- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 02: Ορισμοί /Πεδίο Εφαρμογής

1. Αδειοδοτούσα Αρχή: Τα κατά τόπον αρμόδια για τις μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες Επιμελητήρια και οι ενώσεις τους σύμφωνα με το ν. 2081/1992 (ΦΕΚ Α΄154).
2. Αδειοδότηση από Επιμελητήρια: Χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων και διενεργούν επιθεωρήσεις για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων λειτουργίας τους.
3. Τα Επιμελητήρια παρέχουν υπηρεσίες στις μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.3982/2011, αναφορικά με θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας αυτών, καθώς και στήριξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Για το σκοπό αυτό τα Επιμελητήρια έχουν την αρμοδιότητα:
α) Να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για κάθε ζήτημα της αρμοδιότητας τους που ανακύπτει κατά την εφαρμογή της βιομηχανικής νομοθεσίας από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων και την παροχή διευκρινίσεων ή οδηγιών σε θέματα ερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας.
β) Να τηρούν και να ενημερώνουν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σε θέματα μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της αρμοδιότητας τους.