- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 03: Διαδικασία Πιστοποίησης της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

1. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, για την πιστοποίηση της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών, Επιμελητήρια υποβάλλει αίτηση πιστοποίησης στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού (ΔΑΝΣ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Η διαδικασία πιστοποίησης, όπως περιγράφεται παρακάτω, ισχύει και για τα εν δυνάμει παραρτήματα της υπηρεσίας χορήγησης αδειών στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του.
2. Η αίτηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου συνοδεύεται με φάκελο που περιλαμβάνει τον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών όπως εξειδικεύεται στο Παράρτημα ΙΙ και αφορά στις εφαρμόσιμες απαιτήσεις όπως αναφέρονται στο Παράρτημα Ι τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος.
3. Η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού (ΔΑΝΣ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργεί τυπικό έλεγχο πληρότητας του φακέλου και εν συνεχεία τον διαβιβάζει στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για την αξιολόγηση των εφαρμόσιμων απαιτήσεων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις στο φάκελο είτε κατά τον έλεγχο από τη ΔΑΝΣ είτε κατά την αξιολόγηση από το ΕΣΥΔ, το Τεχνικό Επιμελητήριο ή τα εν δυνάμει παραρτήματα της υπηρεσίας χορήγησης αδειών στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του, ενημερώνονται εγγράφως για αυτές.
4. Κατά το στάδιο της αξιολόγησης του φακέλου από το ΕΣΥΔ μικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή επιθεωρητών του ΕΣΥΔ και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργεί επιθεώρηση για τον έλεγχο της τεχνικής επάρκειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου ή των εν δυνάμει παραρτημάτων του της υπηρεσίας χορήγησης αδειών στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του .
5. Εφόσον το Τεχνικό Επιμελητήριο ή τα εν δυνάμει παραρτήματα της υπηρεσίας χορήγησης αδειών στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του, πληρούν τις εφαρμόσιμες απαιτήσεις, το ΕΣΥΔ εκδίδει σχετική Βεβαίωση, η οποία έχει ισχύ δυο (2) ετών. Η Βεβαίωση διαβιβάζεται στη ΔΑΝΣ και διαπιστώνεται η διαδικασία της πιστοποίησης της υπηρεσίας χορήγησης αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου ή των εν δυνάμει παραρτημάτων του της υπηρεσίας χορήγησης αδειών στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του, με την έκδοση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας η οποία αναρτάται στον οικείο διαδικτυακό τόπο.
6. Η ισχύς της Βεβαίωσης ανανεώνεται με την κατάθεση αιτήματος ανανέωσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο ή των εν δυνάμει παραρτημάτων του της υπηρεσίας χορήγησης αδειών στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του, δύο (2) μήνες πριν τη λήξη της. Σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει μεταβολή ουσιωδών σημείων του Κανονισμού Λειτουργίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο με το αίτημα ανανέωσης καταθέτει εκ νέου το Καταστατικό του, τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, ενώ μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΣΥΔ και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργεί εκ νέου επιθεώρηση.
7. Η πιστοποίηση ανακαλείται με την έκδοση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας σε περίπτωση μη κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης ή διαπίστωσης παραβίασης ουσιωδών όρων αυτής.