Άρθρο 40: Αρμοδιότητες για τις οδικές υπεραστικές μεταφορές επιβατών

1. Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χερσαίων Μεταφορών έχει την αρμοδιότητα να θεσπίζει γενικούς κανόνες που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο και διέπουν την οργάνωση και διαχείριση των υπεραστικών οδικών συγκοινωνιών.
2. Ειδικότερα η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χερσαίων Μεταφορών καθορίζει τα χαρακτηριστικά ποιότητας των παρεχομένων υπεραστικών οδικών μεταφορών επιβατών, εγκρίνει την τιμολογιακή πολιτική των αναδόχων, ρυθμίζει ζητήματα διαλειτουργικότητας στο συνολικό δίκτυο, προδιαγραφές τροχαίου υλικού, ζητήματα υποδομών και εγκαταστάσεων.
3. Επίσης έχει την αρμοδιότητα να επεξεργάζεται και να ορίζει πρότυπα τεύχη των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης, να καθορίζει τους όρους και κριτήρια αξιολόγησης των διαγωνιζομένων και ανάθεσης καθώς και να καθορίζει πρότυπα σχέδια με τους βασικούς όρους των συμβάσεων με τους αναδόχους.
4. Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χερσαίων Μεταφορών έχει και τις ακόλουθες αρμοδιότητες :
– συνάπτει τις συμβάσεις με τους αναδόχους για την παροχή δημοσίων υπεραστικών οδικών μεταφορών επιβατών.
– καθορίζει τα πρότυπα για την συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων και δεδομένων που θα συλλέγονται κατά τη λειτουργία του συστήματος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Διοικήσεων
– ασκεί έλεγχο της εφαρμογής και της αποδοτικής λειτουργία του συστήματος, μέσω της επεξεργασίας των συγκεντρωμένων στοιχείων και δεδομένων λειτουργίας,
– αναθέτει ειδικών μελέτες