- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 8 – Ειδικές και μεταβατικές διατάξεις

1. Μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 7, οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 1Β του ν. 2362/1995 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δύνανται να χρησιμοποιούν το σύνολο ή μέρος του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αναλυτικώς οριζόμενα στην σχετική διακήρυξη ή/και στις αποφάσεις έγκρισης του Ενιαίου Προ¬γράμματος Προμηθειών, όπου συντρέχει περίπτωση.

2. Στο άρθρο 23 του ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α΄ 138) «Διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα και φυσικών προσώπων ή Ν.Π.Ι.Δ.», προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Τα Έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 και στο παρόν άρθρο και αφορούν στο σύνολο της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων για προμήθειες αγαθών, παροχή υπηρεσιών και την εκτέλεση δημοσίων έργων διακινούνται μεταξύ των φορέων του δημοσίου τομέα και των φυσικών προσώπων ή Ν.Π.Ι.Δ. ή κοινοποιούνται σε αυτά με ηλεκτρονικό τρόπο, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων ασφαλείας στο επίπεδο που επιβάλλεται από τη φύση των διακινούμενων εγγράφων και φέρουν την ηλεκτρονική υπογραφή και τη χρονοσήμανση του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., σύμφωνα με τους όρους σχετικής διακήρυξης. Η διάταξη αυτή ισχύει μέχρι την 30η Ιουνίου 2013. Από την 1η Ιουλίου 2013 τα ως άνω έγγραφα πρέπει να φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική (ψηφιακή) υπογραφή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις η χρήση ιδιόχειρης υπογραφής.»