαναφερόμενες. Για χρονικό διάστημα τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος επιτρέπεται να γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση οικείου Υπουργού.
Οι θέσεις αυτές κατανέμονται ως εξής: πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, πέντε (5) θέσεις του Κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΠΕ Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ή Τοπογράφων Μηχανικών, επτά (7) θέσεις του κλάδου ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος, δύο (2) θέσεις Κατηγορίας ΠΕ Περιβάλλοντος, τέσσερις (4) θέσεις του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, τέσσερις (4) θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού (με πτυχίο Νομικής) , έξι (6) θέσεις του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων, δύο (2) θέσεις του κλάδου ΠΕ Χημικών, τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων, τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΤΕ Λογιστικής, δύο (2) θέσεις του κλάδου ΤΕ Γεωτεχνικών με ειδικότητα Δασονόμου, τρεις (3) θέσεις ΤΕ του Κλάδου ΤΕ Πληροφορικής, έξι (6) θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικών-Γραμματέων, μία (1) θέση κατηγορίας ΥΕ (βοηθητικού προσωπικού).
2. Στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, μεταφέρονται και οι οργανικές θέσεις του πρώην Γραφείου Ελληνικού, που είχαν συσταθεί με την παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 4062/2012 (Α΄70), καθώς και η θέση του μετακλητού προϊσταμένου του πρώην Γραφείου Ελληνικού, που είχε συσταθεί την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 4062/2011 (Α΄70) και αποτελεί πλέον θέση προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Στρατηγικών Επενδύσεων.
3. Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στελεχώνεται με απόσπαση, μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο άμεσα ή έμμεσα ή με διορισμό σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για χρονικό διάστημα τριών ετών από τη δημοσίευση του παρόντος επιτρέπεται να γίνονται αποσπάσεις υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση οικείου Υπουργού.
4. Για την κάλυψη έκτακτων ή εξειδικευμένων αναγκών της Γενικής Γραμματείας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να ζητά και από άλλα Υπουργεία, εποπτευόμενα από αυτά νομικά πρόσωπα και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την προσωρινή απόσπαση υπαλλήλων, για διάστημα έως έξι μήνες με αποκλειστική απασχόληση. Για την απόσπαση και το χρόνο διάρκειάς της εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα. Ειδικά για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την κατά τα ως άνω προσωρινή διάθεση απαιτείται συγκατάθεση και του οργάνου διοικήσεως του οικείου νομικού προσώπου.
5. Για την υποβοήθηση του έργου της Γενικής Γραμματείας Σταρτηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργεία και λοιποί φορείς του Δημοσίου υποχρεούνται να της παράσχουν κάθε αναγκαία συνδρομή, καθώς και πληροφοριακό ή έντυπο υλικό και κάθε αναγκαία διευκρίνιση επ’ αυτών.
6. Στη Γενική Γραματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων μεταφέρονται οι θέσεις του προϊσταμένου της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων, μετακλητού υπαλλήλου με βαθμό 1ο της Κατηγορίας Ειδικών Θέσεων, Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων που συστάθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 108/2010 (Α΄190) και πλέον μετονομάζεται σε θέση προϊσταμένου της Γενικής Γραματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθώς επίσης μεταφέρονται και οι θέσεις των μετακλητών συνεργατών του, που στελεχώθηκαν κατά τις διατάξεις του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποποίση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98).
7. Τα προσόντα και οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων (Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, και Τμημάτων) της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4024/2011 ( Α΄226 ), με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου για την ειδικότητα και τα προσόντα του προίσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Στρατηγικών Επενδύσεων.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εν ελλείψει υπαλλήλων με οργανική θέση στη Γενική Γραμματεία ΣΤαρτηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και διαθέτουν τα προβλεπόμενα στο προεδρικό διάταγμα του προηγουμένου εδαφίου προσόντα, μπορεί να αντίθενται καθήκοντα αναπλήρωσης προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων σε υπαλλήλους που υπηρετούν ως αποσπασμένοι σε Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας αυτής και υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α΄226), ), με την επιφύλαξη των διάταξεων των παραγράφων 2 και 7 του παρόντος άρθρου για την ειδικότητα και τα προσόντα του προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Στρατηγικών Επενδύσεων.