Άρθρο 06: Λειτουργία τις Κυριακές

1. Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2) Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και β) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:25 | Μπαλτσας Αιμιλιος

    Οχι στην δουλία και την Κυριακή

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:26 | Σωτηρης

    Από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπως τις διασώζει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος…

    «Επήγεν ο Κύριος εις την κόλασιν και έβγαλε τον Αδάμ, την Εύαν και το γένος του. Ανέστη την τρίτην ημέραν. Εφάνη δώδεκα φοράς εις τους Αποστόλους του. Έγινε χαρά εις τον ουρανόν, χαρά εις την γην και εις όλον τον κόσμον. Φαρμάκι και σπαθί δίστομον εις την καρδίαν του διαβόλου. Πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, να χαιρώμεθα πάντοτε, μα περισσότερον την Κυριακήν, οπού είναι η Ανάστασις του Χριστού μας. Διότι Κυριακή ημέραν έγινεν ο Ευαγγελισμός της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Κυριακήν ημέραν μέλλει ο Κύριος να αναστήσει όλον τον κόσμον.

    Πρέπει και ημείς να εργαζώμεθα τας εξ ημέρας δια ταύτα τα μάταια, γήινα και ψεύτικα πράγματα, και την Κυριακήν να πηγαίνωμεν εις την εκκλησίαν και να στοχαζώμεθα τας αμαρτίας μας, τον θάνατον, την κόλασιν, τον παράδεισον, την ψυχήν μας οπού είναι τιμιωτέρα από όλον τον κόσμον, και όχι να πολυτρώγωμεν, να πολυπίνωμεν και να κάμνωμεν αμαρτίας, ούτε να εργαζώμεθα και να πραγματευώμεθα την Κυριακήν. Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφωρισμένο και κατηραμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν. Και ή σε θανατώνει ο Κύριος παράκαιρα, ή την γυναίκα σου, ή το παιδί σου, ή το ζώον σου ψοφά, ή άλλον κακόν σου κάμνει.

    Όθεν, αδελφοί μου, δια να μη πάθετε κανένα κακό, μήτε ψυχικόν μήτε σωματικόν, εγώ σας συμβουλεύω να φυλάγετε την Κυριακήν, ωσάν οπού είναι αφιερωμένη εις τον Θεόν. Εδώ πώς πηγαίνετε, χριστιανοί μου ; Την φυλάγετε την Κυριακήν; Αν είσθε χριστιανοί, να την φυλάγετε. Έχετε εδώ πρόβατα; Το γάλα της Κυριακής τί το κάμνετε; Άκουσε, παιδί μου, να το σμίγεις όλο και να το κάμνεις επτά μερίδια. Και τα έξ μερίδια κράτησέ τα δια τον εαυτό σου, και το άλλον μερίδιον της Κυριακής, αν θέλεις δώσε το ελεημοσύνην εις τους πτωχούς, ή εις την εκκλησίαν δια να ευλογήσει ο Θεός τα πράγματά σου. Και να τύχει ανάγκη και θέλεις να πωλήσεις πράγματα φαγώσιμα την Κυριακήν, εκείνο το κέρδος μη το σμίγεις εις την σακκούλα σου, διότι την μαγαρίζει. Αλλά δώσε το ελεημοσύνην, δια να σας φυλάγει ο Θεός».

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:24 | Δημητρης

    Η γνώμη μου για το ανοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακες είναι πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ επειδή εμεις που ξέρουμε την αγορά απλως θα αυξησει τα λουκέτα φροντιστε να έχει πρωτα ο κόσμος λεφτα και μετά σε περίπτωση που κάνουν αίτημα οι καταστηματάρχες το συζηταμε σε διαφοριτικη περίπτωση ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ πως και να ανοίγουν την κυριακή οι υπάλληλοι δεν θα πληρώνονται αυτα να τα κανατε πριν παρετε μετρα υψουσ 13.5 δισ!!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:00 | Λίθος Φωτός

    Η οικονομία δεν θα τονωθεί με μία έξτρα ημέρα εργασίας αλλά με θέσεις εργασίας. Το μέτρο αυτό αποδεικνύει ότι ουσιαστικά μας κάνετε σκλάβους των μικρών εργοδοτών και στο μέλλον των πολυεθνικών. Επίσης είναι αδιανόητο ενώ η θρησκεία μας επιβάλλει την Κυριακή ώς μέρα εκκλησιασμού να την κάνετε εργάσιμη. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να δουλεύει 7 μέρες και με αυτούς τους μισθούς. Προφανώς με τέτοια παρόμοια μέτρα προκαλείτε εσείς οι ίδιοι την κοινωνική έκρηξη

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:20 | Νικόλαος Ἀγγελίδης

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας προς τον Θεό, καθώς και ημέρα ανάπαυσης.
    Σίγουρα δεν είναι ημέρα εμπορίου και αγοραπωλησιών. Είναι εν
    Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε άθεη χώρα επειδή έτσι θέλει μια μειοψηφία πολιτών της…

    Ἡ Κυριακὴ εἶναι ἡμέρα ἀφιερωμένη στὸν Θεό καὶ αὐτὸ εἶναι ἐντολή Του.
    Δὲν συμφωνῶ νὰ θεσπιστεῖ νόμος ποὺ νὰ ἐπιβάλλει τὴν ἐργασία τὴν Κυριακή. Ἐὰν κάποιος βάλλει στὴν ζωή του πρώτον τὸν Θεὸ, τότε δὲν θὰ ἔχει κανένα πρόβλημα· ὅλα τὰ ὑπόλοιπα θὰ τοῦ τὰ προσθέσει ὁ Θεὸς, γιατὶ ἔτσι εἶπε ὁ ἴδιος στὸ Εὐαγγέλιο καὶ ὁ Θεὸς δὲν λέει ποτὲ ψέμματα.

    Κανένας ὁρθόδοξος χριστιανὸς δὲν πρέπει νὰ δεχθεῖ νὰ δουλέψει τὴν Κυριακή.

    Χαίρετε ἐν Κυρίῳ.
    Νικόλαος Ἀγγελίδης

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:29 | ΝΤΙΝΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ .ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:07 | Αντώνιος

    Ως Ορθόδοξος Χριστιανός, διαφωνώ καθέτως με την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή ημέρα, δηλαδή την ημέρα του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην λατρεία Του, και δεν είναι ευλογημένη η εργασία, διότι όπως έλεγε κι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι καταραμένον και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν». Εάν πραγματικά θέλουμε να προκόψουμε και να δεχτούμε τις ευλογίες τού Θεού, πρέπει να πλησιάσουμε σ’Αυτόν, Τον οποίο έχουμε διώξει από τη ζωή μας και δυστυχώς ζούμε τις θλιβερές συνέπειες στην Πατρίδα μας αλλά δυστυχέστερα, δεν εννοούμε να βάλουμε μυαλό. Δεν θα μας σώσει από την οικονομική κρίση η εργασία της Κυριακής αλλά ο ίδιος ο Θεός, διότι όπως γράφει και στο Ευαγγέλιο, το οποίο αγνοούμε, χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!!! Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε αλλά εάν υπάρχουν ώτα ακουόντων, αρκούν και αυτά…

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:02 | ΜΙΧΑΗΛ

    ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΤΕΛΟΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:19 | Θεόδωρος Εκκλησίαρχος

    Διαφωνώ με το άνοιγμα των καταστημάτων οποιαδήποτε Κυριακή!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:58 | νικος σιγανος

    Νομιζω οτι το μετρο ειναι απαραδεκτο και ταφοπλακα του μικρομεσαιου επαγγελματια.Το προβλημα του εμπορικου κοσμου ειναι η ελειψη χρηματων και επενδυσεων και οχι χρονου λειτουργειας των επιχειρησεων.
    Αληθεια τα φωτεινα μυαλα που σκεφτονται και εισηγουνται τετοιες αρλουμπες για αλλους,ποσες ωρες μπορουν να εργαζονται και επι ποσες μερες χωρις διακοπη ωστε να εχουν ενα προσωπικο τους σημειο αναφορας?
    Δυστυχως προβλεπω και αλλα λουκετα, αρα επιπλεον ανεργια στο υπαλληλικο δυναμικο.Βεβαια ολοι αυτοι δεν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι και αρα ποιος νιαζεται?

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:56 | Σωτήρης

    Απλά απαράδεκτο.

    Αν σκοπός είναι να τονωθεί η οικονομία, τότε κανένα νόημα δεν έχει το άνοιγμα των καταστημάτων σε αγοραστές που η αγοραστική τους δυνατότητα παραμένει ίδια.

    Κατά τα άλλα θα επιβαρύνει σημαντικά τους καταστηματάρχες και θα οδηγήσει σε καταπάτηση του υγιούς ανταγωνισμού των οικονομικά εύρωστων σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων.

    Επίσης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα θρησκευτικά πιστεύω των χριστιανών αυτής της χώρας, θα τους οδηγήσει σε σημαντική αναστάτωση, και αδυναμία να επιτελέσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες η Κυριακή είναι υποχρεωτική ημέρα αργίας.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:19 | Γιάννης

    Κατά τη γνώμη μου είναι περιττή η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής:

    1) Επιπλέον κούραση για τους ήδη βεβαρημένους εργαζομένους. Η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης. Πολλοί εργαζόμενοι περιμένουν τις Κυριακές για να απολαύσουν τα αυτονόητα, π.χ. λίγο χρόνο με την οικογένειά τους. Επιπροσθέτως οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα χάσουν τη δυνατότητα του εκκλησιασμού.

    2) Η πελατεία θα είναι ελάχιστη γιατί το πρόβλημα των καταναλωτών δεν είναι «πότε» θα ψωνήσουν αλλά «πώς», εφόσον η αγοραστική τους δύναμη μικραίνει ολοένα και περισσότερο.

    3) Το σχέδιο θα αποτελέσει πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν δυνατότητα να προσλάβουν επιπλέον υπαλλήλους για να καλυφθεί το ωράριο, κάτι το οποίο οδηγεί και πάλι σε περισσότερες μέρες εργασίας για τους υπάρχοντες εργαζομένους της επιχείρησης.

    Γι’ αυτούς τους λόγους διαφωνώ με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:59 | Κωνσταντίνα

    Τόσο πολύ περίσσευσαν τα χρήματα μας,ώστε δεν μας αρκούν τόσες μέρες ανοικτης αγοράς,αλλά χρειάζεται να ψωνίζουμε και την Κυριακή;
    Δεν θέλουμε ανοικτή αγορά τις Κυριακές.
    Φτάνει η αποδόμηση!!!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:32 | transporter

    Για να ξεκινήσει το άνοιγμα των μαγαζιών την Κυραική θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από την προκαταρκτική εργασία. Κανονικά αυτό το κράτος πρέπει να λειτουργήσει σαν ΚΡΑΤΟΣ και όχι σαν Α-ΚΡΑΤΟΣ (στερητικό) και όχι σαν φέουδο της εποχής του Ρομπέν των δασών. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε το κράτος να προστατεύει τους ιθαγενείς Έλληνες και να φροντίζει για την ευημερία τους και όχι να τους κυνηγάει μέχρι θανάτου. Έφοσον η κυβέρνηση πρεσβεύει την ελεύθερη οικονομία και τον καπιταλισμό, θα έπρεπε να καταργήσει την φορολογία με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα και να φορολογεί τα προϊόντα κατά την παραγωγή/κατασκευή/δημιουργία τους και όχι στην συναλλαγή μεταξύ μας. Και για να μην μακρυγορώ, το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές μαζί με το μοτίβο της φορολογίας αποτελεί τρομοκρατία των μικρο-μεσαίων επιχειρηματιών έχοντας από πάνω μας σαν τη γκιλοτίνα τα χρέη μας έχσοντας και το καρπούζι και το μαχαίρι.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:58 | blaxodhmarxos

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας προς τον Θεό, καθώς και ημέρα ανάπαυσης.
    Σίγουρα δεν είναι ημέρα εμπορίου και αγοραπωλησιών.
    Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε άθεη χώρα επειδή έτσι θέλει μια μειοψηφία πολιτών της…ειμαστε μια κοινωνια κατα κυριον λογον Χριστιανικη και Ορθοδοξη.Η ημερα της Κυριακης,ειναι ημερα αφιερωμενη στον πνευματικο μας διαλογο με τον Θεο.Ειναι ημερα τελεσης των θρησκευτικων μας καθηκοντων,ημερα επικοινωνιας με την οικογενεια μας,ημερα αναπαυσης απο τα εξοντωτικα και κακοπληρωμενα μας ωραρια.
    Κατοπιν αυτων,ενημερωνω καθε ενδιαφερομενο,οτι τοσο εγω οσο και η οικογενεια μου,δεν προκειται ποτε να πραγματοποιησουμε αγορες ή να χρησιμοποιησουμε καταναλωτικες υπηρεσιες,κατα την ημερα της Κυριακης,εκτος της απο χρονια καθιερωμενης τελευταιας Κυριακης του χρονου.
    SYMFONO

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:46 | blaxodhmarxos

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας προς τον Θεό, καθώς και ημέρα ανάπαυσης.
    Σίγουρα δεν είναι ημέρα εμπορίου και αγοραπωλησιών.
    Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε άθεη χώρα επειδή έτσι θέλει μια μειοψηφία πολιτών της…
    είναι τελείως περιτό το θέμα για το ανοιγμα μαγαζιών τις κυριακές ανόητο έως αηδιαστικό εδώ έχετε διαλύσει τη χώρα και φτάσατε δυστυχώς τον κόσμο στην απογοήτευση και δυστυχώς μερικούς στην αυτοκτονία ,και ασχολείστε με τις κυριακες. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη χώρα να δώσετε πίσω αυτά που κλεψατε από τον κάθε Έλληνα

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 21:04 | HELEN ZACHARIADOU

    Οχι στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.Η Κυριακή είναι αφιερωμέν

    η στη Θεία λειτουργία αλλά και στην ξεκούραση των εργαζομένων.Η Κυριακή
    άλλωστε είναι η ημέρα του Κυρίου

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:40 | Χρηστος Ασλανιδης

    Ουτε θελω ουτε μπορω να εργαστω τις Κυριακες μου το απαγορευει η θρησκεια μου, ουτε θα εχει κανενα αποτελεσμα. Σε αλλες χωρες οπως στη Βουλγαρια δεν εφερε κανενα αποτελεσμα και εχει μονο ενα σκοπο να μην πανε οι χριστιανοι στην Εκκλησια.

    Αλλα θα εχετε και εσεις και η κυβερνηση αυτη την τυχη των κομμουνιστων της Ρουμανιας γιατι ειστε αντιχριστοι.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:06 | ΑΝΝΑ ΚΟΖΑΔΙΝΟΥ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!!!!!!!!!!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:14 | Δ. Κανέλλη

    Σε μια εποχή όπου το άγχος κυριεύει δυστυχώς συχνά σε κάθε τομέα της ζωής μας είναι ανάγκη να εξασφαλίζουμε έστω μια μέρα την εβδομάδα, στην οποία θα μπορούμε να ηρεμούμε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ώστε να μπορούμε να προχωρούμε πνευματικά. Γι αυτό και η Κυριακή προβλέπεται από τον Κύριο, Ο Οποίος Γνωρίζει απόλυτα τόσο τη φύση μας όσο και τις ανάγκες μας, ως μέρα ανάπαυσης και πνευματικής τροφής. Συνεπώς, ποιό το όφελος της εργασίας, αν είναι να ζημιώνεται ο άνθρωπος τόσο σωματικά όσο και πνευματικά;

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:48 | ΤΑΣΟΣ

    Η κατάργηση , έστω και προαιρετικά, της αργίας της Κυριακής, είναι Αντιχριστιανική. Το κέρδος από την εργασία της Κυριακής, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων (Γιατρών σε νοσοκομεία, νοσηλευτών, στρατιωτικών κ.α.) είναι αμαρτωλό.Σε μια Ορθόδοξη χώρα(;), όπως είναι η Ελλάδα , πρέπει να τηρούμε το νόμο του Θεού που δεν επιτρέπει την εργασία τις Κυριακές. Αλλιώς δεν διαφέρουμε καθόλου από τους άλλους Άθεους λαούς, που σαν πρώτο τους μέλημα έχουν το κέρδος και το χρήμα.Δεν θα έχουμε την ευλογία του θεού. Ας είναι, η αργία της Κυριακής, κάτι ελάχιστο που μπορούμε να τηρήσουμε από τον Νόμο του Θεού, μήπως και μας Ελεήσει για όλες τις υπόλοιπες και μεγάλες αμαρτίες που κάνουμε σαν έθνος και λαός.
    Ευχαριστώ.

  • Ἀντίχριστο καί ἀπάνθρωπο τό νομοσχέδιο γιά τήν κατάργησι τῆς Κυριακῆς ἀργίας.
    Ἀπαράδεκτο γιά μία χώρα πού θέλει νά λέγεται Ὀρθόδοξη Χριστιανική καί νά ἔχῃ τήν προστασία τοῦ Παναγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ μας.
    Μή διώχνετε τήν Χάρι τοῦ Θεοῦ ἀπό τούς πολίτες σας.
    Θά δώσετε λόγο κατά τήν Β΄φρικτή Παρουσία τοῦ Κυρίου μας γιά τήν περιφρόνησι τοῦ νόμου Του πού ὁρίζει ὅτι τήν Κυριακή ὁφείλουμε νά τήν ἀφιερώνουμε στόν Θεό καί πουθενά ἀλλοῦ.
    Τά χρήματα τῆς Κυριακῆς εἶναι φωτιά γιά τά σπίτια καί τούς ἀνθρώπους πού τά εἰσπράττουν καί γιά τό κράτος στό ὁποῖο ὐπάγονται.
    Θυμηθεῖτε ὅτι εἶστε θνητοί καί κάποτε θά παρασταθῆτε στό βῆμα τοῦ Χριστοῦ. Τί θά ἀπολογηθεῖτε τότε;

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:40 | Αντωνία

    Λέμε φωναχτά ΟΧΙ στην εργάσιμη Κυριακή. Η Κυριακή ανήκει στον Κύριο. Ανήκει στην οικογένεια. Λέμε ΟΧΙ στο δουλεμπόριο. Λέμε ΟΧΙ σε μια Ελλάδα χωρίς Θεό. Λέμε ΟΧΙ σε αυτούς που έχουν ισοπεδώσει τα πάντα και μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς αποικιοκρατικής χώρας.Λέμε ΟΧΙ σε αυτούς που μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα. Ο Θεός μας έπλασε κατ’εικόνα και καθ’ ομοίωσίν Του και η Κυριακή ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:07 | Kώστας Αργυρακόπουλος

    Τελικά φαίνεται δεν θα μείνει τίποτε όρθιο στην ταλαίπωρη
    Πατρίδα μας. Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας αφιερωμένη στον Κυριό μας Ιησού Χριστό, τον Οποίο ως φαίνεται τον γράφουμε στα παλαιά μας υποδήματα, γι’ αυτό σαν χώρα πάμε κατά διαβόλου…

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:40 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ
    ΚΥΡΙΟ ΥΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ.
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΕΙ.
    ΑΜΗΝ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:18 | Λουκάς & Ιουλία

    Τα λόγια είναι περιττά.Ένα τρανό όχι.Το γιατί ήδη γνωστό.
    Ημέρα Θεού.Ημέρα ανάπαυσης.Ημέρα αγάπης.Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές.
    Έλεος πια!
    Και αυτά που ήδη ανοίγουν προαιρετικά να ανοίγουν μετα το πέρας της θείας Λειτουργίας.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:44 | Aγγελική

    Μέχρι και ο Θεός αφού εργάστηκε επί 6 συνεχείς ημέρες για την δημιουργία του κόσμου την 7η ημέρα ξεκουράστηκε.
    Ο εργαζόμενος πότε θα ξεκουραστεί; Πότε θα δει χωρίς άγχος την οικογένειά του, τον εαυτό του; Και πότε πάνω απ όλα θα προσέλθει στο θρησκευτικό του καθήκον χωρίς να τον κυνηγάει η δουλειά;
    Επιτέλους αφήστε την Κυριακή να είναι μέρα του Ανθρώπου!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:12 | Μαρία

    Ἡ Κυριακή εἶναι ἡ ἡμέρα τοῦ Κυρίου, ὅπως ἐξάλλου καταδεικνύει καί τό ὄνομά της! Ὄχι ὅτι οἱ ὑπόλοιπες ἡμέρες δέν ἀνήκουν στόν Κύριο, ἀλλά αὐτήν ἐπέλεξε γιά νά ἀναπαυόμαστε, μά προπάντων γιά νά Τόν λατρεύουμε!

    Γιά ἐμᾶς τούς Ὀρθόδοξους Χριστιανούς, καταστρατηγεῖται βάναυσα ἡ ἐντολή τοῦ Κυρίου, δηλαδή νά εἶναι ἡ Κυριακή μέρα παύσης ἐργασίας, ἀφιερωμένη στό Πρόσωπό Του καί ἡμέρα λατρείας Του. Καί νά σκεφθεῖ κανείς, ὅτι πληθυσμιακά εἴμαστε ἡ συντριπτική πλειοψηφία, ἐνῶ ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ὡς ἡ Ἐπίσημη Ἐπικρατοῦσα Θρησκεία τοῦ Κράτους! Ἐσεῖς οἱ κύριοι πολιτικοί πού τάχα μου κόπτεσθε γιά τίς μειονότητες κάθε λογῆς, γιατί προσβάλλετε τήν συντριπτική πλειοψηφία τῶν Ἑλλήνων καί Χριστιανῶν Ὀρθόδοξων;;; Ἔτσι εἶναι ἡ Δημοκρατία τήν ὁποία ἐπικαλεῖσθε ὅπως σᾶς συμφέρει;;;

    Ἀκόμη κι ὁ ἴδιος ὁ Τριαδικός Θεός πού ἐργάζεται ἀκατάπαυστα γιά τήν σωτηρία μας, μετά τήν δημιουργία τοῦ σύμπαντος κόσμου, σταμάτησε αὐτήν τήν συγκεκριμένη ἡμέρα, γιά νά θαυμάσει καί νά χαρεῖ τά ποιήματα τῶν χειρῶν Του. Ὄχι γιατί εἶναι αὐτάρεσκος, ἀλλά γιατί μέ τήν ἄπειρη ἀγάπη πού ἔχει, δώρισε ὅλα ὅσα δημιούργησε «λίαν καλῶς» σέ ἐμᾶς τούς ἀχάριστους ἀνθρώπους καί παιδιά Του, γιά νά ζοῦμε ἀρχοντικά καί χαρούμενα, ὡς βασιλόπουλα.

    Λυπᾶμαι πού ἐσεῖς οἱ πολιτικοί καταστρατηγεῖτε τά θέματα τῆς Πίστεως, τά ὁποῖα εἶναι ὅλα κατοχυρωμένα Συνταγματικά, ἀπό τή στιγμή πού ἡ Ἐπικρατοῦσα Θρησκεία τοῦ Κράτους εἶναι ὁ Ὀρθόδοξος Χριστιανισμός, ὅπως ἤδη ἀνέφερα καί στό ὄνομα τῆς ὁποίας ὁρκιστήκατε νά ὐπηρετεῖτε τό Ἑλληνικό Ὀρθόδοξος Κράτος καί τούς πολίτους του ἐπάξια, ἄν θυμᾶστε…

    Ἐπιπρόσθετα ὅμως, τό θέμα ἔχει κι ἄλλες σοβαρώτατες διαστάσεις. Γιατί μαζί μέ τά γενοκτονικά φορολογικά μέτρα πού πήρατε εἰς βάρος τῶν παιδιῶν κυρίως , τῆς ἐπόμενης γενεᾶς ( ἄρση φοροαπαλλαγῶν, δυσμενῆ μέτρα γιά πολύτεκνους κλπ ), δίνετε τώρα κι ἄλλο χτύπημα «κάτω ἀπό τήν ζώνη» στόν θεσμό τῆς οἰκογένειας, τά μέλη τῆς ὁποίας θά συναντῶνται ἐπιτέλους καί μάλιστα κατάκοποι, τά βράδια μᾶλλον,… στή σφαίρα τῶν ὀνείρων! Κι ἔτσι, τό σημαντικότερο κύτταρο μιᾶς κοινωνίας, ἡ οἰκογένεια δηλαδή, θά διαλυθεῖ ὁριστικά! Μήπως αὐτό ἀκριβῶς θέλετε;;;

    Ποιός πού θά δουλεύει ( ἤδη γίνεται γιά τούς περισσότερους αὐτό ) σάν εἴλωτας γιά ἕνα ξεροκόμματο, θά ἔχει χρόνο καί δυνάμεις γιά νά σκεφθεῖ, γιά νά δράσει κι ἀντιδράσει ὑγειῶς στά ἄτοπα πού ἐπιτίθενται καθημερινά σχεδόν καί εὐθαρσῶς στήν κοινωνία καί πού δυστυχῶς πολλά ἀπ’ αὐτά προέρχονται ἀπό ἐσᾶς τούς ἴδιους τούς πολιτικούς; Ἔτσι, ἡ ὅποια χειραγώγηση τῶν ἀνθρώπων, θά γίνει πιό εὔκολα καί μάλιστα μέ τρόπο μαζικό. Μήπως ἐπίσης αὐτό ἀκριβῶς θέλετε;;;

    Κύριε Ὑπουργέ Ἀνάπτυξης καί ἀγαπητοί μας κυβερνῆτες, σᾶς εἴμαστε ὑπόχρεοι γιά τίς εὐαισθησίες σας καί σέ θρησκευτικό καί σέ ἀνθρώπινο ἐπίπεδο! Ἐσεῖς καί οἱ τελευταῖες φουρνιές πολιτικῶν κατά πλειοψηφία ἐξάλλου, φαίνεται ὅτι ἐργάζεσθε ἀσταμάτητα καί πυρετωδῶς ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ,… γιά τήν Ἐθνική καταστροφή μας!

    Ἄν θέλετε οἰκονομικούς πόρους καί πρόοδο, ἀξιοποιῆστε τόν σέ ὅλα τά ἐπίπεδα ἄφθονο πλοῦτο τῆς Ἑλλάδος καί μήν τήν ξεπουλᾶτε στούς ξένους τούς ὁποίους ὑπακούετε τυφλά.

    Ἀφῆστε κάτω τήν Κυριακή, γιατί τά βάζετε πλέον ὅχι μονάχα μέ μιά ὁλόκληρη κοινωνία, ἀλλά μέ τόν ἴδιο τόν Θεό!!!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 19:41 | Μανώλης

    1 έχω να πω…….ο Κοσμάς ο Αιτωλός είπε πως τα χρήματα της Κυριακής είναι καταραμένα κ δεν θα πιάσουν τόπο……κ αυτό που θα άλλαζε κάτι στην αγορά δεν είναι η επιπλέον ημέρα…..την κυριακή θα έχει λεφτά ο κόσμος;αυτά είανι μ……ς Αν δεν ρίξουν χρήμα στην αγορά δεν αλλάζει κάτι…μόνο η χρεωκοπία έρχεται μετά τα νέα μέτρα…..την ανάπτηξη μόνο στα λόγια θα την δούμε!

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 19:39 | Χρήστος

    Δεν υπάρχει ούτε ένας γνωστός μου που να μην απογοητεύτηκε από την πρόθεση να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή.

    Σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε πρόβλημα ο χρόνος για τις αγορές μας. Η έλλειψη χρημάτων είναι το πρόβλημα.

    Θεωρώ πως θα αποτελέσει την ταφόπλακα στους μικρούς εμπόρους που έχουν απομείνει αφού θα προσθέσει λειτουργικό κόστος χωρίς αύξηση του τζίρου.

    Το μέτρο θα συμβάλει περεταίρω στην διάλυση της οικογένειας και το κράτος θα έχει τρομερές συνέπειες από αυτό.

    Είναι τέλος απαράδεκτο το κράτος να μην σέβεται την πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι ορθόδοξοι και την Κυριακή θέλουν να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία και να υπακούσουν στην εντολή του Θεού.

    Πραγματικά λυπάμαι για την κατάντια του κράτους.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 19:59 | Κωνσταντινος Κ

    Κανονικά πριν από τον Εσπερινό της γιορτής ή της Κυριακής σταματάει κάθε εργασία.

    Καλύτερα είναι να δουλέψει κανείς περισσότερο την προπαραμονή, όταν αυτό μπορεί να ρυθμισθεί, και να μη δουλέψει μετά τον Εσπερινό της παραμονής. Άλλο είναι να κάνει κανείς σε μια γιορτή ή την Κυριακή ένα ελαφρό πράγμα το απόγευμα, όταν είναι μεγάλη ανάγκη, αλλά και αυτό πάλι με τρόπο.

    Παλιά και οι χωρικοί που ήταν έξω στα χωράφια, μόλις άκουγαν την καμπάνα του Εσπερινού, έκαναν τον σταυρό τους και σταματούσαν την δουλειά. Το ίδιο και οι γυναίκες που κάθονταν στην γειτονιά. Σηκώνονταν, έκαναν τον σταυρό τους και άφηναν το πλέξιμο ή ό,τι άλλο έκαναν.

    Και ο Θεός τους ευλογούσε. Είχαν την υγεία τους και χαίρονταν… Τώρα κατήργησαν τις γιορτές, απομακρύνθηκαν από τον Θεό και την Εκκλησία και τελικά όσα βγάζουν από την δουλειά τους τα δίνουν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία…

    Μια φορά ήρθε ένας πατέρας στο Καλύβι και μου λέει: «Το παιδί μου αρρωσταίνει συχνά και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει». «Να σταματήσεις να δουλεύεις Κυριακή και όλα θ’ αλλάξουν», του είπα. Πράγματι σταμάτησε, και το παιδάκι του έγινε καλά.

    Πάντα λέω στους λαϊκούς να σταματήσουν να δουλεύουν Κυριακές και γιορτές, για να μην τους βρουν στην ζωή τους συμφορές. Όλοι μπορούν να ρυθμίσουν την δουλειά τους. Όλη η βάση είναι η πνευματική ευαισθησία. Αν υπάρχει
    ευαισθησία, βρίσκονται λύσεις για όλα.

    Και αν λίγο ζημιωθούν από μια λύση, θα πάρουν ευλογία διπλή. Πολλοί όμως δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε στην Θεία Λειτουργία πηγαίνουν. Η Θεία Λειτουργία αγιάζει. Αν δεν πάει ο Χριστιανός την Κυριακή στην Εκκλησία, πως θα αγιασθή; Δυστυχώς όμως πάνε σιγά-σιγά οι άνθρωποι να μην αφήσουν ούτε γιορτές ούτε τίποτε. Βλέπεις, ακόμη και τα ονόματα τα αλλάζουν, για να μη θυμούνται τους Αγίους τους.

    Το Βασιλική το κάνουν Βίκυ· το Ζωή, Ζωζώ, και έτσι λέει δυο φορές… «ζώο»! Έβαλαν την γιορτή της Μάνας, του Μάη, του Απρίλη… Σε λίγο θα πουν: «Σήμερα είναι η γιορτή της αγκινάρας, την άλλη του κυπαρισσιού, την άλλη τα γενέθλια αυτού που βρήκε την ατομική βόμβα ή το ποδόσφαιρο». Δεν αφήνει όμως ο Θεός…

    Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
    Κυριακή πρωί. Ώρα Θείας Λειτουργίας. Όμως στην νεοελληνική μας κοινωνία των… προχωρημένων αντιλήψεων η ζωή διοργανώνεται αγνοώντας χαρακτηριστικά, τι σημαίνει κάλεσμα της καμπάνας και σύναξη στην θεία λειτουργία.

    – Φροντιστήρια κανονίζουν μαθήματα την iδια ώρα με την λειτουργία.
    – Εκδρομεiς και ταξιδιώτες κανονίζουν ταξίδια Κυριακή πρωί-πρωί.
    – Εργαζόμενοι ρυθμίζουν τις δουλειές τους ή τον ύπνο τους την ίδια ώρα, που στους ναούς γίνεται η λειτουργία.

    Πόσο θλιβερή άγνοια έχουν! Τι χάνουν! Τι στερούνται προτιμώντας κάτι άλλο, ούτε καν το σκέπτονται! Ω αν καταλάβαιναν, σε τι προσφορά πλούτου χάριτος στρέφουν την πλάτη τους! Ω αν ήξεραν, τι «δικαιώματα» δίνουν στο διάβολο και πόσο πιο ευάλωτοι γίνονται στις παγίδες του, μένοντας γυμνοί από την «χάρη» της θείας λειτουργίας! Ω αν εiχαν επίγνωση, πόσο τραγικά λάθος αξιολογήσεις κάνουν, αδικώντας έτσι τον εαυτό τους!…

    ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

  • Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφωρισμένο και κατηραμένο»

    Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Περί της Αργίας της Κυριακής.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 19:27 | Γκοτσόπουλος Αναστάσιος

    Αδιανόητη η κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
    Ο εμπορικός κόσμος και οι πολίτες δεν στερούμαστε χρόνου αλλά χρήματος.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 19:58 | kvnstantinos

    2012 χρονια δεν μπορεσε το κατεστημενο λομπυ να κανει κατι στην ορθοδοξια,προσπαθει μα δεν του βγαινει και θα προσπαθει.Αν ολο το προβλημα ειναι η ημερα τησ Κυριακης πρωτα να διορθωσει ο πρωθτπουργος και η κυβερνηση του τα του οικου τουσ οπως αληθειες στον λαο του,σκανδαλα επι σκανδαλων,βουλευτικη ασυλια, και τοσα αλλα και μετα να συμαχισει με τον διαολο

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 19:55 | Παναγιώτης

    Η Κυριακή είναι ιερή για όλη την Ορθοδοξία. Η τόνωση εμπορίου, οικονομίας και ανταγωνιστικότητας θεωρώ ότι δεν θα επιτευχθεί με ανοικτά μαγαζιά, προαιρετικά ή υποχρεωτικά την Κυριακή. Είναι θέμα διαθέσιμου ποσού χρημάτων προς δαπάνες και όχι θέμα ημέρας ή χρόνου.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 18:57 | Ιωάννης

    Απαράδεκτο να δουλεύουμε την ημέρα την αφιερωμένη στον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό.
    Άσε που είναι και μεγάλη αμαρτία αφού είναι και μια από τις δέκα εντολές.
    Καταραμένα είναι τα κέρδη της Κυριακής.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 17:34 | κωστας

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ,ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΑ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 15:42 | Ζαφείρη Βασιλική

    Η εργασία της Κυριακής, προκαλεί τους πολίτες τους ασπαζομένους την κατά το Σύνταγμα «επικρατούσα θρησκεία». Αυτούς δηλαδή που σύμφωνα και με την προμετωπίδα του Συντάγματος, έντιμα ενεργούν, αλλά και σκέπτονται «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Συντάγματος κατά το οποίο επίσης, ισχύουν απαραλλάκτως οι κανονες των Οικουμενικών Συνόδων που απαγορεύουν την εργασία την Κυριακή. Προκαλείται βεβαίως και ο κάθε έντιμος πολίτης, που δεν θέλει την μετάλλαξη της κοινωνίας μας και την ένταξη των παιδιών του σε κοινωνία ειλώτων.
    Η οικονομία δεν θα ανακάμψει με την εργασία κατά τις Κυριακές.
    Ούτε ο απλήρωτος εργαζόμενος, και μάλιστα αυτός που επιδεικνύει ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις κουρελόχαρτα, ελλείψει αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα έξοδα της αναγκαστικής εκτέλεσης, θα ανακάμψει.
    Όσο και να εργάζονται οι εργαζόμενοι, όταν το ανέντιμο ΔΣ μένει προκλητικά ατιμώρητο, η επιχείρηση είναι καταδικασμένη. Όσο υγιείς οικονομικούς δείκτες και να διαθέτει.
    Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ.
    ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Ως ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.
    ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ και όσοι προσδοκούν να ζουν βίον ανθόσπαρτο δουλεύοντας για αυτόν, ΤΕΛΟΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 15:47 | ΦΩΤΙΟΣ

    Είμαι γενικότερα αντίθετος στην αποκοπή του Νεοελληνικού κράτους από τις ελληνορθόδοξες ρίζες του μεταλλασσόμενο όλο και περισσότερο σε αντιχριστιανικό πλέον και ανήθικο προτεκτοράτο μιας παγκόσμιας κυβέρνησης που επικαλούνται εγχώριοι και μη πολιτικοί.Αυτό που λείπει είναι ένα μέτρο,αρχές ,αξίες που το πολιτικό σύστημα δυστυχώς μπροστά στο πολυποίκιλτα «κέρδη» όπως της ψηφοθηρίας, οικονομικά οφέλη
    ‘κουμπάρων»,τραπεζών,φίλων ιδιωτών κι άλλα πολλά, καταπατά ασύστολα το ίδιο κι έτσι αφού δεν υπάρχει το παράδειγμα των πολιτικών ,πράττουν παρόμοια οι απλοί πολίτες. Η κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κυριο ημών κι όσο κι αν στεναχωρεί ορισμένους (;). Είμαστε ακόμα πολλοί στην ελλάδα….αλλά και μειωνότητα να είμασταν έχουμε δικαιώματα!Ο Κύριος μας ο Χριστός δεν έχει ανάγκη καμμιά ημέρα , αλλά θέλει να ξεκουραζόμαστε.Κι όταν ο άνθρωπος ξεκουράζεται είναι πιο αποδοτικός και ποιος δεν το γνωρίζει;Αρα το πρόβλημα είναι θρησκευτικής φύσεως… Τέλος να θυμίσω πως ο άγιος Κωσμάς Αιττωλός έδωσε την ζωή του για την κυριακή που γινόταν η λαική διότι αυτός συνέστησε στους χριστιανούς να μην πηγαίνουν την κυριακή αλλά το Σάββατο.Αυτοί που δυσαρεστήθηκαν αυτοί και επιδίωξαν τον θάνατο του.Αυτοί έχουν και τα ερισσότερα λεφτά στην εποχή μας,σε αυτούς χρωστάμε και σε αυτούς υπακούετε.Εμείς πάλι όχι κι ας μας κάνουν ό,τι έκαναν στον Αγιο Κωσμά ,θα ξέρουμε πως ο Θεός μας θα μας βοηθήσει όπως και το έκανε το 1821.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 12:34 | ΕΙΡΗΝΗ

    ΕΊΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΟΡΘΌΔΟΞΗ ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΟΡΘΌΔΟΞΉ.
    ΌΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΆΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΊΣΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΣΦΑΊΡΑ… ΛΥΠΆΜΑΙ ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΝΕΤΕ!!!!!
    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΎΩ… ΥΜΝΟΛΟΓΏ ΤΟΝ ΚΎΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΌ ΜΟΥ .

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 12:06 | Δημήτριος Χατζηνικολάου

    Λέγω όχι στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, διότι το μεν κόστος (θρησκευτικό, ανθρώπινο, οικονομικό) θα είναι τεράστιο το δε όφελος (σε όρους ευκολίας των καταναλωτών) μικρό. Συγκεκριμένα:

    1. Όλοι οι έμποροι, οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του εμπορίου θ’ αναγκαστούν να εργάζονται τις Κυριακές. Το «προαιρετικά» δεν σημαίνει τίποτε, διότι όταν ξέρεις ότι μπορεί οι πελάτες σου να πάνε σε μαγαζιά που ανοίγουν την Κυριακή, τότε θ’ ανοίξεις κι εσύ. Συνεπώς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θ’ αναγκαστούν να καταπατούν την εντολή του Θεού ότι η Κυριακή πρέπει να είναι αφιερωμένη σ’ Εκείνον. Συνεπώς, το προτεινόμενο μέτρο είναι εκκλησιομαχικό, ένα από τα πολλά που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών.

    2. Πότε θα ξεκουράζονται και θα έχουν λίγο περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές των όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

    3. Το κόστος των καταστημάτων θ’ αυξηθεί, εφόσον θα πρέπει να πληρώνουν τους εργαζομένους σ’ αυτά για μία επιπλέον ημέρα κάθε εβδομάδα, να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για μία επιπλέον ημέρα κ.λπ. Τα έσοδά των δεν αναμένονται ν’ αυξηθούν, διότι οι επιθυμητές δαπάνες των νοικοκυριών γίνονται και τώρα. Δεν υπάρχει λόγος ν’ αυξήσουν τις δαπάνες των τα νοικυριά αν μπορούν να ψωνίζουν και την Κυριακή. Απλώς, πολλά από αυτά θα μεταθέσουν τα ψώνια στην Κυριακή.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 11:15 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Διαφωνώ με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή γιατί:
    Α) Η ορθόδοξη χριστιανική μας συνείδηση δεν το δέχεται.
    Η μέρα της Κυριακής είναι η ημέρα του Κυρίου γι αυτό και λέγεται και Κυριακή και είναι όλη την ημέρα όχι μόνο την ώρα της θείας λειτουργίας (βάση το λόγο των Πατέρων μας) και έπειτα έχουμε ανάγκη και πνευματικής τροφής. Αρκετές ώρες την εβδομάδα αφιερώνουμε για την υλική μας τροφή.
    Β) θα έχουμε λιγότερο χρόνο για την οικογένειά μας έως καθόλου. Η οικογένεια ήδη βάλλεται από παντού και με αυτό το νόμο θα χτυπηθεί για άλλη μια φορά.
    Γ) θα είναι ένα άλλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσλάβουν υπάλληλο αφού με το ζόρι κρατιούνται, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα για να επιβιώσουν. Εξάλλου ήδη τα πολυκαταστήματα είναι ανοιχτά με συνεχόμενο ωράριο 69 ώρες την εβδομάδα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και 45 ώρες την εβδομάδα τα μικρότερα με το σπαστό ωράριο. Οπότε τι παραπάνω θα κερδίσει ο καταναλωτής ή οι επιχειρηματίες με το να ανοίξουν τα μαγαζιά και την Κυριακή αφού αν θέλει κάποιος να ψωνίσει (που έχει λεφτά), έχει τη δυνατότητα και το χρόνο.
    Γι’ αυτούς τους λόγους δεν συμφωνώ με το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 10:46 | ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Tο ωραριο λειτουργιας των εμπορικων καταστηματων,θα πρεπει να μεινει ως εχει γιατι:
    1) οι επιπλεον ημερες και ωρες λειτουργιας,θα αποτελεσουν αβαστακτο φορτο εργασιακης επιβαρυνσης για τους μικρης εμβελειας εμπορους και τις οικογενειακες επιχειρησεις.
    2) με δεδομενο τον κατα πολυ μικροτερο σημερινο αλλα και μελλοντικο κυκλο εργασιων,λογω της ανεργιας και των απιθανων πραγματικα φορων στους οποιους υποκειται ο Ελληνας,τα επιπλεον εξοδα λειτουργιας θα περικοψουν ετι περαιτερω το πενιχρο κερδος (αν υπαρχει ακομη) που αποκομιζουν οι επαγγελματιες μας.
    3)επομενως,δεν προκειται μεσω αυτου του τροπου να υπαρξει το ζητουμενο,δηλαδη νεες θεσεις εργασιας,τουτεστιν αναπτυξη στην αγορα και ακολουθως στην κοινωνια μας.
    4) εαν τελικα ισχυσει αυτος ο νεος τροπος λειτουργιας της αγορας,ωφελημενες θα βγουν μονον οι πολυ μεγαλες επιχειρησεις,οι οποιες ειναι στην συντριπτικη τους πλειοψηφια,αλλοδαπων συμφεροντων.Κατα συνεπεια,το οποιο οικονομικο κερδος,θα διαρρευσει στο εξωτερικο,οποτε και παλι δεν θα υπαρξη αναπτυξη αλλα επιδεινωση της κρισης την οποια εδω και χρονια υφισταμεθα.
    και το σημαντικωτερον ολον
    5) ειμαστε μια κοινωνια κατα κυριον λογον Χριστιανικη και Ορθοδοξη.Η ημερα της Κυριακης,ειναι ημερα αφιερωμενη στον πνευματικο μας διαλογο με τον Θεο.Ειναι ημερα τελεσης των θρησκευτικων μας καθηκοντων,ημερα επικοινωνιας με την οικογενεια μας,ημερα αναπαυσης απο τα εξοντωτικα και κακοπληρωμενα μας ωραρια.
    Κατοπιν αυτων,ενημερωνω καθε ενδιαφερομενο,οτι τοσο εγω οσο και η οικογενεια μου,δεν προκειται ποτε να πραγματοποιησουμε αγορες ή να χρησιμοποιησουμε καταναλωτικες υπηρεσιες,κατα την ημερα της Κυριακης,εκτος της απο χρονια καθιερωμενης τελευταιας Κυριακης του χρονου.
    φιλικα,εθνικα και χριστιανικα

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 00:54 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ,ΠΑΤΕΡΑ,ΥΙΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΛΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ…
    ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 00:05 | Χαράλαμπος

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία, διότι αφενός μιλάμε για άλλο ένα χτύπημα στο ορθόδοξο φρόνημα των Ελλήνων και αφετέρου θα έχουμε επιστροφή στο εργασιακό μεσαίωνα, η οποία όπως αποδεικνύεται μεθοδεύεται εδώ και χρόνια.
    Χαράλαμπος Άνδραλης

  • 16 Δεκεμβρίου 2012, 23:17 | Χρήστος

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας προς τον Θεό, καθώς και ημέρα ανάπαυσης.
    Σίγουρα δεν είναι ημέρα εμπορίου και αγοραπωλησιών.
    Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε άθεη χώρα επειδή έτσι θέλει μια μειοψηφία πολιτών της…

  • 16 Δεκεμβρίου 2012, 23:14 | ΓΕΩΡΓΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Οι βίαιες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές καθώς και οι βλαπτικές επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να τεθούν νέα κριτήρια, προσαρμοσμένα στις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης , που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ουσιαστικά. Ο συνολικός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η επικαιροποίηση των διατάξεων του νομικού πλαισίου της λειτουργίας της αγοράς, αποτελεί μονόδρομο για βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία είναι και το αντίδοτο στην ύφεση.
    Η συζήτηση για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει αναθεώρηση όλων των διατάξεων για το υπαίθριο εμπόριο, τα Εμπορικά Κέντρα, τις Κυριακές, τις εκπτώσεις ,τις προσφορές τις προωθητικές ενέργειες την Χωροταξία κ.α.
    Με έκπληξη μάθαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των φορέων του εμπορικού κόσμου, να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τμ όλες τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή θα αφανίσει την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς ύφεσης, δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων. Αντίθετα θα προσθέσει έναν ακόμα «βραχνά» λειτουργικού κόστους στους ήδη επιβαρυμένους από την εξοντωτική φορολογία προϋπολογισμούς των επιχειρηματιών.
    Οι κινήσεις αυτές εξυπηρετούν τις μονοπωλιακές τακτικές των ξένων συμφερόντων επιχειρήσεων, που έχουν τον τρόπο και την ρευστότητα να κρατήσουν τα καταστήματα ανοιχτά και τις Κυριακές. Η μικρομεσαία επιχείρηση θα οδηγηθεί σε κλείσιμο αδυνατώντας να καλύψει το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος. Ταυτόχρονα τα ήδη αυξημένα ποσοστά ανεργίας, θα εκτιναχθούν, καθώς το εμπόριο αποτελεί τον κύριο πυλώνα απασχόλησης της Ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα καταργούνται ήθη, έθιμα και ο θεσμός της οικογένειας, που μόνο τις Κυριακές μπορεί να αφιερωθεί χρόνος.
    Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις και σχέδια νόμων που εξυπηρετούν τους λίγους. Είναι αδιανόητο να ανακινείται θέμα λειτουργίας των καταστημάτων Κυριακές, όταν σε περίοδο ύφεσης η φορολογία εξοντώνει τις επιχειρήσεις και οδηγεί ολοένα σε περισσότερα λουκέτα. Η εικόνα που δίνει η Κυβέρνηση είναι άκρως αντίθετη με τις δεσμεύσεις της, λειτουργώντας αυθαίρετα , χωρίς την δικαιολογία της πίεσης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Τέτοιες εμμονές σε μέτρα που στόχο έχουν να καταργήσουν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εγκαθιδρύσουν τα μεγάλα Εμπορικά Κέντρα στις αγορές, είναι ανεπίτρεπτες. Οι κυβερνώντες και οι υπόλοιποι βουλευτές με αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες των επιλογών τους.
    Ζητάμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση, εφόσον έχει την διάθεση, να εξετάσουμε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου συνολικά και όχι ευκαιριακά όπως εμφανίζεται μέσα από το σχέδιο νόμου και τις δηλώσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης.
    Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας δεν συζητά το άνοιγμα καμίας Κυριακής του έτους, πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα μας βρούν σύσσωμους απέναντί τους.
    Επιθυμούμε η Κυβέρνηση και οι βουλευτές να στηρίξουν πραγματικά την αγορά όπως προεκλογικά είχαν υποσχεθεί. Όταν όμως λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των Εμπορικών Κέντρων ,αθετούν τις συμφωνίες και εξοντώνουν το μικρομεσαίο εμπόριο, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν οποιοδήποτε νέο μέτρο.
    Αν η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο δεν δεχθεί διάλογο για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, στα πλαίσια της ανάπτυξης και της δίκαιας εφαρμογής του στο σύνολο των αγορών, ο εμπορικός κόσμος θα ταχθεί εναντίον αυτών των τακτικών και οι πολιτικές συνέπειες για την Κυβέρνηση θα είναι δραματικές.

    ΑΝ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ EMΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΓΕΩΡΓΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  • 16 Δεκεμβρίου 2012, 23:27 | ΣΠΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ

    Κανονικά πριν από τον Εσπερινό της γιορτής ή της Κυριακής σταματάει κάθε εργασία.

    Καλύτερα είναι να δουλέψει κανείς περισσότερο την προπαραμονή, όταν αυτό μπορεί να ρυθμισθεί, και να μη δουλέψει μετά τον Εσπερινό της παραμονής. Άλλο είναι να κάνει κανείς σε μια γιορτή ή την Κυριακή ένα ελαφρό πράγμα το απόγευμα, όταν είναι μεγάλη ανάγκη, αλλά και αυτό πάλι με τρόπο.

  • 16 Δεκεμβρίου 2012, 23:31 | δημητριος

    είναι τελείως περιτό το θέμα για το ανοιγμα μαγαζιών τις κυριακές ανόητο έως αηδιαστικό εδώ έχετε διαλύσει τη χώρα και φτάσατε δυστυχώς τον κόσμο στην απογοήτευση και δυστυχώς μερικούς στην αυτοκτονία ,και ασχολείστε με τις κυριακες. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη χώρα να δώσετε πίσω αυτά που κλεψατε από τον κάθε Έλληνα

  • 16 Δεκεμβρίου 2012, 14:34 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Άν και οι Κυριακές του καλοκαιριού είναι κατά τη γνώμη μου ανούσιες γιατί δεν υπάρχει πελατεία,εκτός των τουριστικών περιοχώνόπου πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί το θέμα απο τους τοπικούς παράγοντες.Το άνοιγμα των καταστημάτων τις υπόλοιπες Κυριακές(παράγραφος 2) να παραμείνη στην αρμοδιότητα της περιφέρειας μετά απο πρόταση του οικείου Δήμου που θα επικυρώνει απόφαση – πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου .