Άρθρο 39: Συγκρότηση

1. Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χερσαίων Μεταφορών συγκροτείται από τον Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους και πέντε τακτικά μέλη, που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα ή διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα σιδηροδρομικών ή οδικών μεταφορών. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όλα τα μέλη απολαύουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.
2. Τα μέλη της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Χερσαίων Μεταφορών διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και οι δύο Αντιπρόεδροι, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 14 περίπτωση η΄ και 43Α του Κανονισμού της Βουλής.
Η απόφαση διορισμού των μελών της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Χερσαίων Μεταφορών δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσής της.
3. Η θητεία των μελών της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Χερσαίων Μεταφορών είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.
Εάν κατά την διάρκεια της θητείας κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο θέση μέλους, διορίζεται νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας του. Για τον διορισμό του νέου μέλους ακολουθείται η διαδικασία της προηγουμένης παραγράφου.
Μέχρι τον διορισμό νέου μέλους η Αρχή συνεδριάζει και αποφασίζει νομίμως εάν παρευρίσκονται και μετέχουν στις συνεδριάσεις τουλάχιστον τέσσερα μέλη της.
4. Ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι είναι πλήρους απασχόλησης.
5. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Χερσαίων Μεταφορών προΐσταται όλων των υπηρεσιών της και διευθύνει το έργο της. Με απόφαση της Αρχής καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Αντιπροέδρων.
6. Το άρθρο 23 του Ν. 3891/2010 καταργείται.